Prémium magazin

2017.03.10. 09:05

A konyhakerttől 30 milliárd fényévre

Zalaegerszegen, egy landorhegyi konyhakertben éjszaka kezdődik az igazi élet. De ne gondoljon senki szilaj dínomdánomokra, vagy kártevő rágcsálók rohamaira. Sötétedés után ugyanis a tudomány veszi át a hatalmat a zöldségek között.

Prémium magazin

A megyében jól ismert amatőr csillagász, Bánfalvi Péter háza mögötti veteményeskertben 220-szor 220 centiméter alapterületű, fémvázas, alumínium lemezekkel borított, sátortetős építmény áll. Kívülről semmi különös, az ember hihetné, hogy kerti szerszámokat tartanak benne. Ám odabenn a zalaegerszegi székhelyű Vega Csillagászati Egyesület első számú műszere pihen: egy 25 centiméter tükörátmérőjű, nagy fényerejű Newton-távcső.

- Ez egy amatőr szinten meglehetősen nagy távcső, amit már csak a mérete miatt is meglehetősen keveset használtunk korábban - mesélte Bánfalvi Péter, hozzátéve: fél óra is kellett az eszköz felállításához, illetve szétszedéséhez, így kétszer is meggondolták, hogy nekikezdjenek-e. - Aztán jött az ötlet. Elnökünk, a zalaegerszegi származású profi csillagász, dr. Csizmadia Szilárd Berlinben dolgozik, és kutatásai során egy olyan távcsövet használ, amely irodájától több ezer kilométerre, a chilei Andokban áll. Gondoltuk, miért ne létesíthetnénk mi is egy ilyen távirányítású csillagvizsgálót, melyben végre kihasználhatnánk a nagy távcsövünket is.

 

Részletek a Prémium magazin Zala megyei kiadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!