Programok

2016.04.10. 10:01

Programok, rendezvények Zala megyében április 11-től

Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények április 11-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

MÁJUS 7.

Baristabajnokság

Gyenesdiás – Május 7-én  rendezik meg az I. Balatoni Barista Bajnokságot a Természet Házában, a minőségi kávéfogyasztás kultúrájának elterjesztése érdekében. Pincérek, baristák és kávékedvelők jelentkezését várják a szervezők – a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület, a Max Kft. és a Balatoni Kurzusok – a  versenyre április 25-én 24 óráig. A feladat az lesz, hogy 15 perc alatt háromféle kávét készítsenek és szolgáljanak fel a versenyzők.

ÁPRILIS 20.

Alkotni vágyókat toboroznak Egerváron

Egervár - Nem mindenkinek volt még módja átélni azt az érzést, hogy saját készítésű ajándékkal lephet meg valakit, vagy ugyanilyen művel dekorálhatja a lakását. De ha vágyik erre, és Egerváron él, most változhat a helyzet. A Közösségi Ház ugyanis olyan alkotói csoportot tervez létrehozni, ahol mindenki megtalálja a számára legkedvesebb kreatív kézműves elfoglaltságot. Várják mindazok jelentkezését, akik szívesen adnák át az általuk már megismert technikák fortélyait - horgolás, kötés, foltvarrás, gobelin, hímzés, mézeskalács, stb. - s persze azokat is, aki ezeket szívesen megtanulnák. Az első, ismerkedő összejövetelt április 20-án, szerdán tartják, 18 órától.

Kórusok találkozója

Vonyarcvashegy – Öt kórus és a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar kiszenekara ad koncertet április 20-án az Eötvös Károly Általános Iskola rendezvényén, a 27. Kórustalálkozón. Az iskola aulájában fellépő, Hévízről, Keszthelyről, Zalaszentgrótról érkezők teljesítményét elismerő oklevéllel jutalmazzák, a szakmai fejlődéshez pedig Balázs Árpád Erkel- és Magyar Örökség Díjas zeneszerző értékelése nyújt segítséget a kórusvezetőknek. A rendezvény nyitó éneke, mely idén A muzsika hangja című musical címadó dala, a közel 250 résztvevő közös előadásában csendül fel.

Folytatódik a Dumaszínház

Zalaegerszeg  – Szerdán, este hét órai kezdettel a Belül semmi című színházi kabaréval folytatódik a zalaegerszegi Dumaszínház sorozata. A Széchenyi téri Art Moziban Kőhalmi Zoltán, Janklovics Péter és Mogács Dániel stand up comedy előadók, valamint a kolozsvári humortársulat, a népszerű Szomszédnéni Produkciós Iroda tagjai, vagyis Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs lépnek a közönség elé.

ÁPRILIS 19.

Bepótolják az előadást

Lendva – Kedden, 19 órai kezdettel pótolják a Mindentudás Egyeteme első, elmaradt előadását a határon túli magyar városban. A Bánffy Központban Schremmer István főiskolai tanár, feltaláló beszél az általa kifejlesztett víztisztítási eljárásokról, köztük arról is, amit a Paksi Atomerőműben használnak.

ÁPRILIS 17.

Kerékpáros híd

Kikelet fesztivált rendeznek vasárnap Zalaapátiban. A szentmisét követően 12.45-kor kezdődik a kerékpáros híd ünnepélyes átadása, felszentelése, és „keresztelése”, majd hídi kirakodóvásár, Laci-konyha, néptánc, népzene, vásári komédia várja az érdeklődőket. 13-tól 17 óráig borverseny lesz az: az új kerékpáros hídon, majd a plébániatemplomban az Ismerős Arcok zenekar tagjai lépnek fel az Apák és Fiúk zenés irodalmi esten.

Szlalomverseny

Nagykanizsa - Vasárnap délelőtt immár második alkalommal rendezik meg a Kanizsa Garage Szlalom Kupát a Kanizsa Centrum Bevásárlóközpont parkolójában. A versenyre bárki nevezhet saját gépkocsijával, az egyetlen kikötés, hogy a sofőrök rendelkezzenek érvényes jogosítvánnyal. A rendezvénynel párhuzamosan Lada találkozót is szerveznek, illetve gyermekprogramok is várják a családosokat.

