Programok

2016.04.18. 05:56

Programok, rendezvények Zala megyében április 18-tól

Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények április 18-tól. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

MÁJUS 28.

A fák koronái közt

Zalaegerszeg – Zalai kezdeményezésre május 28-án első alkalommal tartanak nemzetközi légi favágó és faápoló bajnokságot a városban.

Mint arról a verseny ötletgazdája és főszervezője, Tóth-Tanner Balázs lapunknak beszámolt, az alaszkai rákhalászat után a világ második legveszélyesebb foglalkozásának tartott légi favágók és faápolók számára világszerte – hazánkban is – szerveznek versenyeket, ám Zalában ezidáig nem volt hagyománya. Ezen szeretnének változtatni, ezért május 28-án, a megyeszékhelyi Dózsa ligetben egész napos izgalmas, s egyben látványos program várja a szakma képviselőit és az érdeklődőket. A verseny nyílt, vagyis arra bármely veszélyes favágással foglalkozó személy nevezhet, ám a fák koronái közt, több tíz méter magasban zajló gyakorlati feladatokon csakis azok vehetnek részt, akik sikeresen túljutnak egy előzetes elméleti feladatsoron.

MÁJUS 7.

Baristabajnokság

Gyenesdiás – Május 7-én  rendezik meg az I. Balatoni Barista Bajnokságot a Természet Házában, a minőségi kávéfogyasztás kultúrájának elterjesztése érdekében. Pincérek, baristák és kávékedvelők jelentkezését várják a szervezők – a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület, a Max Kft. és a Balatoni Kurzusok – a  versenyre április 25-én 24 óráig. A feladat az lesz, hogy 15 perc alatt háromféle kávét készítsenek és szolgáljanak fel a versenyzők.

ÁPRILIS 29.

Könyvbemutató

Pakod - Pakodban folyatódik az a rendezvénysorozat, melynek kertében bemutatják Gaál Zsuzsa Az őrségi konyha kincsei című könyvét. A kóstolóval egybekötött bemutató április 29-én 16 órakor lesz a pakodi könyvtárban.

ÁPRILIS 26.

Fényképkiállítás a szabadban

Nagykanizsa - Nagyítás címmel nyílik meg Szakács-Kovács Lóránt amatőr fotós kiállítása április 26-án (kedd) 17.30 órakor az Erzsébet téren a régi nyomda épülete előtt. A Város Napja program keretében, a KonTuRplusz Egyesület szervezésében rendezett tárlat az elmúlt években Nagykanizsára látogató és koncertet adó zenészek portréiból válogat.

ÁPRILIS 25.

Könyvkötészeti foglalkozás

Bagod - Április 25-én, hétfőn könyvkötészeti foglalkozásra várják az érdeklődőket Bagodban. A program 9 órakor kezdődik a Bagodi Könyvtári Információs Közösségi Helyen.

Színpadon a szimfonikusok

Nagykanizsa - Zenetanárok és műkedvelők részvételével a Krátky István Egyesület szervezésében április 25-én (hétfő) 19 órától a Medgyaszay Házban a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar ad koncertet. A koncert a Város Napja egyik nyitó művészeti eseményeként igazi csemegét ígér. Az együttes Mozart születésének 260. évfordulója előtt tiszteleg, de Haydn művei szintén felcsendülnek. A kanizsai szimfonikusok a kiváló hegedűművészt, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanárát, Kováts Pétert látják vendégül, aki Mozart A dúr versenyművét adja elő.

