Programok

2015.08.30. 09:27

Programok, rendezvények Zala megyében augusztus 31-től

Zala megye - Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények augusztus 31-től. Böngésszen, és válogasson!

Zalai Hírlap

SZEPTEMBER 12.

Kutyás találkozó

Nagykanizsa  – A Nagykianizsai Kutyás Szabadidő- és Sportegyesület nyílt baráti találkozót és tréninget tart szeptember 12-13-án kiképzőpályáján.

A Récsei úti létesítményben szombaton 9 órakor kezdődik az idén harmadik alkalommal sorra kerülő program, melynek első napján a nyílt baráti találkozó zajlik majd le. Ennek keretében lesz kutya szépségverseny, többféle kutyás bemutató, engedelmességi és őrző-védő verseny, de még kutyás súly- és kötélhúzás, valamint falmászás is szerepel a kínálatban. Az érdeklődők a megyei rendőr-főkapitányság kutyás beavatkozó egységét, valamint a zalaegerszegi Göcsej Kutya Klub tagjait is láthatják.

Másnap 10 órakor ugyanitt tenyészszemle, karakterteszt és terelőösztön próba kezdődik angol pásztorkutya fajták részére. A program e részének szervezéséből az Angol és Ausztrál Pásztorkutyák Klubja is kiveszi a részét.

 

SZEPTEMBER 6.

Vadpörkölt fesztivál

Vasárnap is folytatódnak Zalaegerszegen a Vadpörkölt és Borfesztivál rendezvényei. Megválasztják a díszpolgárok borát, a koncertszínpadokon pedig egyebek közt fellép a Norton, az Ocho Macho és az Örökség is.

Szüreti fesztivál

Vasárnap 11. alkalommal rendeznek Szüreti és Borfesztivált Becsehelyen a faluház melletti területen. A szüreti felvonulás 13.30 órakor indul a település utcáin, ahol forgalomkorlátozásra kell készülni. 15 órától nyitnak a bor valamint a pálinkaházak. Az ünnepélyes megnyitót követően műsor várja az érdeklődőket, a hébérszívó verseny döntője pedig 19.30-kor kezdődik.

Trófeaszemle

Szeptember 5-én és 6-án rendezik meg Keszthelyen, a Helikon kastélymúzeum Vadászati Múzeumában a Festetics trófeaszemlét.

Fejtőre emlékeznek

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében vasárnap 11 órától Fejtő Ferenc születésének 106. évfordulója alkalmából az íróról, történészről elnevezett nagykanizsai alapítvány szervezésében rendezik meg a Fejtő Ferenc öröksége című konferenciát a Fő utcai zsinagógában. Emlékezik és beszédet mond többek között Agárdi Péter, Heller Ágnes, Kende Péter, Kocsis András és Soós Eszter Petronella. Ugyanezen a napon 16.30 órakor kiállítás is nyílik, melyet Varnus Xavér orgonaművész nyit meg.

Vargányafesztivál

Vasárnap hatodik alkalommal rendezik meg Hernyékben a Vargányafesztivált. A főzőverseny 11 órakor kezdődik a művelődési háznál, 13 órától érkeznek a fellépők, köztük az Ezer Rózsa Kertje hastánccsoport.

Búcsú

Vasárnap tartják Csömödérben a Mária-napi búcsút. Délelőtt 11.30 órakor a kultúrházban szentmisével kezdődik a program, majd 15 órától kulturális műsorral folytatódik.

Íjászverseny

Vasárnap tartják az V. Csokma Kupa 3D-s íjászversenyt a Pákához tartozó Csokma-hegyen. A hegy nevét viselő Csokma Íjász és Hagyományőrző Egyesület 28 célos versenyére 8 órától, több kategóriában és korosztályban lehet majd nevezni.

 

SZEPTEMBER 5.

Város napi ünnepség

Pacsa – Szeptember 5-én tartják Pacsán a város napját. A művelődési házban 11 órakor kezdődik az ünnepség, amelyen átadják Pacsa Város Díszpolgára és a Pacsáért Díj kitüntető címeket valamint „Gyémánt” diplomákat.

Egregyi szüret főzőversennyel

Hévíz  – A hét végén rendezik meg az egregyi szüretet. Szombaton 16 órától utcazenészek szórakoztatják a közönséget, kézműves játszóház és népi játszótér várja az érdeklődőket. Este utcabált tartanak. Vasárnap 12 órakor kezdődik a főzőverseny, melyre pénteken 14 óráig várják a minimum háromfős csapatok jelentkezését. A versenyzőknek gulyást kell készíteniük. A bevételt a keszthelyi mentőállomásnak ajánlják fel. 16 órától az előző napihoz hasonló programok lesznek, majd nótaesttel és retro bulival ér véget a szüret.