Kórustalálkozó

Vasárnap 15 órai kezdettel horvát nyelvű szentmisét tartanak a Jézus Szíve Templomban (felsőtemplom). Az áhitatot követően a környékbeli horvát kórusok adnak koncertet a templomban. A rendezvényen a kórusokat a kanizsai horvát tamburazenekar kíséri.

Kutyavilág Gébárton

Vasárnap Zalaegerszegen, a Gébárti-tónál nemzeti CAC kiállítást és országos tenyészszemlét rendez a Zala Megyei Kynológiai Egyesület. A kiállítás 10 órakor nyílik, a kutyabírálatok fél órával később kezdőnek, a programot délután a legjobbak bemutatója zárja. A kiállítással egyidejűleg tenyészszemle is lesz, ezen a Karakán Egyesület összes fajtája, valamint tacskók és a hosszú lábú terrierek vonulhatnak fel. A várható nagy érdeklődés miatt a Gébárti úton lezárásra kell számítani 6 és 12 óra között.

Környezetvédelmi nap

Nagykanizsa - A Nagykanizsai Vasutas Horgász Egyesület szervez környezetvédelmi napot vasárnap a Csónakázó-tóhoz. Az önkéntesek környezetbarát szeméttárolókat helyeznek ki, illetve megtisztítják a szeméttől a környéket. A közös munka reggel 8 órától 12 óráig tart.

Irodalmi est Eperjessel

Nagykanizsa - Zenés, rendhagyó irodalmi estre várják az érdeklődőket vasárnap 16 órakor a Hevesi Sándor Művelődési Központba, ahol Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész válogat a XX. század Istenkereső költőinek műveiből. A programon közreműködik Négyessy Katalin gordonkán és Müller Ilona zongorán.

ÁPRILIS 16.

Nótakedvelők találkozója

Nagyrécse - "Száll az ének szájról szájra" címmel szombaton 14 órakor dalostalálkozót szerveznek a település Inkey-kastélyában. A helyi nótakedvelőkön kívül fellépnek többek között kanizsai, galamboki, liszói és esztergenyei klubok, valamint a Zalakomári Tangóharmonikások is a közönség elé lépnek.

Biztonság, egészség

Zalaszentgrót - A Zalaszentgrót aranyodi városrészében működő nyugdíjasklub a „ biztonság, egészség, megelőzés” jegyében tartja összejövetelét április 16-án, szombaton 15 órakor a kultúrházban. A Vöröskereszt szentgróti munkatársai az elsősegélynyújtásról, a támogató szolgálatról és a jelzőrendszerről tájékoztatják az időseket. A helyi rendőrőrs képviselője a vagyon elleni bűncselekmények megelőzéséről, a biztonságról beszél az érdeklődőknek.

Süteményverseny

Szombaton Gutorföldén rendeznek süteményversenyt. Az előre leadott édességeket szakértő zsűri bírálja, majd a művelődési házban 15.30-kor hirdetnek eredményt.

Férfinap

Csömödérben szombaton a kultúrházban 20 órától férfinapi mulatságot szerveznek.

Kulturális bemutató

Zalatárnokon az IKSZT nagytermében szombaton este hat órától tavaszváró kulturális bemutatót tartanak a zalaszentmihályi nótakör, az Iglice Gyermek Néptáncegyüttes, a teskándi amatőr színjátszók, az ApátiCitera együttes, valamint a helyi Bulibárónők és amatőr színjátszók közreműködésével. A program keretében tartják továbbá Gaál Zsuzsanna Az őrségi konyha kincsei című szakácskönyvének bemutatóját is.

Környezetvédelmi napok

Kerkafalván, a Kéthatár-tónál szombaton délelőtt 8 órától környezetvédelmi napot tartanak. Kustánszegen szombaton reggel 8 órától ugyancsak környezetvédelmi napot tart a helyi Göcsej Horgászegyesület. A szervezők várják mindazokat, akik részt kívánnak venni a tó környezetének szebbé tételében. Erre az időre horgászati tilalmat nem rendelnek el. Vasárnap Pórszombaton is csatlakoznak a környezetvédelmi naphoz és szemétgyűjtést szerveznek a településen, illetve a községhez tartozó külső területeken.