Kezdődik a születés hete

A héten kezdődik Születés hete Keszthelyen, a Balaton színházban. A programok között szerepelnek előadások: szerdán az anyatejes táplálásról, az azt követő héten kedden a családtámogatási ellátásokról és az otthonteremtési kedvezményről. Bemutatók is várják a közönséget, akik csütörtökön egy egy szülés utáni rehabilitációs mozgásformával, a Kangatraininggel ,majd pénteken a Dévény - módszerrel ismerkedhetnek. Május első szerdáján porcelánbaba és mackó kiállítás nyílik, csütörtökön a kórház nőgyógyászati osztály várja nyílt napra az érdeklődőket. Jövő hét pénteken cumifát avatnak - ez sok országban divatos, a leszokást segítve: a gyerekek maguk akasztják fel cumijukat a fára, végleg búcsút intve neki. Jövő szombaton pedig Pál Ferenc atya, mentálhigiénés szakember tart előadást szülőknek arról, hogyan előadást arról, hogyan tartsák ébren a szenvedély tüzét.

ÁPRILIS 23.

Szakrális értékeket bemutató túrát szerveznek

Szentgyörgyvölgy – Hagyományteremtő szándékkal Szent György-napi programot szervez szombatra az őrségi település önkormányzata. Erről Varga Zsuzsanna polgármester tájékoztatta lapunkat. elmondta: tavaly volt már erre irányuló kezdeményezésük, ám az első Szent György Napot idén rendezik meg. Fő céljuk a község, s annak értékeinek bemutatása. A programot délután a település szakrális emlékeit bemutató túrával kezdik délután két órakor, majd hat órától ünnepi műsor várja az érdeklődőket, amelynek keretében a község néhai körzeti orvosát, dr. Seli Gézát posztumusz díszpolgári címmel tüntetik ki.

Szőlővesszők áldása

Nagykanizsa - Szombaton 11.30 órától a Szentgyörgyvári hegyen a dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör búcsút szervez. A szentmise keretében megáldják a szőlővesszők, vetések és szőlőjövések könyvét a második hegykapu keresztjénél. Eső esetén a program a miklósfai templomban lesz. Majd 13 órától a kertbarátok a Mindenki Házában családi napot tartanak.

Az Egészség Egyesület szombati programja

Zalaegerszeg - Negyven, huszonöt, tíz. Az évfordulók a megyeszékhelyi Egészség Egyesület állomásai.

Negyven évvel ezelőtt kezdődött a Lányok, asszonyok torna, majd a tartós siker és igény 25 éve hívta életre az Egészség Egyesületet, amelynek leányvállalata, az Életmód Klub immár tíz éve biztosít gazdag programot a mozgás, az egészséges élet és a kulturális kirándulások iránt érdeklődőknek. A programokról évtizedek óta Siklósiné Judit gondoskodik. Az évfordulók megünneplésére április 23-án, szombaton három órától az Apáczai Művelődési Központban kerül sor, erről tegnap sajtótájékoztatón számoltak be. A nosztalgia aerobic torna fél négy után kezdődik több nyugdíjas klub tagjainak a csatlakozásával, előtte a Hevesi Sándor Színház művészei szórakoztatják az egybegyűlteket, akiket Bali Zoltán önkormányzati képviselő is köszönt. A meglepetés program és a tombola után hastánc bemutató várja a közönséget. A bevétel egy részét a Mozgássérült Egyesületnek ajánlják fel. Sziva Beáta ifjúsági koordinátor köszönte meg tegnap a gesztust, jelezve, az adományból maguk is tornaeszközöket vásárolnak.

Falunapi mulatság

Cserszegtomaj - Falunapot tartanak szombaton Cserszegtomajon, melyre a parlament focistáit is várják. A falunap 9 órakor főzőversennyel kezdődik, majd délelőtt sokféle sportbemutató és íjászverseny lesz, a gyermekeket pedig arcfestés, ringlis, légvár, szórakoztató műsor várja. A kultúrházban 10 órakor megnyílik Cserszegtomaj kézműveseinek kiállítása, a tárlatot Bereczky Csaba, a Népművészet Mestere ajánlja az érdeklődőknek. Ebéd előtt felavatják a sportöltöző teraszát és az edzőtermet, majd kihirdetik Cserszegtomaj Pálinkáját és Ízmesterét. 14 órakor a parlament sportegyesülete a térségi polgármesterek és sportvezetők csapatával játszik futball mérkőzést. A délutáni és esti programban egyebek mellett Máté Péter emlékkoncert szerepel, de fellépnek „Cserszegtomaj csillagai” is, eljön Kaczor Feri, valamint a CHILI zenekar.

