Programok

2015.06.21. 13:33

Programok, rendezvények Zala megyében június 22-től

Zala megye - Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények június 22-től. Böngésszen, és válogasson!

 

Szülinapi megakoncerttel ünnepel Velencén az EFOTT!

Extrán tuningolt meglepetésekkel készülnek a szervezők. Velencén rendezik meg július 14-19. között hazánk legpatinásabb fesztiválját. Magyarország talán legszerethetőbb bulija jubilál, és a 40. évforduló alkalmából a szervezők nagyobb partit ígérnek, mint valaha: Punnany Massif, Quimby, Somló Tamás, Wellhello, Dub FX, Tankcsapda, Vad Fruttik, Halott Pénz, Ganxsta Zolee és a Kartel 20. szülinapi nyitókoncert és még sokan mások! (x)

 

JÚLIUS 5.

Sarlósboldogasszony-napi búcsú a rádiházi hegyen

Rádiháza – Július 5-én vasárnap, a Rádiházi-Tófeji hegyikápolna búcsúnapján délután misével és kulturális programokkal várják az érdeklődőket. A 15 órakor kezdődő istentisztelet utáni programban fellép a Csádé Zenekar, a gutorföldi felnőtt-, és fiatal tánccsoport, és koncertet ad a TMK Rock Band is.

 

JÚLIUS 4.

Idén is lesz keszegfesztivál

Gyenesdiás – Az önkormányzat és a civil szervezetek idén is megrendezik a keszegfesztivál a hal- és termelői piacon. Július 4-én és 5-én tartják a rendezvényt, amelyen a keszegsütés mellett halészléfőző versenyt rendeznek, melyre várják a csapatok jelentkezését. A fesztivál vasárnapi házigazdája Benke László mesterszakács lesz, szombaton fellép Gerendás Péter és zenekara, s eljön előadást tartani a halászléfőzésről és a halfogyasztásról Miklós Beatrix, a 2014. év gasztronómusa.

24 órás verseny horgászoknak

Zalabaksa – Július 4-én, azaz jövő szombaton reggel hét órai kezdettel immár ötödik alkalommal rendeznek 24 órás halfogó versenyt a Baksa-tavon. A versenyen két bottal, botonként egy-egy horoggal, s tetszőleges szerelékkel vehetnek részt az érdeklődők.

 

JÚLIUS 2.

Sokszínű fesztivál Keszthelyen

Keszthely – Minden korosztály számára szórakozási lehetőséget kínál július 2. és 5. között a KeszthelyFest. A fesztivál több helyszínén koncertek, bemutatók is szórakoztatják a közönséget. Nyugat-balatoni néptáncos találkozó, Szalonna és Bandája, MagyarVista Social Club, Babos-Piller Jazz Duó, Ladánybene 27, helyi termékek vására a Fő téren – csak néhány program és koncert a KeszthelyFest kínálatából. Idén a szervező Goldmark Károly Művelődési Központ célja – a műfaji sokszínűség megőrzése mellett – a hagyományos népi, nemzeti kultúra minél szélesebb körű bemutatása. A fellépők sorában a magyar autentikus népzenét vagy népzenei alapokra épülő fúziós és világzenét játszó zenekarok dominálnak. A belváros kis utcáit és tereit látványos folklór bemutatók, utcaszínházak vásári komédiái és bábelőadásai töltik meg élettel. Népi játékokkal, ízletes balatoni borokkal és finom ételekkel is találkozhatnak a látogatók. A Balaton-parton esténként koncertekre várják a közönséget. A komolyzenei programoknak – a Magyar Virtuózok Kamarazenekar, Bolyki Balázs és a Bolyki Soul & Gospel Kórus fellépésének és a Stabat Mater előadásának – a kastély és a Fő téri templom ad otthont. A programok többsége (két komolyzenei hangverseny kivételével) ingyenes.

 

JÚNIUS 30.

Szép Veronika kiállítása

Zalaegerszeg – Szép Veronika grafikus és festőművész munkáiból nyílik kiállítás június 30-án, kedden 17.30-kor a Keresztury VMK galériájában. Az alkotó nagyméretű linómetszeteket és vászonképeket mutat be a tárlaton, munkáin emberi alakokat és mozdulatokat jelenít meg belső intuíciói alapján. A július 22-ig látogatható kiállítást Monok Balázs művésztanár ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

Lokálpatrióták összejövetele

Zalaegerszeg – A Lokálpatrióta Klub június 30-án, kedden 17 órakor tart összejövetelt a Göcseji Múzeumban. Ez alkalommal Balaicz Zoltán polgármester lesz a vendég, akinek kérdéseket is feltehetnek az érdeklődők.