Táncverseny

Szombaton délelőtt kezdődik a negyedik, amatőrök számára szervezett Lenti Táncverseny a művelődési központban. A jelentkezők versenytánc, hip-hop, showtánc, művészi látványtánc és open kategóriákban indulhatnak el, négy korosztályban.

Flavius emléke

Az egregyi múzeumnál első ízben rendeznek Hévízen tavaszköszöntő családi hétvégét, mely a római kori emlékekre utalva a Flavius tavaszköszöntő nevet kapta. Szombaton és vasárnap 12 órától gasztronómiai és kézműves vásár várja a látogatókat. Mindkét napon 14-19 óra között népi játszótér, Kleopátra sminkeldéje, kézműves foglalkozás, ókori jósda, állatsimogató, filmvetítés, kincskeresés a homokozóban, legionárius ruhapróba fotózással, tógapróba, tárlatvezetés is szerepel a programban. Mindezek mellett szombaton 16 órakor Kneipp relaxációs óra, majd ásatási és gladiátor bemutató, 19 órakor St. Martin koncert várja az érdeklődőket. Vasárnap 19 órakor az Új színpad lép fel, 20 órakor Tűzszínházi produkció veszi kezdetét.

Rügyfakadás

Idén is megrendezik a hagyományos tavaszköszöntő szabadtéri családi rendezvényt Gyenesdiáson, a Nagymezőn. Szombaton 10.30-kor huszárok vonulnak végig a településen, kora délután huszár és 1848-as honvéd- és lovasbemutatók várják az érdeklődőket, akik később botanikai sétára indulhatnak a Keszthelyi-hegységbe. Vasárnap 8 órától egyebek mellett főzőverseny, régi korok konyhája, kirándulás, lovas- és íjászbemutató, sodrófahajító és malomkődobó verseny várja az érdeklődőket. A rendezvényen gyűjtés is lesz a János-forrás rendbetételére.

Afrikáról

„Afrika szemüvegen át, avagy ahogy egy látszerész a Kongói NDK-t látja”címmel Raák Benedek tart előadást szombaton 17 órakor az alsópáhoki Művelődési Házban.

Pályaavató

Minden érdeklődőt várnak szombaton 11.30-ra, a vonyarcvashegyi Lidó Strandhoz, a felújított kézilabdapálya ünnepélyes avatására.

Rock and roll

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központban szombaton 10 órától zajlik a jubileumi, X. Salla Nyugat-Dunántúli Akrobatikus Rock And Roll Táncverseny.

Imaséta

Ökumenikus imasétát szervez szombaton a kanizsai református gyülekezet. A délelőtti szabadtéri, lelki feltöltődést családi programok követik, majd a Csónakázó-tónál ebéd várja a zarándoklat résztvevőit. Vasárnap 16 órától szintén a reformátusok szervezésében Eperjes Károly színművész tart előadást a HSMK-ban.

Dalostalálkozó

Szombaton 14 órakor a Palini Nyugdíjas Dalkör ünnepli fennállásának 5. évfordulóját az általános iskolában.

Ultiverseny

Szombaton a gelsei iskolában 13. alkalommal rendezik meg a Hét Ördög Kupát. Az országos ultiversenyre szombaton 9 óráig lehet nevezni.

Gálaműsor

Szombaton 17 órától tartja gálaműsorát a kanizsai Szkes Dance a HSMK-ban.

Horgász környezetvédelmi nap

Kerkafalva – Április 16-án, szombat reggel nyolcórai kezdettel tartja már hagyományos környezetvédelmi napját a Kerkafalva melletti tavon a helyi Kéthatár-tó Horgászegyesület. A program elsődleges célja a körülbelül 5 és fél hektár területű tó környezetének rendbetétele, további növénytelepítések végzése, valamint a vízminőség javítása. A munkálatok időtartamára – az előzetes tervek szerint déli 12 óráig – horgászati tilalom lesz érvényben a tavon.

Kustánszeg - Április 16-án szombaton reggel 8 órától tart környezetvédelmi napot Kustánszegen a helyi Göcsej Horgászegyesület. A program célja, hogy növénytelepítéssel és a terület rendbe tételével javítsák a horgásztó környezetét. Erre az időre horgászati tilalmat nem rendelnek el.

