Programok

2015.08.09. 11:24

Programok, rendezvények Zala megyében augusztus 10-től

Zala megye - Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények augusztus 10-től. Böngésszen, és válogasson!

AUGUSZTUS 29.

Vadászati évadnyitó

Bak - Ez évben augusztus 29-én 9 órától rendezik meg a hagyományos helyszínen, a falu melletti Sohollári Vadászház környékén a Zalai Vadászok Ünnepélyes Évadnyitóját. Tíz órakor Hubertus Mise kezdődik (celebráns dr. Márfi Gyula veszprémi érsek), 11 órakor kitüntetések átadása, 11.30-kor vadászavatás kezdődik. Délután fél 2-től gazdag kísérő program kezdődik az ingyenesen látogatható rendezvényen.

Bazitai pogácsák

Zalaegerszeg - Augusztus 29-én Bazitai Pogácsa Fesztivál címmel lesz program a város feletti településrészben. Az óvoda udvarán 14 órakor kezdődik a gazdag program.

AUGUSZTUS 20.

Ünnepi szentmise

Csácsbozsok -11.00 ünnepi szentmise a Henye-hegyi kápolnában

Ünnepi programok

Zalaegerszeg - Jézus Szíve-plébániatemplom (Zalaegerszeg, Gasparich u.1.), 9.30: ünnepi szentmise, 10.30: Himnusz, Ünnepi beszédet mond: Tombi Lajos pro urbe-díjas, Zalaegerszeg város volt alpolgármestere. Az ünnepi műsorban közreműködnek: a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar, vezető: Vörös István, a Jézus Szíve Ferences-plébánia kórusa, vezető: Bíró Ferenc kántor, Mihály Péter színművész.

Göcsej - 10.00 óra: kenyérfesztivál, Helyszín: Göcseji Falumúzeum, ( Zalaegerszeg, Falumúzeum u. 18.)

Augusztus 19.

Ünnepi programok

Zalaegerszeg - 17.30 óra: ünnepi szentmise a Mária Magdolna-plébániatemplomban. 18.00 óra ünnepi szentmise a csácsbozsoki Szent Sebestyén-plébániatemplomban. A mise után közös séta a plébániától a 15 éves Szent István-szoborig. Közreműködik: Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar, Albatrosz Táncegyüttes, Csács, Szent István-szobor (rossz idő esetén Izsák Imre ÁMK), 19.00 óra: Himnusz, Áldást mondanak: dr. Veres András és dr Márfi Gyula megyéspüspök érsek, Ünnepi beszédet mond: dr. Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés alelnöke. Az ünnepi műsorban közreműködik: Pál Kriszti, Hír Mihály, dr. Besenczi Árpád Jászai-díjas színművész, a csácsbozsoki Évgyűrűk Nyugdíjas Klub dalköre, a Városi Fúvószenekar, vezető: Farsang László karnagy, 20.30 óra: Ismerős arcok koncert az Izsák Imre Általános Iskola udvarán, (rossz idő esetén: tornaterem), Zalaegerszeg, Szivárvány tér 1-3. belépés díjtalan.

AUGUSZTUS 17.

Párból család

Zalaegerszeg – A Zala Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház augusztus 17-én, hétfőn 16-tól 20 óráig családi délutánt szervez a Zalaegerszegi Városrészek Művelődési Központjában, a Kertvárosban. A résztvevők életvezetési, gyermeknevelési tanácsokat kaphatnak, megtudhatják, miként lesz a párból család, s szó lesz a támogatások, kedvezmények új formáiról is. Mindemellett kézműves foglalkozás, táncház, s az Árvácska együttes zenés-táncos mesejátéka várja az érdeklődőket.

AUGUSZTUS 16.