Zenés esték:. jazz következik

Hévíz – A Festetics téri zenés nyári esték programsorozat keretében június 30-án, kedden Gayer Mátyás lép fel a jazz quartettjével. A koncert 19 órakor kezdődik.

Táncház és sütemény

Páka – Kedden nyárnyitogató táncházat rendeznek a településen a művelődési házban délután három órától. A programban résztvevők ez alkalommal nem csak táncolni tanulhatnak, hanem kézműves foglalkozásba is bekapcsolódhatnak. A táncház ideje alatt sütemények is készülnek majd.

 

JÚNIUS 28.

Újabb kör a Göcsej Kupán

Zalaegerszeg – A Police-Ola LSK Ulti Szakosztálya vasárnap rendezi meg egy éven át tartó versenysorozata, a Göcsej Kupa 2. fordulóját. A szervezők a szokott helyen, a Dózsa Klubban 13 órára várnak mindenkit, aki érdeklődik a kártyajáték iránt.

Zalai táj idegen szemmel

Zalaegerszeg – A Magyar Olaj-és Gázipari Múzeumban június 28-án, vasárnap 15 órakor a fenti címmel képzőművészeti tárlat nyílik az alkotótábor résztvevőinek munkáiból.

Kezdenek a díjugratók

Nagykanizsa – Vasárnap 11 órától a város melletti Csónakázó-tónál rendezik meg a megyei díjugrató bajnokság nyitó fordulóját. A viadalra érkeznek lovasok Baranya, Somogy és Vas megyéből is, sőt, most először horvát indulók is lesznek a rajtnál. A hetvennél több versenyző közt Zalát a házigazdák, valamint bagodi, hévízi, keszthelyi, lenti és rádiházi lovasok képviselik. A kanizsai forduló amúgy a második lett volna az idei díjugrató megyei bajnokságon, de pünkösdkor a mostoha időjárás miatt elmaradt a verseny Rádiházán. Később ezt még pótolnák.

Péter-Pál-napi

Zalabesenyő – Vasárnap 11.15-kor szentmisével kezdődik a hagyományos Péter-Pál napi búcsú Zalabesenyő öreghegyi kápolnájánál. A 15 órára szervezett műsorban fellép a Botfai Citerazenekar, Herbai Géza, a besenyői amatőr Karinthy-színpad és a Szivárvány népdalkör. Pákán vasárnap tartanak Péter-Pál-napi búcsút. Délelőtt kézműves kirakodó vásár, délután kulturális műsor, majd labdarúgó mérkőzés várja az érdeklődőket.

Ami összeköt

Keszthely – Az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság és a keszthelyi Hit Gyülekezete Ami összeköt – Zsidóság, magyarság címmel konferenciát rendez Keszthelyen, a Bercsényi Rendezvényházban vasárnap 10 és 13 óra között.

Mihály-dombi zenei esték

Vonyarcvashegy – Vasárnap este, a szentmisét követően körülbelül 20 órától Fülöp Szabolcs és Jokesz Tamás klasszikus gitárestet ad a Szent Mihály-kápolnában.

Péter Pál napi búcsút tartanak

Páka – Vasárnap tartják a településen a hagyományos Péter-Pál napi búcsút. Délelőtt kézműves kirakodó vásár várja a látogatókat a Wesendorf parkban, délután 15 órakor kulturális műsor kezdődik a szabadtéri színpadnál. 18 órakor a helyi futball csapat Gyöngyöshalász együttesét fogadja barátságos mérkőzésen.

Népdalköri jubileum

Völgyifalu – A muravidéki település faluotthonában vasárnap délután négy órai kezdettel rendezik meg a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület népdalkörének 20 éves jubileumi műsorát. A programban az ünnepelt kórus mellett fellép a felvidéki Pozsonyeperjes Kis-Duna Vegyeskara, a szilvágyi népdalkör, a petesházi népdalkör. Látható, hallható lesz a Muravidéki Nótázók, valamint a szintén helybeli Pünkösdi Rózsa Citeraegyüttes műsora is.