Kispáli kis kertje

Kispáli - A település önkormányzata és a Kispáli Ifjúsági Egyesület közösségi összefogással kívánja megvalósítani Kispáli kis kertjét. E célból várják a lelkes önkénteseket  április 16-án, szombaton 9 órára az Ifjúsági Klubhoz, ahol fák, cserjék, évelők, palánták ültetése, kerti padok, lugas összeszerelése, festése, földmunka, valamint betonozás kínál alkalmat az önkéntes munkára. Rossz idő esetén április 30-án tartják meg a programot.

ÁPRILIS 15.

Sárdy János élete és dalai

Zalaszentgrót – A VMK-ban pénteken 18 órakor a kanadai előadókörútról nemrég hazaérkezett Derzsi György mutatja be a 20. századi bonviván, Sárdy János életét és dalait. A program a Tavaszi tárlat keretében valósul meg.

Joan Miró-kiállítás

Lendván, a Galéria és Múzeumban pénteken este hét órakor a XX. század egyik legismertebb képzőművésze, a katalán Joan Miró grafikáiból nyílik kiállítás. A tárlatot Julijana Bizjak Mlakar szlovén kulturális miniszter, dr. Janez Balazsic művészettörténész, Anton Balazsek lendvai polgármester és Lázár Beáta, a Galéria és Múzeum igazgatója nyitja meg.

Hímzések

Lendván, a Bánffy Központban ma délután öt órakor a törökszentmiklósi Hajnal Andrásné hímzéseiből nyílik kiállítás.

Mandulás napok

Hétvégén rendezik meg a Hercegi Mandulás Napokat Vonyarcvashegyen. Pénteken délelőtt óvodások felszalagozzák a Mandulás Tündérkertben a kis mandulafákat. 16.30-kor A mandula Vonyarcvashegyen címmel Péter Károly polgármester tart tájékoztatót a Festetics Helikon Taverna Borászati Múzeumában, 17 órakor kezdődik Serdar Ünver Mandulavirágzás című fotókiállításának megnyitója, majd ezt követően a Keszthelyi Szimfonikus Zenekar koncertje veszi kezdetét. Szombaton 16 órakor fúvós menetzene, mazsorettek tánca indul a Mandulás utcában, majd térzene, a Nagyváthy Táncegyüttes műsora és táncház várja az érdeklődőket. Vasárnap 15 órakor a művelődési házban nyílik meg az V. Balaton Szalon - kis formátumú képzőművészeti alkotások nemzetközi biennáléja, majd népi játszóház vár minden korosztályt, s lehetőség lesz mandulás süteményeket kóstolni.

Meditációs technikák

A balatongyöröki művelődési házban pénteken 17 órakor kezdődik az „Együtt lenni egy hiteles mesterrel” című program, melyen Sri Sureshji indiai származású yogi, meditáció mestere segítségével az érdeklődők ízelítőt kaphatnak meditációs technikákból.

Költészet napjára

Pénteken 19 órai kezdettel a költészet napjához kapcsolódóan ad koncertet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Zenekara a kanizsai Honvéd Kaszinóban.

Kiállítás

Nagykanizsa - Pénteken 17 órakor nyílik Bacsa Ildikó Gabriella Szín-vonal című kiállítása a kanizsai Honvéd Kaszinóban.

Kulturális bemutató

Nagykanizsa - Pénteken 17 órától a Hevesi Sándor Művelődési Központban rendezi kulturális bemutatóját a Zrínyi-Bolyai iskola. A rendezvény keretében több mint 300 diák lép színpadra egyéni és csoportos műsorszámokban.

Koncert egykori növendékekkel

Zalaegerszeg – Április 15-én, pénteken 19 órakor a Pálóczi zeneiskola egykori, zeneművészeti egyetemeken tovább tanuló növendékei hangversenyt adnak a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekarral a zsinagógában. Közreműködik Standi Dorottya, Nauratyill Eszter, Vissi Barnabás és Dankos Attila, vezényel Sándor János.

Az őrségi konyháról

Zalavég - Gaál Zsuzsa Az őrségi konyha kincsei című kötetét mutatják be Zalavégen, a Könyvtári Információs és Közösségi Helyen április 15-én 18 órakor.

