Programok

2016.08.14. 15:27

Programok, rendezvények Zala megyében augusztus 15-től

Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények augusztus 15-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

 

AUGUSZTUS 28.

Családi kápolna

Vasárnap délután 15 órától Nemessándorházán a József Attila utca 1. szám alatt, a családi kápolnában harangszentelést tartanak dr. Márfi Gyula veszprémi érsek részvételével.

Tehetségek koncertje

Vasárnap 11.30 órakor a nagykanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI és a Kanizsai Zeneiskoláért Alapítvány a zeneiskolában tartja a II. Farkas Ferenc Zongoratábor és Mesterkurzus Gálahangversenyét. A tábor elsődleges célja a kiemelkedően tehetséges zongorista növendékek intenzív, komplex készségfejlesztése.

 

AUGUSZTUS 27.

Szezonzáró hangverseny

Kallósd - Az idei szezon utolsó régizene hangversenye szombaton este 7 órakor lesz a 13. századi kallósdi kerektemplomban. Az ária- és dalesten fellép dr. Félegyháziné Székely Andrea (szoprán) és Németh Bálint (tenor), zongorán kísér Vissy Barnabás. A belépés ingyenes.

Nemesszentandrási nyárbúcsúztató

Augusztus 27-én nyárbúcsúztató falunapot tartanak Nemesszentandráson. A településen 8:00 órakor a foci szerelmesei nyitják az egész napos programot, amely a déli 12 órakor kezdődő főzőversennyel folytatódik. Délután, 16 órától kultúrműsor várja az érdeklődőket, amelyen fellépnek a Búcsúszentlászlói Népdalkör-, az ApátiCitera Szakkör tagjai. Merics Nikolett műsora után tábortüzet gyújtanak Vadparagon, és bált rendeznek a faluházban.

Vadászati évadnyitó

Augusztus 27-én, szombaton kilenc órakor kezdődnek a zalai vadászok évadnyitó rendezvényének programjai a sohollári völgyben. A Hubertus mise után kerül sor az ünnepélyes vadászavatásra, és a kitüntetések átadására. Az eseményt szórakoztató és kulturális programok kísérik késő délutánig.

Pacsa városnapja

Szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a városnapi ünnepség Pacsán a művelődési ház dísztermében. Ez alkalommal adják át díszpolgári címet és a Pacsáért díjat is.

 

Fogathajtás Becsvölgyén

Szombaton hetedszer rendezik meg a fogathajtó versennyel egybekötött becsvölgyei napokat. A lovas seregszemle, az akadály- és vadászhajtás 13 órakor kezdődik, kettő órától népi játék, kutyasuli, lovas kocsikázás várja az érdeklődőket.

 

Cseh Tamás és Milejszeg

Milejszegen, a Zsuppán-kertben szombaton 15 órától képzőművészeti kiállítással, fotótárlatal, filmmel és sok zenével idézik fel Cseh Tamás alakját a szervezők.

 

Pogácsa fesztivál

Bazitán szombaton délután pogácsafesztivált rendez a településrészi önkormányzat. A kulturális műsorokkal kísért program során, melyben fellép többek között az Orfeum Vándorszínpad, díszmadár bemutatót is tartanak.

 

Tűzoltó jubileum

Szombaton Szepetneken a Királyi Pál ÁMK udvarán tartják a dél-zalai település falunapját, ahol a 125 éves önkéntes tűzoltó egyesület születésnapja alkalmából, 10 órakor szirénaszó köszönti a településen élőket. A programkínálatban szerepel a helyi horvát, német és roma nemzetiségek helytörténeti gyűjteményének átadó ünnepsége, s egy speciális lakatgömb felavatása is.

 

Ultisok csatái

Szombaton 10 órakor Kilimánban jubilál a Kilimán Kupa országos ultiverseny. Ötödik alkalommal rendezik meg az önkormányzat kultúrotthonában a viadalt, melyre várnak minden, a kártyajátékért rajongó környékbeli versenyzőt.

