Programok

2017.06.14. 17:15

Múzeumok éjszakája Egerszegen és Kanizsán

ZALAEGERSZEG, NAGYKANIZSA Közeleg június 24., és vele a múzeumok éjszakája. Tegnap két zalai intézmény is sajtótájékoztatót tartott a programokról.

Pásztor András

Zalaegerszegen Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója elmondta, hamarosan felújítás indul náluk, így jelen formájában az idei az utolsó múzeumok éjszakája, továbbá eltűnik a most még látogatható megyetörténeti tárlat is. Az utolsó éjszaka joga viszont mindenkié - buzdított látogatásra. A múzeum akciójához idén is sokan csatlakoztak. Június 24-én 17 órától a Deák-könyvtár sajtótörténeti kiállítása és előadása hangol az estre, majd 18 órától a múzeumban őstörténeti előadás, régészeti játszóház, Árpád-kori életmódbemutató, Farkas Ferenc szobrászművész előadása, valamint sokféle zene várja a betérőket. A falumúzeum két vacsoraszínházi előadással rukkol ki, a Ripacsok színjátszókör Piroskák és Farkasokk című produkciója mellé a környezethez illő egytálételt is felszolgálnak.

A Zalaegerszegi Törvényszék új elemként 19 órától perszimulációt rendez: a Ganz-iskola diákjai mutatnak be egy valós alapú bírósági tárgyalást.

A Zrínyi-Újváron előkerült itatóvályút is láthatja a publikum, ami a Zalavíz telepén került medencébe, konzerválásra várva. A Rabomobil három alkalommal is elfuvarozza az érdeklődőket. Látogatható lesz továbbá a nemrég nyílt ÁVH börtönmúzeum, a MOGIM pedig kincskeresésre és fejlámpás éjszakai barangolásra invitál.

Kanizsán, a Thúry György Múzeumban is rengeteg program várja június 24-én az érdeklődőket. A késő estig tartó rendezvény központi eleme a méhek és a méz lesz, miután nemrég nyílt kiállítás a dél-zalai méhészet történetéről.

Lovagi párviadal a tavalyi, zalaegerszegi múzeumi éjszakáról. Izgalmakban az idén sem lesz hiány Fotó: archív/Pezzetta

- A kincskereső kalandtúrára is várjuk 2-4 fős csapatok jelentkezését, ezúttal egy bűvös mézesbödönt kell megtalálni a gyerekeknek - árulta el Száraz Csilla, a múzeum igazgatója, aki hozzátette: az idén a mackóbarátok találkozóját is megszervezik, aki hoz magával egy játékmackót, az ajándékot kap és közös fotózáson vehet részt.

Az este egyik legnagyobb kuriózuma Thúry György pallosának bemutatása lesz, amit a Magyar Nemzeti Múzeumból kizárólag erre az egy napra hoznak Kanizsára.

- A pallos története nyomon követhető a korabeli feljegyzésekből, Thúry György használta is a kardot, miután annak markolatát átalakíttatta - mesélte az igazgató, aki hangsúlyozta: 20 órától népzenei és néptánc programok várják az érdeklődőket, majd nem sokkal éjfél előtt a múzeum sötét, eldugott zugaiban is kutakodhatnak a látogatók.

A rendezvényhez idén is csatlakozott a Pannonia cégcsoport, melynek Vár utcai telephelyén Kanizsa várának 3D-s rekonstrukciójáról hallhatnak előadást és láthatnak képeket az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!