Borversenyt rendeznek

Zalaszentgrót – A Zalai Borút Egyesület és a Zalaszentgróti Hegyközség borversenyt rendez zalai, horvát és szlovén borászok részvételével a Kisszentgróti Borházban április 15.én, pénteken 10 órától.

A mandulavirágzás ünnepén

Vonyarcvashegy - Péntektől vasárnapig zajlik a IX. Hercegi Mandulás Napok rendezvénysorozata Vonyarcvashegyen.

Pénteken 10 órakor az óvodások felszalagozzák a Mandulás Tündérkertben lévő kis fákat, ezzel kezdődik a rendezvény. Aznap 16.30-kor Péter Károly polgármester előadást tart a Taverna borászati múzeumában a település és a mandula kapcsolatáról, majd kiállítás nyílik Serdar Ünver fotóiból, 17.30-kor pedig klasszikus zenei koncertet ad a keszthelyi Festetics Kamarazenekar. Szombaton 16 órakor fúvós menetzene lesz, s a polgármester szalagot köt a fákra a Mandulás utcában, majd fellép a Nagyváthy Táncegyüttes, és tárcház zárja a programot. Vasárnap 15 órakor megnyílik az V. Balaton Szalon kiállítása a művelődési házban. A délutáni programban játszóház és süteménykóstoló is szerepel.

Ruttkai és Latinovits

Zalaegerszeg - Kiállításra és a Filmszakadás című egyfelvonásos dráma bemutatójára invitálja az érdeklődőket az Apáczai Csere János Művelődési Központ.

Mindkettő április 15-én, pénteken esedékes. A 16.30-kor nyíló tárlaton Izsák Imre csillagász, égi mechanikus élete idéződik fel a dokumentumok tükrében. A Dolgaim című kiállítást Bényi Zoltán, Izsák Imre életrajzának kutatója nyitja meg, közreműködik Szelényi Anna és Regényi Dorottya.

A Filmszakadás című egyfelvonásos dráma Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán szenvedélyes kapcsolatát dolgozza fel. A 18 órakor kezdődő előadás cselekménye megtörtént eseményeket idéz fel, mégis kitalált történet, amellyel az alkotók Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán emberi és művészi nagysága, illetve szerelmük mélysége előtt tisztelegnek. Latinovits évtizedeken át depresszióval küzdött, s hiába rajongott érte a közönség, ő maga nem lelt megnyugvást. A kitaszítottság érzését, ami végül felőrölte, egyedül szerelme tudta enyhíteni. A darabot Kardos László jegyzi, a színészkirályt Barna László, az örök Évát pedig Básti Andrea kelti életre.

Kiállítás a gyümölcsészetről

Zalaegerszeg - A megyeszékhelyi Göcsej Természetvédelmi Akapítvány kiállítása nyílik meg április 15-én (péntek) 10 órakor Budapesten, a természettudományi múzeum Jávorka Sándor Kiállítótermében. A tárlat az Alkalmazkodó gyümölcsészet - a jövő kertje a Kárpát-medencében címet viseli, és a természetközeli gazdálkodást, valamint a zalai civil szervezet ez ügyben kifejtett eddigi tevékenységét mutatja be. A megnyitóhoz, illetve magához a kiállításhoz helyi termékek (méz, lekvár, szörp, olaj, gyümölcs, gyógynövény) is tartozik. A tárlatot dr. Csorba Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese, valamint Kovács Gyula pórszombati erdész-gyümölcsész nyitja meg. Darázsi Zsolt, a Göcsej alapítvány elnöke elmondta: a fővárosi premier után a tárlat zalai bemutatóhelyeken is látható lesz majd.

ÁPRILIS 14.

Kereskedők, vendéglősök

Tekenye – A zalaszentgróti  művelődési központban működő, négy település történetét és hagyományait kutató-őrző Tölgyvári Kör tagjai nemcsak a történelmi évfordulókról, a térség életében jelentős szerepet betöltött személyiségekről emlékeznek meg rendszeresen, hanem a régi idők és a  közelmúlt emlékeit, eseményeit is igyekeznek megismerni. Áprilisi összejövetelükön a szűkebb környezet 20. századi kereskedelmének és vendéglátásának történetéről, híres kereskedőkről, vendéglősökről beszélgetnek április 14-én, csütörtökön 18 órátó a tekenyei csárdában.