Népi étkek kóstolója

Zsitkóc – A muravidéki település faluotthonában vasárnap déli 12 órától Hetési népi étkek kóstolója címmel tartanak bemutatót, amely során tájjellegű ételek készítésével ismerkedhetnek az érdeklődők.

 

JÚNIUS 27.

Szent Iván-éj a kápolnánál

Zalaegerszeg – Szombaton este Utó Szent Iván-éj a Csácsi-hegyi kápolnakertben címmel rendez hagyományőrző programot a művelődési ház és fiókkönyvtár, a településrészi önkormányzat és az Évgyűrűk Nyugdíjas Klub a szőlőhegyen. Húsz órakor az Izsák-iskola elől fáklyás menettel kezdődik a program, majd a hegyen Horváthné Csőre Ildikó eleveníti fel a Szent Iván-éji szokásokat. A kápolnában felhangzik Mozart Kis éji zenéje, majd Furján Gellért atya oszt meg tanulságos történeteket a résztvevőkkel. Az est máglyagyújtással, tűzugrással folytatódik.

Népi vigadalom és táncház

Zalaegerszeg – Tüzet viszek címmel hagyományteremtő táncházi programot rendeznek szombaton 15 órától az Apáczai téri művelődési központban. Lesz néptánc bemutató, népdaltanítás, mesekert műsor, kirakodó vásár, kézműves és Baranta foglalkozás, majd 19 órától Motiva koncert. A napot a 21 órakor kezdődő és hajnalig tartó táncház zárja, a talpalávalót a Gyéres zenekar szolgáltatja.

Jubileumi kiállítások

Keszthely – A 25 éves Zala Megyei Népművészetéért Alapítvány ünnepi kiállítássorozatának kezdeteként szombaton 16.30-kor nyílik meg Molnárné Riskó Erzsébet népviseleti babakészítő és Bordácsné Kishonti Erika szövő, népi iparművészek kiállítása a Népművészeti Alkotóházban.

Sporthétvége, foci egész nap

Gyenesdiás – Szombaton rendezik meg Gyenesdiáson a XXII. Szabó Ferenc Emléktornát. Az amatőr csapatok futballtornája 9 órakor kezdődik a Balaton utcai sportpályán.

Vártárlat: festmények, szobrok Egerváron

Egervár – Időszaki kiállítás nyílik a hét végén a várkastélyban zalai művészek alkotásaiból. Az Egervári Nádasdy-Széchényi Várkastély emeleti időszaki kiállítóterme június 27-től (szombat) szeptember végéig két helyi kötődésű kortárs képzőművész munkásságát mutatja be. A tárlaton válogatást láthatnak Buday Mihály festőművész és Farkas Ferenc szobrászművész munkáiból. Buday Mihály 1953-ban született Törökbecsén, Jugoszláviában, 1994-ben települt át Magyarországra. A Bocföldén élő Farkas Ferenc 1958-ban született Zalaegerszegen. A megnyitót szombaton 19 órakor tartják.

Ünnepel a rizlingország

Rezi – Szombaton 16.30-tól helyi borokkal, finom falatokkal zenével, tánccal vár mindenkit az önkormányzat és a helyi szőlősgazdák közös rendezvénye a rezi Kápolna soron.

Fókuszban a gyógynövények

Alsónemesapáti – A második alkalommal rendezik meg szombaton 10 órától a füvésznapot. A programok a gyógynövényekről szóló fórummal kezdődnek a kultúrháznál. Folytatás fél egytől a Bodzatanyán Mi van a bográcsban? címmel. Kettő órakor gyógynövényt gyűjtő séta indul és a gyógynövény alapú krémek készítése kerül szóba kencefice címmel.

Családi nap

Bázakerettye – Bázakerettyén szombat reggel 8 órától IX. Kerettye Termál Kupa néven kispályás labdarúgó tornát és családi napot rendeznek. Szombaton Fityeházon tartanak családi napot. Vízifoci bajnokságra, sörivó versenyre, kötélhúzásra, tűzoltó- és rendőrségi bemutatóra is sor kerül. 19.30-tól a Suhancok Együttes lép fel, majd tábortűz és szalonnasütés várja az érdeklődőket.

