Otthon

2014.03.10. 14:30

Vegyszermentesen tisztán

Napjainkban egyre inkább törekednünk kell arra, hogy ahol lehet, kiszorítsuk a szintetikus vegyszereket az életünkből. A mosásnál és a lakásunk tisztántartásánál is számos olyan anyag létezik, amik segítségül lehetnek ebben számunkra.

Nagy Katinka

Simon Katalint kértem meg, hogy segítsen belelátni a vegyszermentes élet rejtelmeibe. A megyeszékhelyi Kazinczy téri üzletben beszélt arról, milyen tisztítószerekkel érdemes nekiesni a tavaszi nagymosásnak.

- Reneszánszát éli a mosószóda, ami nagyszerű anyag. Úgy bomlik le, hogy nem károsítja a környezetünket, közben hatékonyan tisztít.

- A mosószóda önállóan is megállja a helyét, nem kell hozzá semmilyen más mosószer vagy vegyszer még a színes ruhákhoz sem. Az adagolt mennyiséggel kell egyedül vigyázni. Én mindig azt szoktam javasolni azoknak, akik megvásárolják, hogy a megadott mennyiséget ne lépjék túl, mert mosószódából kevesebb kell, mint az általános mosóporokból. Egy evőkanálnyi bőven elég 4-5 kilogramm szennyeshez. A másik fontos dolog, hogy a mosószódát hígítva kell betenni a ruhákhoz. A használata nem túl bonyolult, de nem is úgy kell használni, mint a hétköznapi mosószereket. A mosószódát ne a mosószer adagolóba öntsük! Lehet kapni erre a célra alkalmas mosógömböt, ebbe öntsük bele az evőkanálnyi mosószódát, hígítsuk fel hideg vízzel és ezt tegyük be a ruhák közé. Tudni kell, hogy nem lehet kesztyű nélkül hozzányúlni, mert maró hatása van.

Simon Katalin úgy tapasztalja, a mosószóda ismét reneszánszát éli. Jól adagolva óvja a ruhát és a környezetet is (Fotó: Pezzetta)

Jó tisztítószer az ecet. Ezerféleképpen vethető be a háztartásokban az ablaktisztítástól, a ruhák színének a megőrzéséig számtalan területen. Ecetet minden mosáshoz érdemes használni, akár fehér, akár színes mosásról van szó, mivel megvédi a színes ruhák színét, a fehéreket fehéríti, de még a mosógépnek is jót tesz, oldja a vízkövet. Ha ecetet használunk, vízlágyító sem kell, de ezzel a tulajdonsággal a mosószóda is rendelkezik. Ecetet és mosószódát is lehet használni a felmosó vízben, takarításnál kiváló segítséget nyújt mindkét anyag. Ha mosószódával szeretnénk felmosni, öntsünk bele egy vödör vízbe egy evőkanálnyit.

- A citromlé és a sütőpor is jól alkalmazható. Ha sütőporral akarunk fehéríteni, csak adjuk hozzá a mosószerhez, ha pedig citromlé van kéznél, hígítsuk fel kicsit, áztassuk bele a ruhákat, majd mossuk ki őket a mosógépben. Továbbá, érdemes napon szárítani a fehér ruhákat.

Igénybevett padló ápolására jó módszer az erős feketetea főzet. amivel áttörölhetjük a parkettát, A kártevők, molyok ellen pedig érdemes bevetni a levendulazsákokat.

)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!