Varázsének a VMK-ban

Zalaszentgrót  – A zalaszentgróti VMK Tavaszi Tárlat rendezvénysorozatában április 14-én, csütörtökön az idén 32 éves szekszárdi Holló Együttes lép fel, magyar költők megzenésített verseiből készült műsorral szórakoztatja a gyerekeket. A Varázsének című interaktív színházi koncert 14 órakor kezdődik.

Immunerősítő gyógynövények

Zalaistvánd - Éder Katalin zalaegerszegi dietetikus tart előadást Immunerősítő gyógynövények címmel április 14-én, csütörtökön 10 órakor Zalaistvándon, a könyvtári szolgáltató helyen.

Ingyenes szűrés a megyei kórházban

Zalaegerszeg - Ingyenes szűrővizsgálatra és tanácsadásra várja az érdeklődőket a Zala Megyei Kórház április 14-én, csütörtökön 9-től 14 óráig a főépület földszinti előcsarnokában. A tavaszi egészségnapon a koleszterin-, vérnyomás- és vércukorszintmérés, valamint látásvizsgálat mellett dietetikussal és gyógyszerésszel is konzultálhatnak az érdeklődők. Idén a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve is részt vállal a szűrésekből. Szakembereik többek között diabétesz-kockázatbecslést, CO-mérést végeznek és önvizsgálati módszereket tanítanak.

ÁPRILIS 13.

Megkezdik a telepítést

Zalabaksa – A hét második felében kezdik meg a község tervezett tündérkertjének kialakítását. Az őshonos gyümölcsfák oltványaiból a volt iskola udvarán hoznak létre génbankot. Az avatásra az előzetes elképzelések szerint májusban kerül sor.

Fatimai engesztelés

Vaspör, Pusztacsatár - A Vaspör külterületén található, Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt pusztacsatári kegytemplomban, illetve a hozzá tartozó területen hagyományosan minden év április 13-tól október 13-ig Fatimai engesztelésre kerül sor. Idén első alkalommal április 13-án, szerdán 17 órakor veszi kezdetét az engesztelés, majd 18 órakor szentmise lesz. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Kiss György novai plébános. A pusztacsatári hívő közösség a szentmise keretében fogadja Varga Ottó őriszentpéteri plébánostól és közösségüktől az úgynevezett feltámadási jelvényt. A feltámadási jelvény Zamárdiból indult útnak, ahonnét 2005-től minden évben, változó útvonalon két feltámadási jelvényt visznek településről településre a szervezők, szív alakot leírva, a Kárpát-medencében. A 2004. december 5-i népszavazási eredmény után határozták el, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a magyarság elválaszthatatlan egységére. A Pusztacsatárba érkező feltámadási jelvény 2016. március 27-én, húsvét vasárnap indult útjára Zamárdiból, és május 14-én, pünkösd szombatján érkezik Csíksomlyóra.

A babaklub összejövetele

Karmacs - A babaklub április 13-án tartja a következő összejövetelét Karmacson. Az IKSZT-ben 11 órakor kezdődő rendezvény témája az otthoni gyermekbalesetek megelőzése, valamint az ekcéma kialakulása és kezelése. A beszélgetést Tatár Melinda védőnő vezeti. A program ideje alatt a gyerekek kedvükre játszhatnak.

ÁPRILIS 12.

Keddtől várják a bormintákat

Kerkaszentkirály – E hét péntekén tartja hagyományos Kerka-menti térségi borversenyét a Dél-Zalai Hegyközség. A zárt ajtók mögött zajló minősítő helyszíne a kerkaszentkirályi természetház lesz, így a mintákat is ott adhatják le a versenyen indulni szándékozó gazdák. Nevezni fajtánként két 0,75 literes üvegpalackban leadott borral lehet. A mintákat kedden 9 és 12, szerdán 9 és 19, csütörtökön pedig szintén 9 és 12 óra között adhatják le a termelők. A csütörtök 12 óra után beérkező minták nem vehetnek részt a versenyben. Az eredményhirdetést a későbbiekben tartják.

Régi és mai őrségi receptek

Bázakerettye – Az őrségi konyha kincsei című, régi és mai recepteket egyaránt tartalmazó szakácskönyvét mutatja be kedd este hat órai kezdettel a Déryné Művelődési Házban a többek közt falusi vendéglátással is foglalkozó Gaál Zsuzsanna.

