Programok

2016.05.16. 18:46

Programok, rendezvények Zala megyében május 16-tól

Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények május 16-tól. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

MÁJUS 22.

Jótékonysági hangverseny

Zalaegerszeg – A Karitász szervezete jótékony célú hangversenyt rendez ma 19 órakor a kertvárosi nehéz sorsú családok megsegítésére. A kertvárosi templomban induló hangversenyen közreműködik a Zrínyi Miklós Gimnázium vegyes kara, kamarakórusa és hangszeres szólistái, énekesek. Vezényel Gyutainé Kiss Gabriella.

Öreg vasak hétvégéje

Zalaegerszeg – A Városi Művelődési Központban nyílt meg a veterán motorokat felvonultató kiállítás. Elsősorban zalai veteránmotor gyűjtők mutatják be féltett kincseiket, az 50-60 évvel ezelőtt gyártott hazai, és volt KGST-országokban készült motorkerékpárokat.

Szabadtéri mise

Nagykanizsa - Ma, a Szentháromság vasárnapján 10 órakor rendhagyó, szabadtéri szentmisét celebrál az Erzsébet téren a Szent József Templom plébánosa, Váron István.

MÁJUS 21.

Növendékhangverseny Türjén

Türje - A zalaszentgróti Erkel Ferenc Zeneiskola türjei tagozatának majdnem 40 növendéke  –  óvodásoktól a középiskolásokig – mutatkozik be tanáraival együtt azon a hangversenyen, amelyet a Zalaszentgróti Művészetpártolók Alapítványa rendez május 21-én, szombaton 15 órától a türjei kultúrházban.

Nálatok laknak-e állatok? - kedvencek a falumúzeumban

Zalaegerszeg - „Nálatok laknak-e állatok?" címmel rendez programot a Göcseji Falumúzeum május 21-én. Az országos állatvásárok hangulatát idéző rendezvény elsősorban az őshonos haszonállatokat és a falusi állattartást kívánja bemutatni, ezért egy napra újra benépesítik a falumúzeumi porták istállóit, óljait. Ezzel együtt teret adnak a városban tartott házi kedvenceknek is - előzetes egyeztetést követően bárki elviheti különleges, vagy kevésbé ritka háziállatát. Arra kérik a különlegesnek tartott háziállatok gazdáit, hogy amennyiben szívesen megmutatnák a közönségnek is kedvenceiket, jelentkezzenek előzetesen a múzeumban Molnárné Raposa Irinánál.

Az Aranykapu zenél

Szentpéterúr - A zalaegerszegi Aranykapu együttes ad gyermeknapi koncertet május 21-én, szombaton Szentpéterúron. Az IKSZT-ben rendezendő program 14 órakor kezdődik.

MÁJUS 20.

Civil véradás

Nagykanizsa - Civil véradás május 20-án, pénteken 12-16 órakor a könyvtárban.

Tárlat Herman László képeiből

Lendva – Herman László festőművész képeiből nyílik tárlat pénteken este hét órakor a Bánffy Központ galériájában. A Séta az ismeretlenbe című kiállítást Pisnjak Attila művészettörténész mutatja be, a műsorban Takács Vilkó Vilmos gitáros működik közre.

Perlaki Stéber Ferenc tárlata

Baglad – Elsuhanó idő címmel nyílik kiállítás Perlaki Stéber Ferenc grafikáiból péntek este hat órai kezdettel a település önkormányzati épületében. A többségében régi épületeket bemutató rajzok két hétig lesznek láthatóak.

Berkes András könyve

Zalabaksa – Kiindulás című új kötetének tartja bemutatóját pénteken este fél héttől a község művelődési házában Berkes András zalai kötődésű, Budapesten élő filozófus és festő.

MÁJUS 18.

Könyvbemutató és tárlatvezetés

Lendva - Több önálló eseményt is magába foglaló, egész napos sorozatot szervez a Múzeumi Világnap apropóján szerdára a lendvai Galéria és Múzeum. Délelőtt 10 órakor, a Polgárság Múzeumában mutatják be a Lyndvamuseum című folyóirat 10. kötetét, egy kéziratos gyógyszerészi könyv hasonmás kiadását. A nap folyamán lesznek a gyógynövények világát bemutató múzeumpedagógiai foglalkozások, este hét órakor pedig szakmai tárlatvezetéssel lesz lehetőség megtekinteni Joan Miró kiállítását. E napon a vár 8.00 és 21.00 óra, a Lendva polgárosodása, nyomdászata és ernyőgyártása kiállítás   10.00 és 16.00 óra, a zsinagóga 10.00 és 14.00 között tart nyitva.

