Programok

2017.07.20. 15:15

Lovas napok, búcsú, rockabilly - Programtippek Zala megyéből

Kertmozi, búcsú és kürtöskalács fesztivál is várja a kikapcsolódni vágyókat.

Zalai Hírlap

Városnapi ünnepség

Ma 18 órakor kezdődik a zalakarosi kertmoziban a Zalakaros várossá nyilvánításának 20. évfordulós ünnepsége. Az ünnepi műsor után az aprónépeket és a nagykorúakat köszöntik, illetve Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntője után kitüntetéseket adnak át. A városnapi programok keretében ma, szombaton és vasárnap a Gyógyfürdő téren kézműves- és kirakodóvásár, illetve borházak kínálata várja az érdeklődőket, a gyerekek kreatív foglalkozáson vehetnek részt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park animátoraival. Ma este az Eraklin Táncegyüttes, a Pál Kriszti Acoustic Band, szombaton a Karos Fúvósegyüttes, Tóth Vera, vasárnap a Fáraó Együttes, valamint Keresztes Ildikó ad koncertet. Szombaton 18 órától a Zalakaros Öregfiúk és a '86-os magyar öregfiúk csapnak össze a sportcentrum futballpályáján, 22 órakor tűzijáték lesz, vasárnap 17.30-kor pedig ünnepélyesen felszelik a város tortáját. 21.30-kor az Anima Prizma Mozgásműhely tüzes show-ja ígér forró pillanatokat.

Újra kertmozi

Zalaegerszegen 25 évvel ezelőtt volt, majd bezárt a kertmozi. Ma egykori helyén, a Liszt Ferenc iskolában újra kinyitják a szabadtéri mozit, igaz, csak egy napra. A 18.30-kor kezdődő program közönsége ízelítőt kap a filmszinkronizálásból, majd paródiaműsorral szórakoztatják őket, végül 21 órakor lesz a filmvetítés.

Egerszeg Búcsú

Zalaegerszegen vasárnap 10-től 20 óráig várja az érdeklődőket a Göcseji Falumúzeumban az Egerszeg Búcsú. A város védőszentje, Mária Magdolna tiszteletére 18. alkalommal megszervezett búcsú programjaként délelőtt nyílik a Pajta-kiállítás, majd ökumenikus istentisztelet következik, és ez alkalommal adják át 15 órakor a Lokálpatrióta-díjat. Estig szórakoztató műsorok és a búcsúi forgatag várja a közönséget.

Kürtőskalács fesztivál

Orbányosfán szombaton Kürtőskalács fesztivált tartanak a 14 órás szentmisét követően. A helyi közösségi háznál 15 óra után énekesek, zenekarok, dalkör szórakoztatja a vendégeket, majd késő este bállal zárul a program.

Mandolinegyüttes

Ma 18 órakor a horvátországi Kud Varteks Varazdin mandolinegyüttes ad koncertet a letenyei strand színpadán.

Falunapok

Szombaton Kistolmácson, és Nemespátrón is falunapot rendeznek.

Off road-találkozó

Szombaton 14 órától Hahóton a helyi pályán off road-találkozót rendeznek. Este az IKSZT-ben Éder Gabee-bál.

Bacónaki-hegyi búcsú

Szombaton 15 órakor szentmisével egybekötött búcsút tartanak a nagyrécsei Bacónaki-hegyen. 16 órától Pelsőczy László, az István, a király címszereplője közreműködésével zenés színpadi előadás lesz.

Autómegáldás

Vasárnap Nagykanizsán, a kórházkápolnánál a 8 órai, a Felsőtemplomnál pedig a 10.30-as mise végén Szent Kristóf-napi autómegáldásra kerül sor. Ugyancsak vasárnap Nován, a római katolikus templom mellett tartják a járműszentelést. Az eseményre a délelőtt negyed tízkor kezdődő szentmisét követően, várhatóan tíz óra környékén kerül sor.

Műfüves pálya avatója

Zalalövőn, az általános iskola udvarán ma délelőtt fél 11-kor avatják fel azt a műfüves pályát, amelyet a Magyar Labdarúgó Szövetség fejlesztési programja keretében alakítottak ki a településen. Köszöntőt, ünnepi beszédet Nyilasi Tibor 70-szeres válogatott labdarúgó, az MLSZ elnökségi tagja, Vigh László országgyűlési képviselő és Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója mond. A pályaavatót követően kulturális bemutatóra, illetve sportrendezvényekre kerül sor.

Vörcsök-hegyi búcsú

Csörnyeföld mellett, a Vörcsök-hegyen szombaton tartja hagyományos hegyi búcsúját a Kerkaszentkirály Községért Kulturális Alapítvány. A program délelőtt 11 órakor ünnepi szentmisével kezdődik, majd kispályás focitorna, illetve hetesrúgó verseny következik. A délután három órakor kezdődő kulturális műsorban a Kelta Álom ír sztepptánc csoport, az eszteregnyei Őszi Rózsa dalkör, az Olajbányász Nyugdíjas Klub énekkara működik közre, de lesz kézműves foglalkozás és játszóház is. Öt órától a Hegyi 7 próbát rendezik meg, mely során a hegyhát legerősebb gazdájának kilétére is fény derülhet.