Falunap a játszótéren

Egeraracsa – Egeraracsán falunapot tartanak szombaton 14 órától a játszótéren. Fellép mások mellett az Új Színpad Egyesület, a Gyenesi Néptánc Együttes, a sztárvendég A Két Zsivány lesz, illetve bemutatók (tűzoltók, motorosok, roncsderbi) kínálnak élményt.

Szent Iván-nap

Zalatárnok – Zalatárnokon, a Bárczay parkban szombaton tartják a Szent Iván-napi programokat. 12 órakor főzőverseny kezdődik, 13 órakor focitorna. 16 órától kulturális műsorok lesznek, fellép a Gyéres Műhely, a tófeji modern tánccsoport, a West Dance tánccsoport, az Iglice Körtánccsoport, a KISZÖV Táncegyüttes és Merics Nikolett. Fél héttől kutyabemutató lesz, este nyolctól a Norton zenekar játszik, tízkor tűzugrással zárul a program.

Aratásindító vásár

Felsőrajk – Felsőrajkon, a várudvarban aratásindító termelői vásár nyílik szombaton 8.30-kor.

Búcsúi mise a hegyen

Kehidakustány – Szent László-napi búcsúi misét tartanak a kehidai hegyen, a Szent László-kápolnánál szombaton 11 órától. A főcelebráns Tál Zoltán keszthelyi plébános.

Kisvasút napi programok

Csömödér – Szombaton tartja a Zalaerdő Zrt. a hagyományos állami erdei kisvasút napját. Az ünnepi programban 11.15 órakor Rosta Gyula vezérigazgató, majd Becze József Csömödér polgármestere köszönti a látogatókat. Az egész napos program során zumba, kreatív foglalkozások, népi játékok, géppark- és vasútmodell bemutató is várja az érdeklődőket. A gőz- és dieselmozdonyos járat mellett fotós és nosztalgia kocsi is elindul majd.

Az Alföldről a dombvidékre

Gutorfölde – Szombaton az Alföldről Zala megyébe származottaknak szerveznek találkozót a településen. A rendezvényre azokat várják, akik az Alföld bármely részéből költöztek Zalába, és szívesen megosztanák történetüket, miért is éppen megyénket választották. Az Együtt Gutorföldéért Egyesület szervezésében a helyi erdészháznál megvalósuló programon a résztvevőknek lehetősége nyílik bemutatni származási helyük népművészeti jellegzetességeit kiállítás keretében, de tarthatnak bemutatót szabadon választott stílusban, amiben megjelenítik tájegységük jellemzőit. Lehetőség nyílik emellett az egyes tájegységekre jellemző ételek elkészítésére is, a helyiek Gutorfölde alföldi lebbencslevesét főzik majd meg.

Sportversenyek a falunapon

Márokföld – Szombaton tartja hagyományos falunapi rendezvényét Márokföld önkormányzata, az egész napos program keretében több sportverseny – íjászat, lengőteke, asztalitenisz –  várja az érdeklődőket. A versenyekre előzetes jelentkezés és regisztráció szükséges, melyek határideje június 24. lesz.

Tündérkertet avatnak

Milejszeg – Szombaton a falunapi program részeként 11 órakor avatják fel a sportpálya mellett, a rózsásszegi temető alatti területen kialakított milejszegi tündérkertet. A falubeli önkéntesek május közepén fogtak hozzá, hogy megteremtsék a kihalófélben lévő őshonos gyümölcsfák megmentését szolgáló kertet. A falunapi programok 13 órától kulturális műsorokkal, sportvetélkedőkkel, bemutatókkal folytatódnak.

Zalaboldogfai falunap

Zalaboldogfa – Falunapot és térségi kulturális találkozót rendeznek szombaton a településen. Motoros felvonulással indul a rendezvény 12-kor, majd gyermekprogramok lesznek, délután focimeccsek, kézműves vásár és kulturális műsor, este bál nyújt kikapcsolódást.

