Programok

2015.09.22. 16:13

Balaton történeti konferencia Zalaegerszegen

Zalaegerszeg -Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára Zala Balatonja címmel tudományos konferenciát rendez szeptember 23-án a városi díszteremben.

Arany Horváth Zsuzsa

A kilenc órakor kezdődő tudományos konferenciát dr. Mikó Zsuzsanna PhD, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója nyitja meg, az előadások sorát dr.. Bilkei Irén PhD főlevéltáros kezdi: Szőlő és bor a Balaton-felvidéken a 16. században címmel, majd dr. Csoma Zsigmond DSc. egyetemi tanár (Károli Gáspár Református Egyetem, Budapest) a 17-19. századi Balaton-felvidéki szőlészeti és borászati hagyományokról szól. Dr. HABIL Kurucz György CSc. dékán (Károli Gáspár Református Egyetem) A Festetics flotta a Balatonon Festetics György korában című előadással jelentkezik, Kapiller Imre zalai levéltáros felidézi a Fülöp és Boglár közti rév történetét az 1820-as, 1830-as években.

Molnár András, a zalai levéltár igazgatója s reformkori Balatoni nyarak időjárási anomáliáiba avatja be a hallgatóságot. A forráskutatások Balatonfüredre terjednek ki az 1831-1847-es években. Dr. Hudi Jószef kandidátus, levéltár-igazgató (Pápai Református Gyűjtemények Levéltára, Pápa) A balatoni fürdőkultúra kialakulása a 19-20. században címmel tart előadást, dr. Paksy Zoltán PhD zalai főlevéltáros pedig a Balaton idegenforgalmi szerepét tekinti át a két világháború között, végül Haász Gabriella muzeológus (Balatoni Múzeum, Keszthely) Úttörőtáborok a keszthelyi térségben, 1950-1989 között című beszámolója zárja a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!