Virágok harisnyából - A finom, lágy anyagból színes díszek születnek

2017. február 21., 07:30 szerző: Szabó Zsófia
komment
Murakeresztúr - A harisnya nem csak arra alkalmas, hogy a lábakat "öltöztesse". Egy kis kézügyességgel akár vázába való virágok is készíthetőek belőle.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Természetesen nem az alsóneműként viselt, egyszínű krepp harisnyanadrágokról van szó. Vannak olyan színezett, direkt kézműves hasznosításra alkalmas, nadrág és lábfej nélküli harisnyaszárak, amikből élethű rózsákat, nárciszokat, orchideákat lehet gyártani. Igaz ugyan, hogy ezeknek a növényeknek nincs illata és finom tapintása, mint a kertieknek, ugyanakkor nem is tiszavirág életűek.

A Murakeresztúron élő Csordás Zoltánné Mária napjában több tucatnyi virágot kelt életre harisnyából, pedig elég aprólékos munka a sok kis virágszirom felépítése.

Csordás Zoltánné Mária otthonát tucatnyi virágoázis díszíti, amik szintén harisnyából készültek Fotó: Szabó Zsófia

- Alig egy esztendővel ezelőtt, a véletlen folytán kezdtem harisnyavirágokat készíteni - mesélte Csordásné Mária. - Az interneten láttam hasonlókat, amik nagyon megtetszettek. Első pillantásra azt hittem, könnyen megy majd, ám az elején voltak nehézségeim. Nem bonyolult dolog, viszont igazi türelemjáték. Tény, a kertben könnyebb leszedni a virágokat - tette hozzá nevetve.

Az elején közel egy napig tartott, mire elkészült a rózsa. Mária beszínezett egy harisnyanadrágot, majd kis fémszálakat csavart meg, amikre rátekerte a ruhadarabokat. Ezt a folyamatot többször megismételte, míg végül virág kerekedett belőle.

- Már gyorsabban haladok - folytatta. - Idővel olyannyira beleszerettem a virágok készítésébe, hogy teljes egészében ez teszi ki a napjaimat. Ma viszont más technikával és alapanyagokkal dolgozom. Nem hagyományos harisnyát használok és nem csak egyszerű szálas virágokat csinálok.

Több eszköz kell a harisnyavirágok készítéséhez

No, de hogy is készülnek az üvegkaspóba bújtatott, lila vagy rózsaszín orchideák vagy a hatalmas csokrok?

- Sablon, minta helyett a képzeletemet használom. Látom előre, milyennek kell lennie a virágnak. Kisméretű, egész pontosan 0.8 milliméter keresztmetszetű drótokat tekerek meg szirom alakúakra - mutatta. - Majd ezekre erősítek cérnával olyan színű harisnyát, amilyen virágot szeretnék. Ezután faceruzával hullámokat teszek a szirmokba, illetve összefogom őket. Ha épp nem rózsa készül, hanem másfajta virág, bibét, porzót is teszek a közepébe: gyöngyből. Amint ezzel készen vagyok, a virág fejét tartós fémszárakra rögzítem, amiket előtte zöld fedőbevonattal beburkolok. Majd készen kapható, vagy magam készítette leveleket teszek rá. Orchidea esetében jóval tovább tart a munka, mint a rózsánál és a hóvirágnál, mire a sok apró kis virágfej elkészül. Míg cserepes növény esetén, az említett folyamaton kívül, gipsszel vagy fehér műkavicsokkal kibélelek egy tartót és ebbe rögzítem az immár kész növényt.

A fehér-pasztell lepkeorchidea sosem hervad el

Mária elárulta: hiába van rutinja a harisnyavirág készítésben, azért olykor neki is feladja a leckét egy-egy növény. A barka, közismertebb nevén „cicamaca" elkészítése nem kis mutatvány. Az apró, alig egy centis kis virágfejekből rengeteg kell a „fásszárra", s még ha ez megy is „kisujjból", nem biztos, hogy az adott harisnya színe megegyezik, vagy hasonlít az eredeteiéhez.

- Addig csinálom, amíg életszerű, szép, egyszerű virág kerekedik belőle. A mi otthonunkat a hideg téli hónapokban is tavaszi, nyári virágok díszítik, melyek sosem hervadnak el.

Szabó Zsófia

2017. február 21., 07:30 szerző: Szabó Zsófia

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...