Családi nap a zalaegerszegi gyermekotthon lakóinak

Fityeház – Június 27-én  családi napot rendeznek a község sportpályáján. A megnyitó 09.45 órakor kezdődik. Többek közt élményautózás, népdal- és néptáncbemutató várja az érdeklődőket, az egésznapos programot közös szalonnasütés zárja. A családi nap szervezői sok-sok segítőkész ember közreműködésével a rendezvényre szállítják a zalaegerszegi gyermekotthonban nevelkedő gyermekeket. Céljuk, hogy élményekben gazdag kikapcsolódást nyújtsanak számukra, s egyben gyűjtést is szerveznek (ruhanemű, játékok) az otthon lakóinak.

Pajtaavató

Magyarszerdahely – Turisztikai célokat szolgáló pihenő pajtát avatnak szombaton 13 órakor Magyarszerdahelyen. Kézműves kirakodóvásárt is tartanak, illetve a térség kulturális csoportjai lépnek fel.

Turisztikai bázis átadása

Muraszemenye – Muraszemenyén szombaton délelőtt 11 órától tartják a komplex turisztikai bázis hivatalos átadó ünnepségét.

Negyven hajómodell

Surd – Az elektromos hajómodellek kupasorozatának aktuális fordulójára kerül sor szombaton és vasárnap a faluban a nagykanizsai Canissa Modellező Sportegyesület szervezésében. A Canissa Kupa mezőnye előreláthatólag 40 elektromos hajót ölel fel és nemzetközi lesz, hiszen érkeznek szlovák, német, román és szlovén versenyzők is. Kategóriánként szombaton két (kezdés 10 órakor), vasárnap pedig egy futamot (9 órától) bonyolítanak le. A CMSE elnöke, Lekszikov Zsolt szerint remek versenyekre van kilátás, hiszen országos szinten is rangos mezőny gyűlik össze.

Téravató és értéknap

Türje – Többfunkciós közösségi teret avatnak és járási értéknapot tartanak szombaton 14 órakor Türjén, a sportpályán. Kulturális és hagyományőrző program követi az avatót, lesz agarász bemutató, 19 órától pedig májusfa kitáncolás és bál. A programot kistermelői vásár, a helyi fotó- és kézműves szakkör, valamint a Türjei Vadásztársaság kiállítása színesíti.

Gyermeknapi program

Nagypáli – A Könyvtárellátó Szolgáltató Rendszer támogatásával június 27-én, szombaton 14 órakor gyermeknapi programot szerveznek Nagypáliban. Fellép az Aranykapu Együttes „Daloló erdő" című műsorával.

Rózsák kertje, avatás és fórum

Nagypáli – Az öko-völgyben pénteken 16 órakor kezdődő ünnepségen avatják fel a rózsák kertjét. A programon részt vesz dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is. Az átadást kulturális program követi, majd 16.45-től szakmai előadások kezdődnek. A rózsa történetéről, kultuszáról Makó Mária, a Rózsahölgyek Rendje Egyesület titkára beszél. Az egyesület elnöke, Godzsák Zoltánné a Márk Gergely féle rózsafajtákat mutatja be. Ezen kívül szó lesz a magyar rózsáról, mint a vidékfejlesztés eszközéről Rózsás Miklós (Magyar Régiómenedzsment Nonprofit Kft.) előadásában.

Kézimunkák kiállítása

Csente – A muravidéki település faluotthonában szombaton délután fél kettőkor nyílik kiállítás a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hímzőszakkörének munkáiból. A megnyitó részeként a helyi népdalkör ad műsort.

 

JÚNIUS 26.

Mandala kiállítás

Zalaegerszeg – Kónya Zsuzsanna mandala festményeiből és egyéb alkotásaiból nyílik kiállítás a zalaegerszegi Mimosa Lounge kávéházban (Kossuth u. 7.) június 26-án, pénteken délután öt órakor. Az alkotót megyeszerte ismerik a közművelődésben és a kistérségi feladatkörben eltöltött évekből, most új oldaláról mutatkozik be, s egyben példát ad mindazoknak, akik hasonló problémával küzdenek.

Hatodszor és két napon át

Zalaegerszeg – Hatodik alkalommal rendezi meg az Egerszegi KK a Nemzedékek Tornája elnevezésű kézilabda gáláját, melyre pénteken és szombaton a Kölcsey-gimnáziumban kerül sor. Az esemény tehát már kétnapossá nőtte ki magát, köszönhetően annak, hogy a résztvevői szám is nőtt a legkisebbektől (U10) a legnagyobbakig (öregfiúk) bezárólag. A csapatoknak felkészülési lehetőséget is biztosít a torna a következő szezonra. A torna – melyre horvát vendégek is érkeznek – pénteken 8 órakor kezdődik, majd szombaton 9 órától folytatódik.