Abigél a színpadon

Keszthely - Május 18-án, szerdán délután 14 órakor, majd 18 órakor Kocsák Tibor – Somogyi Szilárd – Miklós Tibor Abigél című,  Szabó Magda regénye alapján készült  musicaljét  láthatja a közönség a Balaton Színházban. A Bánfalvy Stúdió előadását  Tóth Loon rendezte.

RENDEZVÉNYEK

Zalaegerszeg - Hevesi Sándor Színház: 19.00 A szecsuáni jólélek (Csány-bérlet); 10.00 Csak Rómeó és Júlia (Mindszenty-iskola); 18.00 Peter (próbaterem)

Griff Bábszínház: 10.00, 14.00 Istipisti és a kővirágok (Malacka, és Dumbó-bérlet)

Göcseji Múzeum: „A körárkoktól a kőfalakig” című kiállítás

Városi Hangverseny- és Kiállítóterem: „Mert az úgy van ” címmel Gábriel József emlékkiállítása

Móricz Galéria: Ősrobbanás címmel Koncz Rebeka üvegmandaláinak kiállítása

Kézművesek Háza: Szalay Imre cserépkályha makettjei

Nagykanizsa - Thúry György Múzeum: „Nincsen nékem varrott dunyhám” betyárok és betyárélet Dél-Zalában

Hevesi Sándor Művelődési Központ: A XXI. Alföldi Fotószalon kiállítása ; A Hevesi Sándor Általános Iskola tanulóinak rajzkiállítása

Képzőművészetek Háza: „Múltbéli arcok” - arcrekonstrukciós kiállítá

Keszthely - Helikon Kastélymúzeum állandó kiállításai: Főúri életforma a 18-19. században (kastély); 18-19. századi kocsik, hintók és lovas szánok (Hintókiállítás); Öt földrész trófeái (Vadászati kiállítás); 19-21. század vasútjait szemléltető óriásmodell (Modellvasút kiállítás); Trópusi és mediterrán növényvilág (Pálmaház)Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely állandó kiállításai: A növénytermesztés eszközei és gépei; Majorok és népe a 18-20. században; A keszthelyi agrárszakoktatás története; A gabonatisztítás-, tárolás- és mérés eszközei a 19. században; Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken; Állattenyésztési kiállítások; Kovács-, bognár-, és kádárműhelyek

Balatoni Múzeum: Aranyhíd - Fejezetek a Balaton történetéből; Római és középkori kőtár; Balatoni halak akváriuma; Halápy János emlékszoba

Hévíz - Festetics György Művelődési Központ: „Absztrakt” - Katja Mandics festőművész kiállítása; 6-ok - üvegművészeti kiállítása

MÁJUS 17.

Zsupán József festményei

Letenye – A nyugalom varázsa címmel nyílik kiállítás a Csesztregen élő Zsupán József festőművész alkotásaiból ma este hat órai kezdettel a letenyei városi könyvtárban. A tárlatot Cseresnyés Tünde, a Muravidéki Magyar Rádió munkatársa mutatja be, a megnyitón közreműködik a Mákvirág citerazenekar.

Tolvai Renáta koncert

Nagykanizsán, az Erzsébet téren, a Nemzeti Bor Maratont részeként kedd este héttől Tolvai Renáta ad koncertet.

MÁJUS 16.

Családi pünkösd

A magyar-horvát kulturális kapcsolatok jegyében szervez családi pünkösdöt május 16-án, hétfőn 10-től 18 óráig Zalaegerszegen, Gébárton a Kézművesek Háza és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület. A rendezvény idején kézműves játszóház (benne anyagozás, nemezelés, fafaragás, díszítőfestés és hímzés horvát motívumok alapján), mesterségbemutató (kovácsolás, kosárfonás, gyapjúfonás), kistermelői vásár várja az érdeklődőket. A vitrinekben Szalay Imre dunántúli cserépkályha makettjei, valamint a Mura-menti horvátok viselete, szőttesei, fazekas edényei kínálnak látványosságot, 14.30-tól pedig színpadi műsor kezdődik, melynek keretében pünkösdi műsort mutat be a keszthelyi Család Általános Iskola, fellép a Válicka Citerazenekar, a Nagykanizsai Horvát Tamburazenekar és az Énekmondó Együttes. A belépés díjtalan, s a Sportcsarnok mellől ingyenes buszjárat is közlekedik Gébártra.

Megéled a parasztudvar

Kisrécse-Kendlimajorban hétfőn 15 órától a Czinki nosztalgia parasztudvarban néptáncosok, népdalosok és lovaglók felvezetésével pünkösdölést tartanak. Fellépnek a környékbeli kulturális csoportok, de Stiller Gábor fafaragó, Haragozó Bea fazekas is bemutatót tart. A gyerekeket Lengyák István ollóvágtával várja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!