Bor, búza és kórusok

Türje  – Szombaton 14 órakor borverseny lesz a türjei művelődési házban, ahol a helyi és a környékbeli termelők borait minősítik. Az eredményhirdetés során odaítélik a Türje legjobb fehérbora és vörösbora címet, majd dalos, táncos műsor, végül vacsora zárja a napot. Vasárnap 14 órakor a hagyományos búzaszentelő misére kerül sor Türje határában, majd fél 4-kor a művelődési házban hét környékbeli és budapesti kórus találkozója kezdődik.

Dél-Zala értékei grafikákon

Lispeszentadorján  – Perlaki Stéber Ferenc grafikus a Dél-Zala térség értékeit és szépségeit bemutató alkotásaiból nyílik kiállítás szombaton este hat órakor a helyi IKSZT-ben.

Dalos találkozó

Szombaton 14 órakor Borsfán a kultúrházban a Ciklámen Népdalkör dalos találkozót szervez. A vendéglátók mellett fellép a helyi iskola énekkara, a környékbeli települések együttesei, és a Pest megyei Tárnokról is érkezik csoport.

Táncház és koncert

Szombaton 17 órakor a nagykanizsai Móricz művelődési házban gyermek táncház nyitja a családi programot. Az interaktív játszóházat követően 19 órától Vizeli Balázs és a Szeret együttes koncertje zárja a napot.

Életmód nap Soma Mamagésával

Szombaton 10 órától a nagykanizsai VOKE Kodály művelődési házban immár 9. alkalommal tartják meg az Ezoterikus és életmód napot. Az ingyenes programon a látogatók többek között betekintést nyerhetnek a thai-chi világába, a lézerterápiába, de megismerkedhetnek a kineziológiával, valamint tibeti hangfürdőben vehetnek részt. Az esemény zárásaként 17 órától A hétköznapi élet mágiája, a tudatosság teremtő ereje címmel Soma Mamagésa tart előadást.

Versennyel ünnepelnek a horgászok

Szombaton 7.30-kor a nagykanizsai Csónakázó-tónál a 70 éves születésnapját ünneplő Zrínyi Horgászegyesület rendhagyó horgászversenyt tart. A felnőttek mellett fiatalok is indulhatnak, míg kísérő programként a gyerekek ügyességi feladatokban, valamint kvíz vetélkedőn bizonyíthatják tudásukat.

Motoros nap Zalaszabarban

Szombaton 10.45 órakor a zalaszabari polgármesteri hivatal előtt szentmisével kezdődik a település első motoros napja. Az ingyenes program rövid motoros túrával folytatódik, ahol a résztvevők a Kis-Balaton településein vonulnak végig. Majd Zalaszabarban 13.45 órától a Demény testvérek látványos streetfighter bemutatóval szórakoztatják az érdeklődőket.

Színjátszók jubileumi műsora

Zalaegerszegen szombaton délután fél háromtól tartja jubileumi gálaműsorát a besenyői Amatőr Karinthy Színpad a városrész közösségi házában. Bemutatják a legújabb és az eddigi legsikeresebb produkcióikat, majd az ünnepséget nagyszabású bállal zárják.

Futás az autistákért

Zalaegerszegen szombaton 13 órától tartják meg az autizmus világnapjára tervezett jótékony célú közös futást és kerékpározást. A megyeszékhelyi Kiskondás étteremtől indulnak a kékbe öltöző résztvevők, akiket Boncodföldén a faluháznál negyed háromtól főzőverseny, sport- és kulturális programok várnak.

Kamaratánc fesztivál

Huszonhetedik alkalommal rendezik meg a Zala Kamaratánc Fesztivált a Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színházban. Péntek este hét órakor indul a versenyprogram 8 versenyző bemutatkozásával, szombaton 10 órától, majd 15 órától láthatók a többiek. A díjkiosztó gálaműsor szombaton 20 órakor kezdődik.