Remete zarándokút

Nagykapornak – Idén augusztus 16-án rendezi meg hagyományos, Remete zarándokút című túráját a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. Az érdeklődőket jövő vasárnap reggel fél 8-kor várja az ingyenes programot vezető Csiszár Viktor természetvédelmi őr Nagykapornakon, az apátsági templom belső udvarán. Innen indul az 5 kilométeres, nagyjából két óra időtartamú, és az ötfokozatú skálán kettes nehézségűnek értékelt túra a falu melletti Remetekertbe. A résztvevők az egykori szentéletű emberek útvonalán haladva juthatnak el a faluból az erdei kápolnáig, és menet közben rengeteg természetvédelmi értéket láthatnak. A szőlőhegyen számos orchidea faj él ma is, a Remetekert pedig Natura 2000 terület, illír gyertyános bükkös, illetve tölgyes erdőkkel. A fák alatt az egykori remeték sírjai is megtalálhatók.

Csácsbozsok/Zalaegerszeg - Jószomszédok party 17.00 órától, vidám közösségi délután, aszfaltrajz-verseny és kézműves foglalkozás, fajátékok, bográcsozás és lángossütés, Leslie Night Band.

Kasza Tibi a falunapon

Iklódbördőce - Vasárnap rendeznek falunapot a településen. A programban 14.30 órakor Kovács Tünde természetfotóiból nyílik kiállítás, 15 órakor kispályás focimeccsek kezdődnek. A kulturális műsorban fellép a Kerka Táncegyüttes, a Csádé Zenekar, Móger Péter harmonikaművész, majd 18.30-kor Kasza Tibor. A program este szabadtéri bállal zárul.

Gaál Zsuzsa mesecsokra

Bajánsenye - Augusztus 16-án, vasárnap este fél hétkor Bajánsenyén (Művelődési ház) találkozhatunk a Zalában élő Gaál Zsuzsa meseíró Körülszutykos történetek című, a vidám tanyasi életet megidéző meseösszeállításával, amelyet dr. Szöllősi Judit vezetésével a Kerkabarka együttes ad elő. Az amatőr színjátszó együttes 212-es újraszerveződése után számos díjat nyert el a színjátszó mozgalom országos találkozóin és megmérettetésein.

Remetekerti búcsú vasárnap

Nagykapornak - A Remetekert újraszentelésének 10. évfordulója alkalmából megemlékezést, valamint Nagyboldogasszony-búcsút tartanak a zarándokhelyen vasárnap (16-án), tájékoztatott Major István plébános. Tíz órakor kezdődik a szentmise, amelyet dr. Márfi Gyula veszprémi érsek koncelebrál. A szervezők azokat is várják, akik 10 évvel ezelőtt kötöttek házasságot, illetve akiknek 10 éves gyerekük van. A jelenlévők megemlékeznek továbbá II. János Pál pápáról, a szentatya halálának 10. évfordulója apropóján.

Falunap Iklódbördőcén

Iklódbördőce - 14.30-kor Kovács Tünde természetfotóiból nyílik kiállítás, 15 órakor kispályás focimeccsek kezdődnek. A kulturális műsorban fellép a Kerka táncegyüttes, a Csádé zenekar, Móger Péter harmonikaművész, 18.30-kor pedig Kasza Tibor érkezik. A falunap szabadtéri bállal zárul este.

Zala Menti Napok, fogathajtással

Zalalövő - Folytatódnak XXXII. Zala Menti Napok rendezvényei. Ezek között 10 óra után a Római Szabadidőközpontban kezdődik a megyei fogathajtó verseny idei utolsó fordulója, ami izgalmasnak ígérkezik, hiszen a versenyzők magasabb kategóriába kerüléséért folyik a versengés.

AUGUSZTUS 15.

Fesztivál és kirakodóvásár

Bak – A helyi faluházban augusztus 15. hatodik alkalommal rendezik meg a Pántlika Folklórfesztivál és Kézműves Kirakodóvásárt. A 11 órakor kezdődő szentmise után a Miskolci Rézdudások fogadják muzsikával a vendégeket, 14 órától pedig a Kossuth utcán táncos felvonulásra indul a helyi Pántlika néptáncegyüttes. A 25 éves csoport a faluházban 18 órától tartja jubileumi gáláját, két órával korábban pedig ugyanitt meghívott fellépők műsora kezdődik.