Nyugdíjasok találkozója

Nagykanizsa – Pénteken 10 órától rendezik a dunántúli vasutas nyugdíjasklubok kulturális találkozóját a Kodály Zoltán Művelődési Házban.

Koncert Lentiben

Lenti – Lentiben pénteken 20 órától a rendezvénytéren a Gríz zenekar zenél. Az est sztárvendége Szandi lesz.

Zalaszentgyörgy ismét fogadja az alkotókat

Zalaszentgyörgy – Tizedik alkalommal nyitja meg kapuit a Buday Mihály festőművész által szervezett és vezetett Zalaszentgyörgyi Nemzetközi Művésztelep. Az ünnepélyes megnyitót június 26-án, pénteken 18 órakor tartják a művésztelep hagyományos helyszínén, a zalaszentgyörgyi kultúrházban. Ez alkalomból válogatást láthatnak az érdeklődők az V. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás anyagából, Katona Tibor, Pezzetta Umberto és Seres Péter fotóriporter munkái adnak keresztmetszetet a megyeszékhely 2014-es rendezvényeiből. A műsorban fellép Gáspár Szilvia jazz énekesnő, a művésztelepet Eke László, Kávás polgármestere nyitja meg. A 10. művésztelep 26 alkotót fogad, a magyarországi, köztük zalai művészek mellett a hagyományokhoz híven vajdasági és erdélyi résztvevők is meghívást kaptak. A műfaji paletta szintén bővül, a festmények mellett kerámia, tűzzománc és ikon is készül a telepen. Idén sem marad el az ifjúsági rajzpályázat, a fiatalok hétfőn és kedden délután kapcsolódhatnak be a munkába. Az alkotótábor július 3-án, jövő pénteken fejeződik be zárókiállítással, amelyet Kovács Dezső, Zalaszentgyörgy polgármestere ajánl az érdeklődők figyelmébe. Ekkor hirdetik ki az ifjúsági rajzpályázat eredményét, a műsorban fellép Huszti Bernadett Mária operaénekes. A résztvevők egy csoportja a táborzárást követően a horvátországi Vodice művésztelepén folytatja a munkát.

A rómaiak nyomában

Balatongyörök – Pénteken 16 órakor a Plebejusok lakomája nevű főzőversennyel kezdődik a Bélapi pihenőnél a háromnapos program. A solymászbemutató után 19 órakor borkirályt választanak, majd Lukas komák címmel vidám jelenetet adnak elő a Rezi Hagyományőrzők. Szombaton 15-20 óra között bortúrára invitálnak mindenkit a bece-hegyi borospincékbe. Vasárnap 9 órától geocaching és erdei túra indul a Szépkilátótól. Este hétkor a Musica Antiqua ad koncertet a strand előtti téren.

Kapornaki találkozó

Kapornak – A muravidéki település helytörténeti gyűjteménynek helyet adó Skerlák-háznál péntek délután fél öttől tartják a hagyományos őrségi találkozót. A program keretében Köles Sára és Hancsik József gazdálkodók tartanak előadást a hajdináról és a hajdinából készült ételekről.

Képzőművészeti kiállítás

Lendva – Lendván, a D'Clinic galériában péntek este hét órakor Taylor Doyle, Suzanne Eldredge és Liz Wierzbicki műveiből nyílik kiállítás.

 

JÚNIUS 25.

Festmények a Móriczban

Zalaegerszeg – Vágóné dr. Iván Katalin festményeiből nyílik kiállítás június 25-én, csütörtökön 18 órakor a Móricz Galériában. Az egy hónapon át látogatható tárlatot Baky Péter festőművész nyitja meg, a programon közreműködik Vágó Bernadett musicalénekes.

 

JÚNIUS 24.

Szent Iván-éj az iskolaudvaron

Zalaegerszeg – Szent Iván-éji mulatságot szervezett mára az andráshidai Öveges-iskola udvarára a Zalaegerszegi Városrészek Művelődési Központja és Könyvtára. A programok 15 órakor főzőversennyel és pálinkaversennyel indulnak, majd az iskolások és az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület, a Szélrózsa Tánckör, illetve a Kalimpa Színház szórakoztatja a vendégeket. 19 órakor lép fel Janicsák Veca, éjfélkor tűzugrás következik.

