Programok

2017.02.01. 10:27

Júliusban Szent László-, augusztusban falunap

Iharos – Idéntől – lakossági igényt szem előtt tartva – külön rendezik meg a Szent László napot és a falunapot, tájékoztatta lapunkat Horváth Győző polgármester.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt a zalai megyehatárhoz közel fekvő somogyi település első embere elmondta: a Szent László-nap anno szabadidős rendezvénynek indult, aztán alakult át középkori hagyományőrző találkozóvá. 2005 óta a lovagi és haditornász találkozó dominált. Folyamatosan helyet kapott benne kulturális blokk, tehát a falunap-jelleg is megmaradt.

Számos hagyományőrző csoport látogat el a Szent László-napra
Fotó: Horváth Győző

Mára azonban markánsan kifejeződött, hogy van egy réteg, amelyik a középkori hagyományőrző-vonulatot erősítené, egy másik viszont a falunap-jellegnek adna nagyobb szerepet. Hogy mindkét igényt kielégítse, a képviselőtestület nemrég úgy határozott: július 7-én megrendezik a Szent László-napot, augusztus 19-én pedig falunapot tartanak Iharosban. Így mindenkinek meglesz az öröme, a falunapba pedig minden olyan kérés belefér a lakosság részéről, ami csak beleférhet egy falunapba. A Szent László-nap középkori hagyományőrző jellege pedig szintén tovább erősíthető, akár még inkább  országossá bővíthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!