Megyei polgárőr nap

Pacsa – Augusztus 15-én tartják a megyei polgárőr napot Pacsán, az iskolában. A rendezvény 10.30-kor térzenével kezdődik, majd kitüntetéseket adnak át. A nap folyamán lesz főzőverseny, íjász-, tűzoltó és kutyás bemutató, közlekedési verseny, és számos kulturális program, fellép Balázs Pali és Monita is.

Zala-völgyi teker(g)és

Zalaegerszeg - A Zala-völgyi kerékpárút új, Teskánd-Bagod szakaszát is érintve tervez túrát a Zalai Teker(g)ők Egyesület. Indulás szombaton 9 órakor a megyeszékhelyi Dísz térről. A túra során megtekintik Zalacsében a Malom-tanyát, Zalalövőn a Salla Múzeumot és a neogótikus Szent László-templomot. Zalalövőn az ebéd után pedig fürdőzésre is lehetőség nyílik, ha az időjárás engedi. A biciklisek visszaindulás előtt még útba ejtik a Borosán-völgyi búcsújáró helyet, a Szent-kutat. További részletek és jelentkezés augusztus 12-ig a zalaitekergok.hu internetes oldalon.

Koncertek Kallósdon

Kallósd - Az idén tizennegyedik alkalommal csendül fel muzsika a 13. századi kallósdi kerektemplomban. A sorozat következő állomásaként szombaton 19 órakor a keszthelyi Dolce klarinét kvartett lép fel. A belépés ingyenes.

Rendezvénytér a várkastélynál

Egervár - A várkastély melletti területen szombaton 14 órakor adják át a kemencés színt és rendezvényteret. Az avatás után az első 50 látogatót kemencés étellel vendégelik meg a szervezők. A nap során kulturális programokat és ingyenes várlátogatást is kínálnak az érdeklődőknek.

Szapáry napot rendeznek

Szécsisziget - Szombaton rendezik meg Szécsiszigeten a Szapáry-napot. A program 8.30-kor főzőversennyel kezdődik, 9.30-tól kipróbálhatják az érdeklődők az íjászatot. A kastélyban 10 órakor helyi értéktár kiállítás nyílik, a gyerekeket népi játékok és kézműves foglalkozások várják. Napközben meg lehet nézni a helyi műemlékeket csoportvezetéssel. Délután kulturális műsor kezdődik, fellép a 2012-es X-faktorból Oláh Gergő és Antal Timi is. A helyszín az Andrássy-Szapáry kastély.

Díszpolgári cím

Alibánfa - Szombaton 14 órakor az önkormányzat testületi ülést tart, amelyen átadják a falu díszpolgára címet a közösségi házban. Aznap rendezik a falunapot is táncos, zenés műsorokkal.

Sport és mulatság

Palin - Szombaton sport- és falunapra kerül sor a palini sportpályán. Reggel 8-kor kispályás focikupa és főzőverseny kezdődik. A széles közönségnek szánt programok 13 órakor indulnak, 19 órakor a Dolly Roll lép fel.

Rétesfesztivál

Tótszerdahely - Szombaton 10 órától rétesfesztivált rendeznek Tótszerdahelyen. Fél 11-kor átadják a többfunkciós sportpályát.

Falunap Tornyiszentmiklóson

Tornyiszentmiklós -  A program 8.30-kor szentmisével kezdődik, 10 órától a Katolikus Karitász helyi szervezete gyűjtést indít a rászoruló gyerekeknek. A művelődési ház udvarán 10 órától főzőverseny, gyermek rajzverseny, lovagoltatás, csillámtetoválás és íjászat is lesz, egészségsátor és a Magyar Autóklub bemutatója várja a látogatókat. A művelődési házban 14 órakor a Kerkabarabási Színjátszók előadását tekinthetik meg, majd 14.30-kor Lelkes András fotókiállítása nyílik meg. 15 órakor Lendvai Zoltán rédicsi plébános tart gördeszka bemutatót, 16 órakor a főző- és a rajzverseny eredményhirdetését követően kulturális műsor lesz, 17.30-kor jiujitsu bemutató, A falunapot a zalaegerszegi Hevesi-színház művészeinek operett előadása is színesíti. Este a rendezvény utcabállal ér véget.