A költészet napján

Misefa - A zalaegerszegi Énekmondó Együttes vendégeskedik Misefán a költészet napja alkalmából. A verseket megzenésítő  együttes április 12-én 18 órakor lép fel a misefai Könyvtári Információs és Közösségi Helyen.

ÁPRILIS 11.

A költészet napján

Nemesapáti - Nemesapátiban együtt ünnepli a falu közössége a költészet napját, József Attila és Márai Sándor születésnapját. Április 11-én 16.30-ra várják a gyerekeket és a felnőtteket a közösségi házba, ahol mindenki elmondhatja vagy felolvashatja az egyik kedvenc  versét.

Világpolitikai aktualitások

Lendva – Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár tart előadást Világpolitika az ezredfordulón címmel április 11-én, jövő hétfőn este hatórai kezdettel a zsinagógában.

Nagy Gáspár emlékére

Nagykanizsa – Nagy Gáspár költő emléke előtt tisztelegve idén is megrendezi hagyományos vers- és prózamondó találkozóját a Hevesi Sándor Művelődési Központ. A találkozóra április 11-én 14 órakor kerül sor, nevezni két mű előadásával lehet. Kötelezően Nagy Gáspár műveiből kell választani egy verset, prózát, vagy prózarészletet. A szabadon választott alkotás XX. századi magyar költő egy műve lehet. Jelentkezési határidő: április 1., a nevezést a Hevesi Sándor Művelődési Központba kell eljuttatni. A levélben tüntessék fel a választott művek címét, szerzőjét, időtartamát, továbbá az előadó életkorát, lakcímét, iskoláját, elérhetőségeit.

Négy évszak túra

Kávás - Az idei első Négy évszak túrát április 10-én vasárnap rendezik Káváson. A túrázókat 14 órára várják a sportpályára.

Neveléskutató a tekintélyről

Zalaegerszeg – Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató tart előadást a tekintélyről április 11-én, hétfőn 17 órától a Szent Család Óvodában. A népszerű szakember taglalja a vezetés és a tekintély összefüggéseit, valamint a külső és belső tekintély kialakulásának folyamatát ugyancsak. Az előadás nyitott, minden érdeklődőt várnak.

Szezonnyitó horgászat

Lentiben a Sárberki horgásztónál rendeznek szezonnyitó horgászversenyt. A megnyitó vasárnap reggel 7 órakor kezdődik, a horgászat 11.45-ig tart, majd a mérlegelésre és az eredményhirdetésre kerül sor.

Idősek napja

Nagyrada - Idősek napi ünnepséget tart Nagyradán, a kultúrban az önkormányzat vasárnap 13 órától.

Nők a Balatonért

Keszthely - A Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja minden érdeklődőt vár vasárnap 9.30-ra a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom tornyának déli falán lévő „a keszthelyi végvár alaprajza" tábla újbóli felavatására.

Író-olvasó találkozó

Balatongyörök - A Költészet napja alkalmából Fábián Janka íróval, az Emma trilógia szerzőjével találkozhatnak az érdeklődők a Bertha Bulcsu művelődési házban, hétfőn 17.00 órakor. A történelmi romantikus regények népszerű írójával való beszélgetést követően lehetőség lesz dedikáltatásra is.

Folytatódik a D’Clinic

Zalaegerszeg – Április  elején  elkezdődött a D’CLINIC Studios képzőművészeti rezidenciaprogram 2016-os szezonja.   A november végéig tartó projekt  keretében  több mint 20 külföldi alkotó látogat el a zalai megyeszékhelyre, többek között Belgiumból, Franciaországból, Tajvanról, Dél-Koreából, Peruból, Kanadából, Ausztráliából. A Rákóczi utca 2-4. szám alatti műterem folyamatosan nyitva áll az érdeklődők előtt, akik rendezvényeken is találkozhatnak az alkotókkal. Legközelebb április  12-én, kedden  18 órától mutatkozik be négy   fiatal képzőművész – Katarina Henriksson (Svédország), Madeleine Kozma (Svédország), Jamison Edgar (USA, Georgia) és James Cathey (USA, Kalifornia) – a Pop Up Caféban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!