Pölöske

2015.09.01. 15:04

Almafajták, kísérletek - Termelőket tájékoztattak a nemesítés trendjeiről

Gyümölcstermelők, nemesítők, fajtakísérleteket folytató szakemberek találkoztak kedden a NÉBIH és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett almafajta bemutatón.

Hajdu Péter

A szakmai találkozó első részében előadások hangzottak el. Póczik Miklós, a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának régióvezetője a nyugat-dunántúli intézményeik tevékenységéről adott információt. A röjtökmuzsaji állomáson kórtani kísérleteket végeznek, a szombathelyi régióközpontban főleg szántóföldi növények teljesítménykísérleteivel foglalkoznak, a pölöskei állomás feladata pedig 73 hektár területen gyümölcs és dísznövény fajtakísérletek beállítása és lefolytatása, továbbá egy jelentős nemzeti fajtagyűjtemény fenntartása.

Mint dr. Szani Zsolt előadásából az érdeklődők megtudhatták, a világon mintegy 3800 almafajta ismert, ezekből 2361 az Európai Közösség területén jegyzett. Magyarországon 127 almafajta szerepel a nemzeti fajtajegyzékben. Utóbbiak közül 93 államilag elismert fajta, 12 tájfajta, 22 pedig hivatalos elismeréssel rendelkező almafajta. Jelentősen változott a fajták előállításának a trendje. Míg harminc éve kétharmadukat közintézmények egyetemek, kísérleti állomások állították elő, mára fordult az arány, az új fajták kétharmadát magánnemesítők adják. A szakértő beszámolt a fajtanemesítések mai irányzatairól. Az almát illető fontosabb célok közé tartozik a már elismert fajták jobban színeződő változatainak előállítása, illetve a rezisztencia nemesítés, tehát az ellenálló tulajdonságok erősítése. Ilyen cél a fagytűrés, 68 fagytűrő almafajtáról vannak ismeretek, de a rezisztencia nemesítések legnagyobb aránya az alma jellemző betegsége, a varasodás ellen irányul. Az új fajták 40 százaléka, 441 almafajta a varasodással szemben ellenálló. További 138 lisztharmat rezisztens almafajta van A nectria pseudomonasnak 19, a levéltetűnek 16, a takácsatkának 3 fajta áll ellen. Mára az almanemesítés húzóágazata a rezisztencia nemesítés, aminek az eredményei fokozatosan átkerülnek a köztermesztésbe is.

Az érdeklődőknek a gyakorlatban, a fajtakísérleti ültetvényben is megmutatták a gyümölcs számos változatát. Képünkön (balról) Szili Ferenc, a fajtakísérleti állomás alma témafelelőse az idei növényvédelmi helyzetről, és az aszály káros következményeiről tájékoztat. Fotó: Pezzetta Umberto

Rengeteg almafajtát mutattak be, a pölöskei állomáson jelenleg több mint száz almafajtát tartanak, amelyek július közepétől október végéig érnek. A kísérleti ültetvényen, ahol ahol Szili Ferenc, az állomás alma témafelelőse az idei növényvédelmi nehézségekről szólt, a fajták jelentős részét bemutatták az érdeklődőknek. A rendezvény a NÉBIH és az agrárkamara együttűködése révén jött lére. A programon résztvevő Besenyei Ferenc, a megyei agrárkamara élelmiszeriparért felelős alelnöke elmondta:

- A NÉBIH és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara két éve szerződést kötött azzal a céllal, hogy a kamara tagjainak minél több információja legyen. Az a célunk, hogyha valaki gyümölcsöt, például almát szeretne termeszteni, vagy feldolgozni, az üzleti tervéhez információkat kapjon. Megismertetjük velük azt a kört, azokat szakembereket, akikhez fordulhatnak - válaszolta Besenyei Ferenc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!