 

Mozdulj Balaton!

Szombaton sporttalálkozóval, a strandcsapatok csatájával ér véget Mozdulj Balaton! programsorozat. A sportok szerelmeseit 9 órától a vonyarcvashegyi strandra várják, ahol 36 csapat mérkőzik meg kispályás foci, strandröplabda és streetball sportágban. A mérkőzések körülbelül délig tartanak, majd az eredményhirdetésen kiderül, melyik a Balaton legsportosabb települése. A mozogni vágyók kosárra dobó, valamint kapura rúgó versenyre jelentkezhetnek.

 

Bogártalálkozó

Bogarasokat és nem bogarasokat is egyaránt várnak Gyenesdiásra, a VW Bogaras Balatoni Nyárbúcsúztatóra. Szombaton 11.30-kor kezdődik a rajzás: végigvonulnak a Gyenesdiás - Vonyarcvashegy- Balatongyörök Szépkilátó- Balatonederics- Szigliget- Szent György-hegy útvonalon, majd visszafordulva a Caraván Campingbe érnek, ahol szintén megcsodálhatóak a régi járművek.

 

Emlékest

Száz esztendeje született Simándy József operaénekes, Balatongyörök díszpolgára. Tiszteletére szombaton 19 órakor a település Balaton-parti szabadtéri színpadán emlékkoncertet tartanak, melyen fellép Berczelly István, Denk Viktória, Gyimesi Kálmán, Palerdi András, Temesi Mária énekművészek, valamint Baracskai Judit és Ninh Long, a Szegedi Simándy József Énekverseny döntősei. Az énekesek Kiss Sándor klarinét-, valamint Harazdy Miklós és Koczka Ferenc zongorakíséretével lépnek fel.

 

Férfiak napja

Csesztregen szombaton délután három órától a művelődési ház mögötti piactéren rendezi meg a férfiak napját a helyi Korhatártalan Klub. Vendégként a szlovéniai Kebele, valamint Lenti és Lovászi nyugdíjas szervezetei is jelen lesznek a szórakoztató rendezvényen.

 

Szalmafesztivál

Kerkaszentkirályon szombaton tartják a hagyományos szalmafesztivált. A program 11 órakor csónakvágtával kezdődik, a versenynek a község központjában található tó ad helyet. Délután kettőtől a Canissa Modellező Sport Egyesület tart bemutatót, majd négy órától kulturális programok, motoros bemutató és a szalmaszobrok értékelése várja az érdeklődőket.

Bográcsfesztivál

Lendván szombaton 11 órai kezdettel rendezik meg a bográcsfesztivált, amelyre száznál több főzőcsapatot várnak.

Horgászverseny

Kerkafalván, a Kéthatár-tónál szombaton reggel hét órától törpeharcsa-fogó versenyt rendeznek.

 