Horgászversenyek

Zalabaksán, a Baksa-tavon szombaton reggel 7 órától rendezik meg a hetedik 24 órás horgászversenyt. A kerkaszentkirályi Kerka Horgász Egyesület szintén e hét végén, a novai Szalay horgásztavon tartja a VI. Kerka-Alpok-Adria Kupa nemzetközi horgász csapatverseny zalai fordulóját. Utóbbi versenyt, amelyen magyar, szlovén, horvát és olasz csapatok vesznek részt, a szombati edzésnap után, vasárnap tartják. Maga a horgászat délelőtt kilenc órakor kezdődik, s délután egyik tart.

Alkotótábor

Ma 18 órakor nyílik meg az Alsópáhoki Alkotótábor zárókiállítása. A tárlatot Nádler László festőművész, a tábor művészeti vezetője ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A műsorban közreműködik Szőke Viktória versmondó és Fülöp Szabolcs gitáros, majd 19 órától az Event Operetta Társulat lép fel az alsópáhoki művelődési házban.

Lovas napok

A hét végén rendezik meg a X. Szentgyörgyvári Lovas Napokat. A jubileumi esemény feleleveníti a magyar hagyományokat, programokat kínálnak kicsik és nagyok számára is Szentgyörgyváron. A fogathajtó versenyszámok közül szombaton a kombinált akadályhajtást rendezik meg, amely egy gyors, látványos versenyszám maratonkocsikkal, lendületes tempóval. Idén először lesz "Polgármesterek hajtása". A szombati napot színesíti a hagyományőrző íjászok látványos bemutatója, illetve a Parasztolimpia is, ahol az erős legények ügyességi, és gyorsasági feladatokban mérik össze tudásukat. Vasárnap rendezik meg az Országos 'C" kategóriás akadályhajtó versenyt, ahol a legjobb Zala, Somogy, Vas megyei hajtókon kívül rajthoz áll több magyar bajnok is. Bemutatkozik továbbá a főszervező Szentgyörgyvári Lipicai Ménes impozáns lovaival.

Flavius napok

Hét végén várják a vendégeket a Flavius napok - Egregyi búcsú programjaira Hévízen. Szombaton 20 órakor az Ocho Macho koncertezik, 22 órakor retró diszkó kezdődik, vasárnap 20 órától pedig operettgála várja a közönséget. Mindkét nap 16 órától kézműves foglalkozással és játszóházzal kezdődik a program, lesz búcsúi ringlis és kirakodóvásár is.

Kiállítás

Szombaton 18 órakor nyílik meg balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Házban Magyari Márton festőművész kiállítása.

Rockabilly

Szombaton Gyenesdiáson, a Diási Játékstrand lesz a helyszíne a Cruisers Hungary Rockin Beach rendezvénynek. Esténként rockabilly koncertekkel, burlesque show-val, rockin dj-vel is várják a közönséget, emellett a hét vége az old times világa körül forog, lesznek egyebek közt veterán autók és motorok, rock and roll shopok, gyermekprogramok.

Szent Jakab ünnepe

Dobronakon e hét végén tartják a muravidéki település védőszentjének, Szent Jakabnak ünnepét. Pénteken 20 órakor a Csepp a vödörben című, Smej püspökről szóló filmet mutatják be. Szombaton 18 órakor a zarándokok szentmiséjét tartják a római katolikus templomban, a főcelebráns dr. Anton Stres nyugalmazott ljubljanai érsek. A vasárnap fél tízkor kezdődő magyar nyelvű szentmisén Majnek Antal munkácsi megyés püspök a meghívott főpásztor. Szombaton este hétkor a dobronaki plébánia ifjúsági kórusa tartja ünnepi hangversenyét, a Szent Jakab-napi búcsú és vásár pedig vasárnap reggel nyolckor kezdődik.

Anna-napi találkozó

A muravidéki Petesházán szombaton 11 órai kezdettel tartják az együttélés és a történelmi hagyaték ünnepét. A rendezvényre a falu legrégebbi emlékművénél, a Szent Anna-szobornál kerül sor.

Egy hét gazdag programja van már a II. Göcseji Dombérozó mögött, de a most következő hét vége is kínál érdekességeket, ezekből szemezgettünk. Ma Gellénházán 14 órától tartják a Zala Megyei Értéknapot, és olajos települések találkozójára kerül sor, olajipari kiállítással. Kustánszegen 48 órás horgászverseny lesz pénteken estétől vasárnap estig a horgásztónál.

Szombaton 16 órától Nagylengyelben Táncra-forgó táncfesztivál lesz, Milejszegen pedig az olajsajtolás iránt érdeklődők kaphatnak ízelítőt a sajtolóban. Gombosszegen csikósbemutató lesz 16 órakor, Dobronhegyen, a Sümegi pincénél pedig 18 órától mindazokat várják a Göcseji dialógusra, egy beszélgetésre, akik tenni akarnak a tájegységért. Milejszegen, a Zsuppán-kertben 18.30-tól gyermekszínjátszók műsora indul.

Vasárnap 10-kor Milejszegen a Romano Glaso Együttes koncertet ad és táncházat tart, Becsvölgyén 14 órától pedig népi játszóház nyílik. A délután során többek között templomi koncert lesz, 19 órakor a Zalai Táncegyüttes lép fel, és 20 órakor zárul a rendezvénysorozat tábortűzzel, rockkoncerttel.

A hottói programot szombaton 19 órától a Böde és Zalaszenmihályfa között található Árpád-kori Szent Mihály-kápolnában tartják meg, ahol templomi árnyjátékot ad elő a hottói Ziránó Bábszínház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!