Szent Iván éji muzsika zongorán

Zalaegerszeg – A Zalaegerszegi Városrészek Művelődési Központja és Könyvtára hagyományteremtő szándékkal Szent Iván éji szabadtéri koncertet rendez az Apáczai téri művelődési házban június 24-én (szerdán) este nyolc órakor. Az előadó Tóth László zongoraművész lesz. A rendezvényen Chopin, Beethoven, Mozart, Liszt Ferenc művei csendülnek fel, a résztvevők borokat is kóstolhatnak ebből az alkalomból.

Szentivánéji vigasságok

Nagykanizsa - Szentivánéji vigasságra kerül sor 24-én 19.30-kor a Medgyaszay Ház környezetében, rossz időjárás esetén a házban. A rendezvény jó hangulatáért a M.É.Z. Együttes és a Nagykanizsai LEM ang URIA csoport felel. Amennyiben az időjárási viszonyok lehetővé teszik, lesz szakrális tűzgyújtás és tűzugrás is hiszen ezek nélkül elképzelhetetlen a Szent Iván éj.

Tűzzsonglőr show a végén

Lenti – A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezik a Kerka-parti településen a Szent Iván-éji vígasságokat. Ez alkalommal szerdán 20 órától a Templom téren várja kulturális műsor az érdeklődőket. A programban fellépnek Bódics Bettina énekes, a nagykanizsai Magic Ritmo Club táncosai, a sümegi Zafira hastánccsoport, valamint György Rózsa Sándor énekel ismert operett és musical slágereket. A est látványos tűzzsonglőr showal zárul majd.

Kísérletek is lesznek

Lenti – Nyári kézművesházat tartanak a városi könyvtárban általános iskolások számára több mint egy hónapon át. A nyári szünet ideje alatt megrendezett programsorozatot 2012-ben indították el a könyvtárosok, akkor még nyári játszóház néven. Elsősorban azoknak a gyerekeknek ajánlják, akik kikapcsolódási lehetőségként kedvet éreznek a kézműves tevékenységek iránt. Idén nyáron a kézművesház a könyvtár gyermekrészlegében kap helyet június 24. és augusztus 5. között szerda délutánonként 14 órától. Az első foglalkozást ezen a héten tartják, majd ezt további hat alkalom követi még. A kézműves programokon való részvételi szándékot legkésőbb hétfőnként kell jelezni a könyvtárosok felé.

Szent Iván, tűzgyújtás

Vonyarcvashegy – Szerdán van Szent Iván-napja, a nyári napforduló ünnepe. Az e napon gyújtott tűzről azt tartották, hogy termékenységvarázsló hatású, elősegíti a jó termést. A tűz átugrása egészség- és szerelemvarázsló hatású. E hagyományok szellemében hangulatos program várja az érdeklődőket a LIDÓ strandon, a máglyánál szerdán 20 órától. Fellép a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, a helyi mazsorett csoport és a Boombatucada ütőegyüttes.

 

JÚNIUS 23.

Kemence-házi csillagnézés

Teskánd – A település Kemence-házának udvarán minden érdeklődőt szeretettel várnak június 23-án este egy kis Vénusz- és Jupiternézésre. A program – amely hagyományosan díjmentes – a megyeszékhelyi Vega Csillagászati Egyesület vezetőségének tagja, Bánfalvi Péter amatőrcsillagász szakértő irányításával zajlik majd le, és 21 órakor kezdődik. Ha borús lesz az idő, a program elmarad, hiszen a felhőkön a távcsövek nem „látnak át”.

Kitelepítettek tiszteletére

Szentgyörgyvölgy – A hortobágyi kényszermunkatáborba kitelepítettek tiszteletére tartanak megemlékezést az őrségi településen. Az ötvenes évek során a térségből több családnak is el kellett kiköltöznie koholt vádak miatt. A program este hat órakor kezdődik az elhurcoltak tiszteletére állított emlékműnél, majd ezt követően a helyi többfunkciós szolgáltató központban az Egy & Más Vándorszínház előadásában a dr. Göncz László történész azonos című regényéből készült Olvadó jégcsapok egyfelvonásos drámát tekinthetik meg az érdeklődők.