Falunapok

Egerváron szombaton kilenc órakor a lőtéren légpuskás lövészversennyel kezdődik a falunap, majd tízkor ügyességi játékokat rendeznek, azután Bagoddal mérkőzik a focicsapat. A Pincedombon egy órakor indul a főzőverseny, a sörsátor ad otthont a kulturális seregszemlének. Szombaton főzőversennyel, 14.30 órakor pedig a helyi iskolás csoportok táncos előadásával kezdődik Zalaszentbalázson a falunap. Szombaton 15 órától Paton a kultúrotthonban zenés nyárbúcsúztatót szerveznek. Az evangélikus templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődik a program, majd egészen estig kulturális kavalkád várja az érdeklődőket. Vasárnap 18 órakor Garaboncon is nyárbúcsúztatóra várják az érdeklődőket a volt iskola épületébe. A műsorban magyar nóta- és cigánynóta énekesek, prímás és zenekara adja a talpalávalót. A program tűzijátékkal zárul. Kozmadombján szombaton a program a pajtaszínházban kezdődik délután háromnegyed kettőkor, ezt követi a szentmise, majd a Nefelejcs Dalkör és a csesztregi színjátszók adnak műsort. Barlahidán szombaton horgászversennyel kezdődik reggel hétkor a falunap. Délelőtt 10 órakor gulyásfőzés indul, délután fél háromtól tűzoltó-bemutatót és kulturális műsort láthat a közönség. Nemesnépen vasárnap 10 órakor kezdődik a főzőverseny, délután három órától kulturális műsorokkal várják az érdeklődőket, fellép Éder Gábor és Pál Adrián, lesz operett összeállítás is. Zalabaksán vasárnap 15 órai kezdettel búcsúi programmal várják az érdeklődőket. Lesz gyermek- és felnőtt futballmérkőzés, kirakodóvásár, játszóház, illetve fellép a Magic 4 Dance, Ambrus Tamás és a Chili együttes. Vasárnap Tormaföldén rendeznek falunapot. A délelőtti szentmisét követően 15.30 órától kulturális műsor kezdődik. Szombaton 8 órától horgászversennyel indul a falunapi program Lendvadedesen, majd délután a helyi Kuprivecz Zoltánné hetési szőtteseiből nyílik kiállítás. 16 órától lesz rendőrségi és íjász bemutató, s a Canissa Hajómodellező Egyesület tagjaival is találkozhatnak a látogatók.  Szombaton  Nemesszentandráson reggel a focimeccs nyitja a falunapot, amely 12 órakor főzőversennyel folytatódik, 16 órától kultúrműsor várja az érdeklődőket. Vasárnap délelőtt avatják a Harangláb parkban Szent Márton szobrát.

 

AUGUSZTUS 26.

Szentírás olvasás

Zalaegerszegen, a Szent Márton Év tiszteletére alakult Szent Márton Légió augusztus 26-án (pénteken) 15 órától 27-én (szombaton) 15 óráig a Dísz téren 24 órás Szentírás olvasást tart. Az önkéntes jelentkezők 24 órán át folyamatosan, egymást követően, a Szentírásból olvasnak fel.

Bringával a határ mentén

Csentéről, a muravidéki település kerekpáros centrumától indul augusztus 26-án, pénteken délután öt órakor az a közel negyven kilométeres kerékpártúra, amely során a kerekező résztvevők a szlovén-magyar határ mindkét térségét érintik.

 

Lenti Nyári Esték

Pénteken zárul a Lenti Nyári esték programsorozat a Kerka-parti településen. Az idei nyár utolsó fellépője a Partyzona Showband és az Irigy Hónaljmirigy lesz 20 órától a rendezvénytéren.

 

 

AUGUSZTUS 23.

Előadás a lámpalázról

Zalaegerszeg - Barkó Judit kommunikációs mentor a ZMKIK Női Vállalkozói Klub meghívására 23-án (kedden) 15 órai kezdettel előadást tart a Kamarák Házában (Petőfi u. 24.). A rendezvényen szóba kerül, hogy milyen tünetei és okai vannak a lámpaláznak, illetve miképpen lehet gyorsan és véglegesen megszabadulni tőle.

AUGUSZTUS 21.

Kocsitolás a Vágtán

„Ha mindig is arról álmodoztál, hogy egyszer elindulj az olimpián, akkor eljött a TE időd! Légy Te is Olimpikon!" – így invitálja a versenyzőket a József Attila Klubkönyvtár az I. Parasztolimpiára, melyet augusztus 21-én, a Nemzeti Vágta gyenesdiási előfutamán rendeznek meg. A versenyszámok között szerepel kocsitoló verseny, szalmabála gurítás, talicskatolás, tojáselkapás, sulyokelvetés, traktorhúzás, rönkgurítás karózóvassal. A kocsitoló versenynek külön tétje is van: hiszen három elődöntő - Zirc, Székely vágta, Gyenesdiási Festetics Vágta – legjobbjai továbbjutnak a kaposvári elővágtára, s innen a Nemzeti Vágta szeptember közepi, budapesti döntőjére, melyen Kocs község csapata, a művészek, sportolók csapata és egy nyertes települési csapat verseng majd. A kocsitoló versenyen vegyes csapat indulhat: három férfi, három női versenyző, akik közül egyszerre csak öten tolhatják a kocsit, egy fő pedig tartalékos.