Az Egészség Egyesület jubileuma

Zalaegerszegen április 23-án, szombaton délután 15 órától vehetnek részt az érdeklődők a 25 éve alakult Egészség Egyesület jubileumi programjain az Apáczai Művelődési Központban. A programban a zalaegerszegi színház több művésze is fellép.

Kertvárosi sárkányosdi

Zalaegerszegen a Kertvárosban, az Apáczai Művelődési Központban szombaton sárkányosdit tartanak. A művelődési ház körüli területen sok mozgásos, tréfás program várja az érdeklődőket a 14-18 óra között folyamatosan zajló sárkányfrász, sárkány hétpróba alatt.

Borversenyek

Az Andráshidai Borbarát Kör és a Keresztury Dezső VMK ma 18 órakor tartja a városrész borversenyét az iskola előterében. Szombaton 15 órakor Hahóton szerveznek borversenyt a helyi nedűk körében.

Rajzpályázat

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban Kedvenc irodalmi hősöm címmel tartottak rajzpályázatot, amire 42 zalai településről 365 rjaz érkezett. A gyerekek alkotásaiból rendezett kiállítás már megtekinthető az olvasóteremben, a rajzpályázat eredmélnyhirdetése szombaton 10 órakor lesz a könyvtárban.

Nyitott kertek

Zala megyéből is csatlakoztak ökokertek ahhoz a nyílt naphoz, amelynek során szombaton 9-18 óra között önfenntartó gazdaságok látogathatók. Az ingyenes program keretében a gombosszegi mintakert, a kávási kert és az orosztonyi almáskert vár látogatókat.

Nyitott kertek

Kávás - Kávás is részt vesz a hétvégén a Nyitott kertek programsorozatban. A település külterületén április 23-án 9 és 16 óra között zajlik a program, amelynek keretében az érdeklődők a zalai agyagos földdel, a vetőmagokkal, az ültetéssel és a palántákkal, valamint a szalmatakarással és a komposztkészítéssel ismerkedhetnek. Kérik, hogy mindenki vigyen kesztyűt és kéziszerszámokat. A batyus ebéd és a helyi termékek kóstolója után kötetlen beszélgetés zajlik az önellátás előnyeiről és nehézségeiről. Emellett bemutatják a szabad állattartást.

Tánc világnapi gálaműsor

Zalaegerszeg - A Gála Társastáncklub Egyesület ismét megrendezi gálaműsorát a tánc világnapja tiszteletére. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban ma 19 órakor kezdődő gálaműsorban tíz neves táncegyüttes is fellép vendégként.

ÁPRILIS 22.

Fazekasok találkozója

Zalaegerszeg - Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Zalaegerszegi Fazekas-keramikus találkozót és fesztivált a hét végén, április 22-24. között.

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Göcseji Múzeum szervezésében, immáron 13. alkalommal kerül megrendezésre a Zalaegerszegi Országos Fazekas-Keramikus Találkozó és Fesztivál a falumúzeumban. A fesztivál a zalai, vasi „gölöncséreknek”, mesterségüknek állít emléket mai utódaik seregszemléjével. A gondolat elindítója, a rendezvény fővédnöke Németh János Kossuth és Munkácsy-díjas keramikus iparművész, maga is fazekas-kályhakészítő dinasztia sarja. A látogatók évente gyönyörködhetnek Magyarország különböző tájegységeit reprezentáló edényekben, megismerhetik Tiszafüred, Nádudvar, az Őrség, Szekszárd, Barcaság, az Alföld, Észak-Magyarország és az erdélyi fazekas központok edényeit és a mai keramikus törekvéseket. A seregszemlét kísérő konferencia szakmai témája a hucul kerámia, a Partium fazekas kultúrája és a fazekasság mai helyzete. A Pajta Galériában ezért majd Bangó Aliz hucul kerámiái tekinthetők meg. A rendezvény folklórműsorának idei szereplői: a Piros Rózsa Kalocsai Hagyományőrző Együttes, a Tördemic Néptáncegyüttes, a Szanyi Bokréta Együttes, a Zalai Táncegyüttes, a Szekszárdi Bartina Táncegyüttes. A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület divatbemutatót tart a sárközi viseletekből és Göbölyös Márta és Somody Beáta iparművész sárközi ruháiból. A fesztivál alatt agyagos játszóház és gólyalábas vásári játék, népi játszótér, folyamatos korongozási lehetőség is lesz.

