Programok

2016.09.15. 17:25

Hétvége a szüret jegyében

Falunapok, kiállítások, fesztiválok várják az érdeklődőket Zala megyében.

Zalai Hírlap

Főszerepben a tök

Vasárnap a tök lesz Zalaegerszegen, a gébárti Kézművesek Házában nyíló programok főszereplője. A délelőtt 10-től kezdődő, ingyenesen látogatható tökfesztiválon sok egyéb mellett tökfaragás, töklámpás készítés, töklekvár főzés, továbbá számos népi kismesterség kínál alkalmat az ügyeskedésre.

A gyimesi csángókról

Zalaegerszegen a VMK és a Zalai Táncegyüttes hagyományőrző sorozata részeként szombaton a gyimesi csángók művészete, néprajza, tánc- és dalkultúrája kínál programot az érdeklődőknek. A VMK-ban 16 órától kiállítás nyílik a csángók tárgyi népművészetéből, gyimesi dalokat tanítanak, néprajzi előadás, valamint hagyományőrző zenészek koncertje is lesz, majd 20 órakor táncház kezdődik.

Családfesztivál

Zalaegerszegen a család valamennyi generációjának élménydús napot kínál szombaton az Ady-iskolában 9 órakor megnyíló családfesztivál. A korábbi évek sikeres programjaihoz hasonlóan idén is lesz találkozó ismert személyiségekkel. Délelőtt a családról tart előadást Bodorkós Imre atya, 14 óra után Szász Emese olimpiai bajnokkal lehet találkozni, 15.30-tól Uzsalyné Pécsi Rita pszichológus tart előadást. Kézműves foglalkozások, sport, mozgás és tánc kínál még kikapcsolódásra lehetőséget.

Göcseji randevú

A Göcseji Falumúzeumban szombaton délelőtt a zalai falvak polgármestereinek találkozójára kerül sor. A múzeum jelentős fejlesztések előtt áll, erről tart előadást 11 órakor Varju András osztályvezető a múzeum foglalkoztató termében.

Mobilitási hét

Péntektől jövő hét csütörtökéig tart az Európai Mobilitási Hét. A programok zalaegerszegi központja a Kossuth utca és a Dísz tér. Szombaton kora délutántól többek között kerékpáros felvonulást szerveznek, vasárnap délelőtt pedig jótékonysági futóverseny indul.

Ady 25

Ezzel a címmel nyílik meg Zalaegerszegen a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben pénteken 17 órakor az Ady-iskola művésztanárainak és öregdiákjainak közös kiállítása.

Aranykorúak fesztiválja

A térség nyugdíjas szervezetei gyűlnek össze Alsópáhokon az Aranykorúak Szüreti Fesztiválján vasárnap 14 órától. A sportcsarnoktól indul a vidám szüreti menet a falu utcáin át, majd a kisbíró vezette tarka és zajos kompánia visszatér az indulási helyszínre, ahol a résztvevő csoportok szüreti dalos műsorral lépnek fel.

Burgonya és gomba

Minden, ami burgonya: szombaton 14 órától a gyenesdiási piacon rendezik meg a Burgonyanapot, amelyen főzőverseny és krumplis ételek kóstolója is várja a vendégeket. A gyerekek játszóházban és koncerten, a felnőttek tánczenés esten szórakozhatnak. Akik más ízeket kedvelnek, azok pedig részt vehetnek a piacról 14 órakor induló gombagyűjtő túrán.

Vigasság és falukapu

A cserszegi fűszeres hazájában szombaton rendezik meg a hagyományos Cserszegtomaji Szüreti Vigasságot. 12 órától szüreti gulyásfőzés kezdődik a Cserszegtomaj Ízmestere cím birtokosaival az iskola udvarán, majd, 13 órakor indul az idei évben hosszabb útvonalon vonuló, lovas kocsikból, traktorokból álló szüreti menet. Több megállóban a borkóstolás mellett a kisbíró kihirdeti Cserszegtomaj híreit, a kulturális csoportok pedig előadják ez alkalomra készített műsorukat, közben 13.30-kor átadják a „falu kaput”. Délután az iskola udvarán folytatódik a műsor helyi fellépőkkel és sztárvendégekkel: fellép „Zozo”, Postás Józsi és a harmonika virtuóz Szabó Ádám, majd a nap szüreti bállal zárul.

Apáti fesztivál

Szombaton 15 órakor veszi kezdetét az Apáti fesztivál. A zalaapáti rendezvénytéren - ahol a gyerekeket játékos lehetőségek várják - fellép a helyi Csupa Csoda Óvoda csoportja, a Kis-Boróka, valamint a Boróka néptáncegyüttes, majd az Új Bojtorján együttes. Este 19 órakor pedig utcabál kezdődik.

Épített örökség és zenei kincsek

Keszthely egyházi közösségeinek épített örökségével ismerkedhetnek az érdeklődők a Kulturális Örökség Napjain. Szombaton 10, 14 és 16 órakor az Amazon Ház Látogatóközpont rejtett zugait is bejárhatják az erre kíváncsiak. 10 órakor a Georgikon kart és belvárosi épületegyüttesét, 13.30-tól a Szent Miklós-kápolnát, a Fő téri, valamint a református templomot, majd vasárnap 10 órakor a zsinagógát mutatják be a látogatóknak.