AUGUSZTUS 20.

Néptánc és koncert

Nagykanizsa – Néptánctalálkozóval, koncertekkel, solymász- és íjászbemutatóval színesíti az augusztus 20-ai ünnepet a KonTuRplusz Egyesület.

Mint azt Simon Sándorné, a civil szervezet elnöke elmondta: az egyesület már egy ideje tervbe vette egy olyan rendezvény szervezését, ami a nemzeti értékek és hagyományok köré csoportosul.

– Az Erzsébet téri programok a hivatalos ünnepi ceremónia után, várhatóan 11 órától kezdődnek – említette az elnök, aki jelezte: a program gerincét a helyi, környékbeli és erdélyi néptánccsoportok találkozója adja, de emellett hagyományos kézműves termékekből sem lesz hiány. – A solymászbemutató és íjászbemutató mellett magyar kutyafajtákkal is találkozhat a közönség, de természetesen a borházak kínálata és a magyaros ételek is csábítóak lehetnek. A gyerekek számára több mint harminc féle népi játékot vonultatunk fel, amiket ingyenesen lehet majd kipróbálni. Az esti tűzijáték előtt két nívós  koncertre is sor kerül.

Történelmi előadássorozat

Márokföld – Augusztus 20-án újabb történelmi eladásokra kerül sor a község faluházában. Délelőtt 11 órától Juhász Zoltán a Kárpát-medence zenei ősnyelvéről, délután fél kettőtől Grandpierre Attila a magyar ősvallásról és a király mágusokról, Bíró Lajos a magyar tündér-mitológiáról, míg Bistey Zsuzsa szellemfilozófiai kérdésekről beszél. Az egész napos program nyitányaként délelőtt 10 órakor a veleméri temp-lomban ünnepi szentmisét tartanak, aminek főcelebránsa Majnek Antal munkácsi megyéspüspök lesz.

"Falutéka" kiállítás

Bak  - A Faluháznál augusztus 20-án rendezik meg a kulturális programokkal, kistermelői bemutatókkal jelentkező falunapot. A Kistermelők Baráti Egyesületének terménybemutatója mellett a „Falutéka” – kiállítás a Honi strázsa napközis tábor  gyűjtéséből és fotóanyagából ad válogatást. A kínálatban látható lesz Tamás Ádám kézműves, Magyar Zoltán fafaragó kollekciója, 14 órakor rendezik a „Szülőfalum, szeretlek!” című községtörténeti vetélkedőt, amire civil szervezetek és baráti körök ötfős csapatainak jelentkezését várják a szervezők. Öt órakor lép fel a Baki Pántlika Néptáncegyüttes.

Ünnep

Karmacson augusztus 20-án 16.30-kor a Szent Anna templomban ünnepi szentmisével veszi kezdetét a Szent István napi ünnepség. Itt megszentelik az új kenyeret, majd a községi könyvtár épületében 18 órakor Karmacs és Csikszentsimon helyi értékeiről előadást hallhat a közönség, valamint kiállítás nyílik régi használati tárgyakból.

Koszorúzás és folklórműsor

Hévízen, az államalapító Szent István király tiszteletére rendezett ünnepségen szombaton 10.30 -kor Kiss László esperes celebrálja az ünnepi szentmisét, mely után koszorúzásra kerül sor a templomkertben. Ezt követően veszi kezdetét a városi ünnepség a Városháza téren, ahol Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Papp Gábor polgármester mond ünnepi beszédet. Az eseményen ökumenikus szertartás keretében megszentelik az új kenyeret, majd műsort ad a Nagyváthy Néptáncegyüttes és Koroknai Árpád énekes.