Egészségnap

Letenye - Egészségnapot tartanak szombaton 9 és 16 óra között Letenyén, a kastély előtti téren. Lesz védőnői tanácsadás, vérnyomásmérés és egy egészségügyi szűrőbusz is várja szolgáltatásaival az érdeklődőket.

Búcsú, koncert a kegyhelynél

Pusztacsatár A Vaspörhöz tartozó, gyönyörű erdőben álló pusztacsatári templomnál ma és holnap tart a Nagyboldogasszony búcsú. Szombaton 11-kor lesz a szentmise, amelyet Kürnyek Róbert zalaegerszegi plébános mutat be, majd 16 órától orgonakoncertet ad Papp Dezső zalalövői kántor, illetve zenés áhítat, 19 órától pedig Mikolás Attila plébános vezetésével szentségimádás lesz. Vasárnap 11-kor kezdődik a Nagyboldogasszony búcsúi szentmise, amelyen Takács András diakónus mond szentbeszédet.

Csülökfőző verseny is lesz

Zalamerenye -  Falunapot rendeznek ma a Kis-Balaton melletti településen. A program 13 órakor indul csülökfőző versennyel, majd zalai étkek kóstolója, 16 órakor pedig ünnepi szentmise lesz. Egy órával később színpadi műsor kezdődik, fellép Csuja Imre színművész, a Kutyakölykök Táncegyüttes, Krasznai Tünde énekesnő, Palotás Ágnes operett-musical színész és a Péczely Attila Népzenei Csoport. Este 21 órától élőzenés buli Gianni-val.

AUGUSZTUS 14.

Lecsónap a piacon

Zalaegerszeg - Paradicsom- és lecsónapot tartanak péntek délelőtt a piacon. Lesz főzés, kóstolás, valamint ismeretterjesztő előadás a paradicsom növényvédelméről, a vegyszermentes tartósításról.

Zárókiállítás Gébárton

Zalaegerszeg - Pénteken 18 órakor zárókiállítás keretében tekinthetők meg a 24. GébArt művésztelep alkotásai.

A Makrancos hölgy az új darab

Nagykanizsa - A Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpada a héten tartja nyári táborát, mely 14-én 17 órakor bemutatóval zárul. Mint azt Nikolics Zsannától, a diákszínpad vezetőjétől megtudtuk, a tábor már 5. éve működik. Idén nagy hangsúlyt fektetnek az énektanulásra, hiszen úgy tűnik, hogy a jelentősen megfiatalodott társulat (az öregek közül sokan felsőfokú tanulmányokba fognak) tagjaiban van affinitás a musical műfaja iránt. Nikolics Zsanna elárulta továbbá, hogy elkezdték tanulni az új darabot, Shakespeare: Makrancos hölgy című művét is. A tábor pénteken bemutató előadással zárul, melyre szeretettel várják az érdeklődőket. Ennek címe sokat sejtető: Hófehérke és a hét elgyötört törpe...

Napkorona ballonokkal

Nagypáli - Péntektől vasárnap estig tart a már hagyománnyá vált Napkorona Fesztivál és Nemzetközi Hőlégballon Találkozó. A ballonosok a tervek szerint pénteken este, szombaton és vasárnap pedig reggel és este szállnak fel. Pénteken, a megnyitó után 18 órától könnyűzenei koncertek lesznek, szombaton 16 órakor kezdődik a kistérségi kulturális találkozó, majd csikós bemutatóra és bűvész show-ra kerül sor. 20 órakor a sztárvendég, Balázs Pali lép fel. Vasárnap, a délutáni misét követően 16 órakor a kistérség amatőr művészeti csoportjai lépnek fel, majd átadják a turisztikai központot. A vasárnap estét a Csík zenekar koncertje zárja.