 

RENDEZVÉNYEK

Zalaegerszeg

Göcseji Múzeum: Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész kiállítása; Központok a Zala mentén; Kisfaludi Strobl Zsigmond gyűjtemény (állandó kiállítások); „Múltbéli arcok" címmel időszaki kiállítás a régészeti látványtárban; XVI. Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás regionális kiállítása (június 28-ig)

Kézművesek Háza: Vitrinkiállítás: Bátor Margit szövő, népi iparművész kiállítása

Keresztury Dezső VMK: „GébArt – visszatekintés" válogatás a Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep anyagából kiállítás

Városi Hangverseny- és Kiállítóterem: A kecskeméti Katona József Múzeum anyagából rendezett Magyar zsidó képzőművészet a 20. sz. első felében című kiállítás

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum: „Romániai Máramaros megye ásványgyönyörűségei" című időszaki kiállítás

Nagykanizsa

Thúry György Múzeum: Emberek, utak, kapcsolatok (állandó kiállítás)

Képzőművészetek Háza: Tájak, korok címmel Z. Soós István állandó kiállítása

Keszthely

Helikon Kastélymúzeum állandó kiállításai: Főúri életforma a 18-19. században (kastély); 18-19. századi kocsik, hintók és lovas szánok (Hintókiállítás); Öt földrész trófeái (Vadászati kiállítás); 19-21. század vasútjait szemléltető óriásmodell (Modellvasút kiállítás); Trópusi és mediterrán növényvilág (Pálmaház)

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely állandó kiállításai: A növénytermesztés eszközei és gépei; Majorok és népe a 18-20. században; A keszthelyi agrárszakoktatás története; A gabonatisztítás-, tárolás- és mérés eszközei a 19. században; Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken; Állattenyésztési kiállítások; Kovács-, bognár-, és kádárműhelyek

Balatoni Múzeum: Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből; „Amiről a kövek mesélnek" című kiállítás (római és középkori kőtár); Balatoni halak akváriuma (állandó kiállítások)

Hévíz

Festetics György Művelődési Központ: A világon egyedüli: Balneológiai és helytörténeti kiállítás (állandó kiállítás); Dr. Moll Károly orvostörténeti emlékszoba (Szent András Reumakórház „B" osztály)

Gyenesdiás

Községháza: Baráth Imre festőművész kiállítása

MOZI

Zalaegerszeg: Art Mozi: 14.00 Harcosok klubja (amerikai filmdráma); 16.30 Saul fia (magyar filmdráma); 18.30 Megőrjít a csaj (amerikai vígjáték); 20.15 Jurassic World (amerikai kalandfilm); Cinema City: 13.00, 16.30, 18.30, 20.30 Megőrjít a csaj (amerikai filmvígjáték); 15.00, 18.10, 20.20 Superfast! Haláli iramban (amerikai vígjáték); 14.40, 17.20, 20.00 Jurassik world (amerikai kalandfilm); 14.00, 17.00, 19.30 A kém (amerikai filmvígjáték); 15.50 Törésvonal (amerikai katasztrófafilm); 13.20 Holnapolisz (amerikai sci-fi)

Kanizsa: Cinema: 17.30, 20.30 Jurassic world (amerikai kalandfilm); 18.15 Megőrjít a csaj (amerikai vígjáték); 20.00 Szex, szerelem, terápia (francia filmvígjáték);

Hévíz: Fontana: 1. terem: 14.00 Spongyabob: Ki a vízből (amerikai animációs film); 16.00 Jurassic world (amerikai kalandfilm); 18.00 Törésvonal (amerikai katasztrófafilm); 20.00 A vatikáni múzeum (angol nyelvű olasz film); 21.00 Liza, a rókatündér (magyar film); 23.00 A kém (amerikai filmvígjáték)

VÉRADÁS

Zalaegerszegi Területi Vérellátó vérvétele: Vöröskereszt, Nagykanizsa, Sugár út 28.: 10.00-13.00; Inkubátorház (ipari park), Nagykanizsa, Buda E. u. 19.: 14.30-16.30

TRAFFIPAX

Itt számíthat traffipaxra Zala megye útjain!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!