Trófeaszemle

Szeptember 5-én és 6-án rendezik meg Keszthelyen, a Helikon kastélymúzeum Vadászati Múzeumában a Festetics trófeaszemlét.

 

SZEPTEMBER 3.

A balatoni csatáról

Keszthely  – Tudományos konferenciát rendeznek csütörtökön a Balatoni Múzeumban a 70 éve zajlott balatoni csatáról. A 10 órakor kezdődő rendezvényen szó lesz az 1944-45-ben Magyarországon levezényelt hadműveletekről és Zala megye politikai viszonyairól is, továbbá a zalai olajmezők szerepéről a világháborúban, s a hősöknek állított emlékekről.

Másokért emlékplakettet adnak át szeptember 3-án, csütörtökön 17 órakor  a zalaegerszegi zsidó hitközség Eötvös utcai közössségi házában. Az elismerést a hitközség a Remény Támogatási Közalapítvánnyal együtt alapította, s azoknak köszöni meg e módon a munkáját, akik sokat tesznek a közösségépítésért, a párbeszédért és egymás jobb megismeréséért. A hitközség jövő vasárnap 17 órakor tartja a Ros Hasana ünnepet.

Szoptatás világnapja

Nagykanizsa - Az Egészségügyi Alapellátási Intézmény szervezésében rendeznek ünnepséget a szoptatás világnapjához kapcsolódva szeptember 3-án, azaz csütörtökön 9.30 órától a Medgyaszay Házban. A rendezvény keretében a szoptatós kismamákat ünneplik, másfelől arról is szó esik, miként is lehet összeegyeztetni az újszülött kisbabák ellátását és a munkát.

Védelmi gyakorlat

Újudvar, Zalakomár - A héten két védelmi gyakorlatot is szervez a Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Szeptember 3-én, azaz csütörtökön 9 órakor Újudvaron a Total Hungaria Kft. telephelyén várható látványos hivatásos tűzoltó beavatkozás. Szeptember 5-én, azaz szombaton 9 órától pedig a Zalakomári Önkéntes Mentőcsoport rendez minősítő gyakorlatot. A csoport tagjai árvízvédelmi ideiglenes védművek kiépítését hajtják végre a Zalakaros felé vezető úton, az Árpád utcában, illetve a Kiskomáromi csatorna hídjánál.

 

RENDEZVÉNYEK

 

Zalaegerszeg

Göcseji Múzeum: Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész kiállítása; Központok a Zala mentén; Kisfaludi Strobl Zsigmond gyűjtemény (állandó kiállítások); Múltbéli arcok – Művészi arcrekonstrukciók és régészet című időszaki kiállítás

Keresztury VMK: „Az agarak dicsérete, avagy agárki agármit mondAGÁR címmel Tóth Zoltán kiállítása

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum: „Romániai Máramaros megye ásványgyönyörűségei" című időszaki kiállítás

Nagykanizsa

Thúry György Múzeum: Emberek, utak, kapcsolatok, Dél-Zala évezredei (állandó kiállítás); Egyszer volt... az ősember

Képzőművészetek Háza: Meseszerű látomások, valóság és képzelet játékai, válogatás Z. Soós István grafikáiból

Magyar Plakát Ház: Augustin Juriga fotóművész „Lahorei arcok – Pakisztán" című fotókiállítása

Hevesi Sándor Művelődési Központ: A 25. Zalai Nemzetközi Művésztelepek zárókiállítása; „Nagyvadak és békák" címmel Tollár Eszter és Simon Bernadett fotókiállítása

Keszthely

Helikon Kastélymúzeum állandó kiállításai: Főúri életforma a 18-19. században (kastély); 18-19. századi kocsik, hintók és lovas szánok (Hintókiállítás); Öt földrész trófeái (Vadászati kiállítás); 19-21. század vasútjait szemléltető óriásmodell (Modellvasút kiállítás); Trópusi és mediterrán növényvilág (Pálmaház)

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely állandó kiállításai: A növénytermesztés eszközei és gépei; Majorok és népe a 18-20. században; A keszthelyi agrárszakoktatás története; A gabonatisztítás-, tárolás- és mérés eszközei a 19. században; Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken; Állattenyésztési kiállítások; Kovács-, bognár-, és kádárműhelyek

Balatoni Múzeum: Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből; „Amiről a kövek mesélnek" című kiállítás (római és középkori kőtár); Balatoni halak akváriuma (állandó kiállítások); A balatoni csata

Hévíz

Festetics György Művelődési Központ: A világon egyedüli: Balneológiai és helytörténeti kiállítás (állandó kiállítás); Dr. Moll Károly orvostörténeti emlékszoba (Szent András Reumakórház „B" osztály); Tavak titkos kertje – tavirózsa és lótusz a művészetben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!