Vasárnap Bartók Béla előtt tisztelegnek a Szendrey Júlia-emlékszobában 14 órakor nyíló tárlattal és Cséby Géza irodalomtörténész előadásával. 16 órától Bartók-emlékülés kezdődik a Balatoni Múzeumban, majd 18 órakor a Helikon kórus lép fel: „Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok...” címmel Bartók Béla keszthelyi népdalgyűjtésének 110. évfordulója tiszteletére.

Titkokat rejtő szőlőmag

Vasárnap 13.30-tól a szőlőmagok titkairól hallhatnak előadást az érdeklődők Gyenesdiáson, a Természet Háza Látogatóközpontban.

Zárókiállítás

A söjtöri Festetics Mária IKSZT-ben vasárnap nyílik meg a helyi Hosszú Élet Titka Egyesület által szervezett festőtelep zárókiállítása. A program 17 órakor a Tolna megyei Mágocs amatőr színjátszóinak fellépésével kezdődik, akik egyórás bohózatot mutatnak be a közönségnek. Ezt követi a tárlat megnyitója, majd 19.30-tól tűzzsonglőr produkció zárja a napot. A festőtelepi tárlat egyébként a hónap végéig látogatható Söjtörön.

Pecások figyelmébe

A Nagykanizsai Vasutas Horgászegyesület szombaton horgászversenyt rendez a Csónakázó-tónál, amelyen a pecázás szerelmesei a Kanizsa Kupáért küzdhetnek meg. Az érdeklődőket reggel fél hétre várják - előzetes regisztrációra - a szervezők, a kajak-kenu ház tőszomszédságában kialakított gyülekező helyen. A verseny fél nyolctól fél tizenkettőig tart.

Az állatbarátokat várják

Immár negyedik alkalommal invitálja szombaton a Kanizsai Kutyás Szabadidő- és Sportegyesület a négylábúakat és gazdáikat tréninggel egybekötött találkozóra. A nagykanizsai Récsei úti kutyakiképző pályán kilenc órakor engedelmességi bemutatóval kezdődik a programkavalkád. Emellett a késő délutánig tartó rendezvényen kutyaszépségversenyt és a négylábúak aktív közreműködésével zenés bemutatót is tartanak. A szervezők a rendezvény területére történő belépés feltételeként azt kérik, hogy a gazdik pórázon és érvényes oltásokkal hozzák kedvenceiket.

Ünnepel a településrész

Szombaton négy órától falunapot tartanak Bajcsán. A kultúrházban megrendezendő programon több művészeti csoport lép majd pódiumra. A helyi Rezedák műsorán kívül a falunap vendégeit a Gyékényesről, Eszteregnyéről és Zalaszentbalázsról érkező dalos-táncos csoportok és a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola növendékei is szórakoztatják majd.

Fénykereszt-áldás

A becsehelyi Újhegyi-dűlőn vasárnap 17 órakor ünnepi szentmisén áldja meg Fazakas Zoltán Márton premontrei apát azt a fénykeresztet, amit Molnár Zoltán és családja építtetett saját birtokán.

Szüretek

Keménfán szombaton tartják a szüreti mulatságot. A program délután fél egykor polgármesteri köszöntővel indul, majd azt követi a felvonulás. Fél háromtól néptánccsoportok, később könnyűzenei együttesek lépnek fel.

Zalaigricén szombaton 14-kor indul a szüreti felvonulás a polgármesteri hivataltól. A felvonulást követő program során köszöntik a faluból elszármazottakat, majd társastánc bemutató és könnyűzenei műsorok kínálnak szórakozásra lehetőséget.

Nován szintén szombaton tartják a hagyományos szüreti felvonulást. A program 14 órakor kezdődik, a felvonulókat a Kerka Táncegyüttes tagjai is elkísérik, akik menettáncot mutatnak be. A rendezvény végén gulyáspartit tartanak.

Lispeszentadorjánban is szombaton 14 órakor indul a felvonulás, s érinti a szomszédos Marócot is. A népi fogatokon és traktorokon utazókat Imre Tibor harmonikazenéje vidítja fel, de lesz tánc és közös bográcsozás is.

Szombaton lesz Gutorföldén is a hagyományos szüreti felvonulás és kísérő rendezvénye, a Lecsófesztivál. A lovas kocsis, biciklis, traktoros és táncos felvonulás 12.30-kor indul Rádiházára, majd a szabadtéri színpadhoz érkeznek vissza a felvonulók. A lecsófőző verseny 15 órától várja a csapatokat.Kustánszegen szombaton 14 óra 30-kor a kultúrháztól indul a szüreti felvonulás, azt követően pedig zenés, táncos műsor várja az érdeklődőket a kultúrházban.

Vasárnap szüreti felvonulást tartanak Zalaszentbalázson. A menet fél kettőkor nótaszótól hangosan indul a falu kultúrházától, hogy szerte a településen hírül vigye, elkezdődtek a szőlő betakarításával járó munkálatok. A rendezvényre mindenkit szeretettel vár a község önkormányzata, amely egyúttal azt is kéri a résztvevőktől, ha tehetik, alkalomhoz illő népviseletben érkezzenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!