AUGUSZTUS 13.

Erzsébet téri zenei esték

Nagykanizsa – Augusztus 13-án, azaz csütörtökön ismét egy kedvelt előadó látogat a dél-zalai városba. Az Erzsébet téri zenepavilonban 19 órai kezdettel ezúttal a zenei tehetségkutató műsorból ismert Szabó Leslie ad koncertet zenekarával. A közel másfél órás előadás keretében saját szerzemények és több világsláger magyar átirata is felcsendül.

Fatimai engesztelés

Pusztacsatár - Minden hónap 13-án, így ma 17 órától is megrendezik a Vaspörhöz tartozó Pusztacsatár kegyhelyen a Fatimai engesztelést, amit 18 órától szentmise követ. Az engesztelés alatt gyónásra is mód nyílik, a szentmise vendége Takács András diakónus.

Hattyúk nyomában

Keszthely - A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is megrendezi a népszerű Balatoni Hattyú Road Show-t. Délután fél 3-kor kezdődik a program Keszthelyen: a hajóállomásnál fognak be hattyúkat a szakemberek, hogy meggyűrűzzék őket. A közönség nemcsak érdekességeket tudhat meg a nagytestű madarakról, de aki akar, részt is vehet az akcióban. Márpedig egy hattyút nyakon csípni nem mindennapi élmény.

Utcafesztivál

Zalakaros - Ma kezdődik és vasárnap zárul Zalakaroson a 17. Utcafesztivál. Minden nap 19 és 23 óra között a Gyógyfürdő téren utcazene produkciókat láthat a nagyérdemű.

AUGUSZTUS 12.

Vakáció a játszótéren

Zalaegerszeg – A kertvárosi Bóbiba Játszótéren szerdán, augusztus 12-én 17 órától folytatódik a Városrészek Művelődési Központjának hagyományos szünidei programja, a Játszótéri Vakáció. A sorozat ugyanitt augusztus 26-án ér majd véget.

Flashmob a Dísz téren

Zalaegerszeg - A Zala Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház augusztus 12-én, 11 órakor flashmobot tart a Dísz téren. A villámcsődület a fiatalok értékteremtő képességére hívja fel a figyelmet. A programban fellép a csíksomlyói Árvácska együttes.

Schubert  és a népzene

Keszthely – Schubert és a magyar népzene címmel koncertet rendeznek augusztus 12-én, szerdán a Helikon Kastélymúzeum tükörtermében. Fellép Nagy Vidor (mélyhegedű), a Hamburgi Vonósakadémia professzora, valamint Nagy Péter (zongora), a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskola professzora. A hangverseny 20 órakor kezdődik, a belépés ingyenes.

Komolyzenei koncertek

Szigliget - Komolyzenei koncertekkel várják az érdeklődőket Szigligeten, a római katolikus templomban. Augusztus 12-én este 8 órakor fellép a Brass in the five rézfúvós ötös, augusztus 19-én este 8 órakor pedig Ella István, Simon Flórián, Simon Zsolt és Péter Marianna ad koncertet.

Könnyű nyári muzsika

Gyenesdiás - Komolyzenei hangverseny lesz Gyenesdiáson, a községházán. Telemann, Vivaldi, Gluck, Schubert és más szerzők műveit hallhatja a közönség. Közreműködik Alföldi Nelli (hegedű), Felföldi Olivér (cselló), Csikár Lívia (hegedű), Miklós András (brácsa), Alföldiné Szelestei Ágnes (fuvola). A belépés díjtalan.

 

AUGUSZTUS 10.

Diákok kiállítása

Nagykanizsa - Hevesi Sándor Művelődési Központ: Mandalák, oroszlánok és lélektájak címmel a Batthyány-gimnázium diákjainak alkotásaiból kiállítás (augusztus 26-ig)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!