Virágos díjkiosztó

Zalaszentgróton augusztus 20-án 9 órakor a Szent Imre templomban tartanak ünnepi szentmisét, majd 18 órakor a Templom téren kezdődik a város Szent István ünnepe. Köszöntőt mond Baracskai József polgármester és Vajda László, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és megszentelik az új kenyeret. 18.30 -kor Rupa Ilona nótaénekes, majd a Kanizsa Csillagai együttes és a Kopár Band lép fel. 19.25-kor köszöntik a Szentgrót Táncegyüttest – mely ugyancsak fellép, s átadják a Virágos Zalaszentgrótért verseny díjait. 20 órától a Komlói Fekete Láng Táncegyüttes műsora, majd táncház következik a Zala zenekar közreműködésével, közben 21 órakor tűzijáték is lesz.

Parasztolimpia

Reszneken szombaton rendezik meg a X. Parasztolimpiát. A program délelőtt kilenc órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitóval, ezzel párhuzamosan főzőverseny is kezdődik. Délután kulturális programok lesznek a településen, fellép Gubinecz Ákos novai népdalénekes, Rony, a Piás Nővérkék, valamint a bagodi Esthajnal Kórus és Herman Gréta is.

Kenyerek, kemencék

Becsvölgye - A Becsvölgyei Nők Társasága augusztus 20-án stílusosan kenyérsütésre invitálja az érdeklődőket Kislengyelbe, a Malom Kulcsosházba. A program 14 órakor kezdődik a kemencék felfűtésével, majd a hozzáértők bemutatják a hagyományos kenyérsütést lépésről-lépésre. A tervek szerint este hatkor lesz a kulturális műsorral, tábortűzzel egybekötött közös vacsora.

Kemencét avatna

Zalaszentlászló - Szombaton falunap keretében, 15 órakor avatják fel a társadalmi összefogással épült kemencét Zalaszentlászlón. A faluházban az elmúlt 3 év festőtáborainak termése és helytörténeti tárlat lesz látható.

Búcsú a kápolnánál

Pethőhenye - Augusztus 20-án 11 órakor a pethőhenyei Szent István király hegyi kápolnánál búcsúi szentmise lesz, amit Szeghy Csaba Tamás plébános celebrál.

 

További programok Szent IStván ünnepén itt>>

 

AUGUSZTUS 19.

Vászonra festett mozi

Nagykanizsa – Kurta Lilla fiatal, kanizsai alkotó munkáiból nyílik kiállítás pénteken 17 órakor, a Honvéd Kaszinóban. A szárnybontogató tehetség a filmek világát örökítette meg: sztárportrékon át a képregényhősökig. A tárlat szeptember elejéig tekinthető meg.

Szent István emlékköve

Zalaegerszeg – Húsz éve avatták fel Szent István emlékkövét Andráshidán. A szobornál az évforduló alkalmából ünnepséget rendeznek augusztus 19-én 17 órakor. Az emlékkő létrehozását Harmatos Lászlóné kezdeményezte, s az önkormányzat segítségével valósították meg a tervet. Elmondta: az ünnepségen dr. Gyimesi Endre volt polgármester mond beszédet, aki húsz éve   felavatta az alkotást, és felszólal Sümegi László képviselő. Kulturális műsort is szerveznek és a régi szokásokat felelevenítve gulyáspartit, ahogy   a szoborállítás után jó pár évig a nemzeti ünnepen.

Vujity Tvrtko a várkastélyban

Egervár - Ingyenes előadást tart Vujity Tvrtko televíziós személyiség augusztus 19-én 19 órakor (kapunyitás 18.30-kor) az Egervári Várkastélyban. A Tvrtko túlmegy minden határon című programot eső esetén az általános iskolában tartják meg.