Jótékonysági ruhavásár

Pénteken és szombaton 8 órától a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony Katolikus Karitász „Segíts, hogy segíthessünk” címmel tavaszi jótékonysági ruhavásárt szervez a templom melletti közösségi házban. A gyermek és felnőtt ruhák mellett cipők és játékok várják az érdeklődőket. A befolyt összeget a rászorultak megsegítésére fordítja a szervezet.

Zrínyiek a történelemben

Pénteken 18 órakor a nagykanizsai Móricz művelődési házban a Hadtörténelmi esték sorozat keretében a Zrínyiek a magyar történelemben címmel tartanak vetített képes előadást. Az ingyenes eseményen dr. Hausner Gábor, dr. Négyesi Lajos és prof. dr. Padányi József beszélnek a dinasztia tetteiről.

ÁPRILIS 20.

Alkotni vágyókat toboroznak Egerváron

Egervár - Nem mindenkinek volt még módja átélni azt az érzést, hogy saját készítésű ajándékkal lephet meg valakit, vagy ugyanilyen művel dekorálhatja a lakását. De ha vágyik erre, és Egerváron él, most változhat a helyzet. A Közösségi Ház ugyanis olyan alkotói csoportot tervez létrehozni, ahol mindenki megtalálja a számára legkedvesebb kreatív kézműves elfoglaltságot. Várják mindazok jelentkezését, akik szívesen adnák át az általuk már megismert technikák fortélyait - horgolás, kötés, foltvarrás, gobelin, hímzés, mézeskalács, stb. - s persze azokat is, aki ezeket szívesen megtanulnák. Az első, ismerkedő összejövetelt április 20-án, szerdán tartják, 18 órától.

Kórusok találkozója

Vonyarcvashegy – Öt kórus és a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar kiszenekara ad koncertet április 20-án az Eötvös Károly Általános Iskola rendezvényén, a 27. Kórustalálkozón. Az iskola aulájában fellépő, Hévízről, Keszthelyről, Zalaszentgrótról érkezők teljesítményét elismerő oklevéllel jutalmazzák, a szakmai fejlődéshez pedig Balázs Árpád Erkel- és Magyar Örökség Díjas zeneszerző értékelése nyújt segítséget a kórusvezetőknek. A rendezvény nyitó éneke, mely idén A muzsika hangja című musical címadó dala, a közel 250 résztvevő közös előadásában csendül fel.

Folytatódik a Dumaszínház

Zalaegerszeg  – Szerdán, este hét órai kezdettel a Belül semmi című színházi kabaréval folytatódik a zalaegerszegi Dumaszínház sorozata. A Széchenyi téri Art Moziban Kőhalmi Zoltán, Janklovics Péter és Mogács Dániel stand up comedy előadók, valamint a kolozsvári humortársulat, a népszerű Szomszédnéni Produkciós Iroda tagjai, vagyis Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs lépnek a közönség elé.

ÁPRILIS 19.

Bepótolják az előadást

Lendva – Kedden, 19 órai kezdettel pótolják a Mindentudás Egyeteme első, elmaradt előadását a határon túli magyar városban. A Bánffy Központban Schremmer István főiskolai tanár, feltaláló beszél az általa kifejlesztett víztisztítási eljárásokról, köztük arról is, amit a Paksi Atomerőműben használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!