Programok

2017.01.30. 12:09

Februári finomságok

Murakeresztúr, Nagykanizsa – Tél tábornok még kitartóan támad, de az idei fesztiválszezon máris kezdődik.

Horváth-Balogh Attila

Ugyanis február 24-én és 25-én új szellemben, új helyszínen immár kilencedszer rendezik meg Nagykanizsán a hagyományos Országos Farsangi Fánkfesztivált, Murakeresztúron pedig a Böllérfesztivál várja a húsimádókat február 11-én. Mint azt Kámánné Szép Terézia, a fánkfesztivált szervező VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatója elmondta: az idei rendezvényre a város központjában kerül sor, új koncepció mentén. Ugyanis további szereplőket kívánnak bevonni a kavalkádba, ami szeretnék, ha egész Kanizsa, s valamennyi generáció valódi farsangi mulatsága lenne.

– Az adventi forgataghoz hasonló körülmények között, az Erzsébet téren kerül sor a IX. Országos Farsangi Fánkfesztivál első napjára 24-én, péntek délután – bocsátotta előre Kámánné Szép Terézia. – Akkor a fiatalokra szeretnénk fókuszálni, s egy vidám hangulatú maszkás felvonulásra, illetve ahhoz kapcsolódó kulturális produkciókra invitáljuk a város iskolásait. – A város önkormányzatával együtt gondolkodva azért is szeretnénk a fiatalabb korosztálynak kedveskedni, mert elengedhetetlennek tartjuk, hogy a fánksütés szép hagyományát átadjuk nekik – folytatta az igazgatónő.

Az Eszteregnyei Őszirózsa Dalkör (képünkön Csordás Jánosné, Bogatin Sándorné, Pusztai Csabáné, Sipos Jánosné, Paizs Tiborné és Bogatin Györgyné) hagyományosan sokféle fánkkal készül Fotó: Archív/Szakony

Kámánné Szép Terézia „kiskanizsai lány” lévén felidézte a régi farsangi maszkázások hangulatát is, amikor a városrészt maszkázók járták és minden portára bekopogtatva fánkot kértek. Hozzátette: azt szeretné, ha a farsangi külsőségekkel, álarcokkal, jelmezekkel és a környezettel, az étel-, italkínálattal valamit vissza tudnának csempészni abból a régi hangulatból.

Természetesen, szombaton nem marad el a hagyományos városi farsangi felvonulás, de a fánkfesztivál „nagy” rendezvényére ezúttal a Kanizsa Plaza-ban kerül sor.

– Itt lesz a fánkok versenye, nagy helyet kaptunk a pláza üzemeltetőitől – folytatta a művelődési ház igazgatója. – A korábbi évekhez hasonlóan nagyszámú versengő csapatra számítunk, s várunk is még jelentkezőket a versengésre. Kapcsolódik majd a programhoz a Vásárcsarnok és a környékbeli üzletek is, tehát teljesen új koncepció szerint zajlik idén a fesztivál.

Az elmúlt években a csapatok a fánkot számtalan változatban prezentálták a közönségnek: 2012-ben például az egy időben bemutatott 59-féle (többek közt diós, sajtkrémes, sajtos-szalonnás, gesztenyés, ananászos és természetesen, a hagyományos szalagos) fánkkal magyarországi rekordot állítottak be.

Aki az édességet kevésbé szereti és inkább húsimádó, vagy esetleg odavan a fánkért és a hurkáért is, annak ott a helye február 11-én Murakeresztúron, a keresztúri és a fityeházi önkormányzat által megrendezett Mura Menti Malacságok – IV. Egyházközségi Böllérfesztiválon.

– Ahogy azt már vendégeink megszokhatták, a rendezvényre ezúttal is a művelődési ház parkolójában kerül sor – bocsátotta előre Zavarkó József főszervező, murakeresztúri alpolgármester. – Újdonság, hogy ezúttal már egy minden eddiginél nagyobb, 1800 négyzetméteres fedett sátor várja a vendégeket. A főzőversenyre ez idáig 8 csapat jelentkezett biztosan, a szokásos látványdisznóvágás  pedig 10 órakor veszi kezdetét Nádas György Erzsébet-díjas és Karinthy-gyűrűs színész, humorista vezetésével.

A látványdisznóvágás mindig nagy élmény a gyerekeknek is

A kulturális blokkban fontos szerep jut a hagyományőrzésnek, s meghívtuk Horvátországból a Grupa Vigor nevű csapatot is. A napot B. Tóth László zárja retró slágerekkel, ez a program legutóbb nagy sikert aratott. Tavaly körülbelül 4000 vendégünk volt, hasonló létszámra számítunk most is. Kóstolni adományjegyek vásárlásával lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!