Nemzetközi táncgála

Zalaszentgrót – Nemzetközi táncgálát rendeznek Zalaszentgróton, a VMK színháztermében  augusztus 19-én 19.30-tól. A helyiek mellett indiai, macedóniai és montenegrói csoportok mutatják be hagyományos táncaikat.

Koncertek, ünnepség és tűzijáték

Keszthelyen már pénteken megkezdődik az ünnepi programok sorozat, melyben szórakoztató programok is várják a közönséget. Pénteken18 órától a Balaton-parton az Iszkiri gyermekzenekar műsora után Ghymes koncert következik, majd 22 órától táncház kezdődik a Pyrgos görög zenekar kíséretével. Szombaton 8.30-kor a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban tartanak ünnepi szentmisét. Ezt követően a Fő téren kezdődik a Szent István-napi ünnepség, melyen beszédet mond Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Ruzsics Ferenc polgármester, fellép a a

Kis-Balaton Táncegyüttes és a Helikon Versmondó Kör. Az ünnepségen megszentelik és szokás szerint szétosztják az új kenyeret. 17 órától a Balaton-parton bábelőadás, Détár Enikő fellépése, Gergely Róbert Szécsi Pál emlékkoncertje szórakoztatja a vendégeket. 21 órakor kezdődik a tűzijáték, majd 21.30-tól a Start Tánczenekar szolgáltatja a talpalávalót. Vasárnap 17 órától – ugyancsak a Balaton-parton – a Brumi Bandi Band gyermekkoncert várja a kicsiket, majd 19 órától az Animal Cannibals, végül a Kelemen Kabátban koncertezik.

Játszóház gyerekeknek

Tornyiszentmiklós - Ma 15 órától a művelődési házban játszóházat rendeznek óvodásoknak és iskolásoknak. A programsorozat harmadik állomásán szabadtéri és kreatív játékok várják a gyerekeket. Lesz kapura rúgás, aszfaltrajz, célba lövés vízipisztollyal, nehezített célba dobás, csúzli, ugróiskola, lengőteke, minigolf és lufi pingpong is. A lányokat hajfonás is várja. A játszóház után a sportpályán a lendvai Pupilla Bábszínház adja elő a Sosemvolt cirkusz című darabot.

AUGUSZTUS 18.

Forintosházi tábornapok

Orbányosfa - A Forintosházban augusztus 18-tól négynapos képzőművészeti alkotótábori programot rendeznek. A rózsakertben található Forintosház nyaranta különböző táboroknak ad helyet, nemrég ért véget a gyerekeknek szóló, angol nyelvgyakorló tábor. Csütörtöktől a textilkészítésé a főszerep, de kerámia festésre is mód nyílik, miközben a résztvevők tornán, meditáción, úszáson vesznek részt.

Mura menti napok

Letenyén folytatódik a XXXIII. Mura Menti Napok rendezvénysorozata. Csütörtökön Mura Art címmel nemzetközi festő szimpózium lesz, pénteken 17 órától a bornapok rendezvénye. Este az Edda lép fel. Szombaton 11 órától Szent István király és az új kenyér ünnepe lesz, számos kulturális produkcióval, este Ismerős Arcok koncerttel és tűzijátékkal.

AUGUSZTUS 17.

Ecsettel varázsolt nyár

Nagykanizsa – A Kanizsai Kulturális Központ szerdán, fél tíztől a gyermekeket invitálja kézműves foglalkozásra. A HSMK-ban tartandó programon vakációs élményeiket festhetik meg az apróságok.

Koncert és könyvbemutató

Gyenesdiás  - Ma 19 órakor zárul a Községházi esték sorozata. „Az én Balatonom” címmel Pitti Katalin ingyenes előadói estjére és Ézsiás Erzsébet könyvbemutatójára várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!