Programok

2016.05.01. 11:36

Programok, rendezvények Zala megyében május 2-től

Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények május 2-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

MÁJUS 28.

A fák koronái közt

Zalaegerszeg – Zalai kezdeményezésre május 28-án első alkalommal tartanak nemzetközi légi favágó és faápoló bajnokságot a városban.

Mint arról a verseny ötletgazdája és főszervezője, Tóth-Tanner Balázs lapunknak beszámolt, az alaszkai rákhalászat után a világ második legveszélyesebb foglalkozásának tartott légi favágók és faápolók számára világszerte – hazánkban is – szerveznek versenyeket, ám Zalában ezidáig nem volt hagyománya. Ezen szeretnének változtatni, ezért május 28-án, a megyeszékhelyi Dózsa ligetben egész napos izgalmas, s egyben látványos program várja a szakma képviselőit és az érdeklődőket. A verseny nyílt, vagyis arra bármely veszélyes favágással foglalkozó személy nevezhet, ám a fák koronái közt, több tíz méter magasban zajló gyakorlati feladatokon csakis azok vehetnek részt, akik sikeresen túljutnak egy előzetes elméleti feladatsoron.

Rendhagyó földrajzóra

Nagykanizsa   – Nyilvános, rendhagyó földrajzórán mutatják be ma 10 órakor a BLG-ben a Nagykanizsai Honismereti Füzetek 41. kötetét, a Varga Géza által Nagykanizsa időjárásának története 1873-2015 között címmel írt kiadványt.

Szűrések díjmentesen

Sümegcsehi  –  A néhány éve Sümegcsehiben lakó dr. Juhász Sándor, aki öt település háziorvosa és eredetileg szülész-nőgyógyász szakorvos, megismerve a körzetet, elismerésre méltó elhatározásra jutott. Öt éve a tavaszi időszakban ingyenes végbélrák-szűrést végez az öt falu lakóinak. Ugyancsak térítésmentesen elvégzi a nőgyógyászati szűrést is nőnap és anyák napja alkalmával.

MÁJUS 21.

Nálatok laknak-e állatok? - kedvencek a falumúzeumban

Zalaegerszeg - „Nálatok laknak-e állatok?” címmel rendez programot a Göcseji Falumúzeum május 21-én. Az országos állatvásárok hangulatát idéző rendezvény elsősorban az őshonos haszonállatokat és a falusi állattartást kívánja bemutatni, ezért egy napra újra benépesítik a falumúzeumi porták istállóit, óljait. Ezzel együtt teret adnak a városban tartott házi kedvenceknek is - előzetes egyeztetést követően bárki elviheti különleges, vagy kevésbé ritka háziállatát. Arra kérik a különlegesnek tartott háziállatok gazdáit, hogy amennyiben szívesen megmutatnák a közönségnek is kedvenceiket, jelentkezzenek előzetesen a múzeumban Molnárné Raposa Irinánál.

MÁJUS 15.

Csöde - A Zalaszentmihályi Nóta- és Népdalkör vendégszerepel május 15-én Csödén. A kistelepülés könyvtári információs és közösségi helyén 14.45-től kísérhetik figyelemmel az érdeklődők az együttes műsorát.

MÁJUS 13.

Engesztelő ima Zalakaroson

Az engesztelési program péntek délután 15 órakor kezdődik szentségkitétellel. Az Oltáriszentség köszöntése után Jézus szenvedéséről elmélkednek az isteni irgalmasság órájában, elvégezik az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd az isteni irgalmasság litániáját. A szentmise 17 órakor kezdődik, melyet Világos Krisztián bádudvarnoki plébános, püspöki titkár mutat be.

Szimfonikus koncert

Zalaegerszegen május 13-án 19 órakor skandináv koncertet ad a Zala Szimfonikus Zenekar Északi fény címmel, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, a város napja alkalmából. A műsorban Sibelius Finlandia nyitánya, Grieg Peer Gynt szvitje és Grieg a-moll Zongoraversenye szerepel. Közreműködik Horti Lilla (ének) és Tóth László (zongora), vezényel Sándor János.

MÁJUS 10.

Borvidéki megmérettetés

Nagyrada – Május 10-én, kedden, a nagyradai Cezar Winery Kft. telephelyén rendezi meg idei, immár 14. versenyét a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa. A versenyen hegyközségi tagok vehetnek részt, és csak olyan borokkal nevezhetnek, amelyek az elmúlt időszakban helyi, hegyközségi, illetve regionális borversenyeken arany- vagy ezüstérmes minősítést értek el. Nevezni május 6-án, péntek délután két óráig lehet a hegybíróknál vagy a Hegyközségi Tanács nagyradai irodájában. A verseny eredményhirdetését 2016. június 11-én tartják Zalaegerszegen.

Természeti értékek

Természeti értékek Zalaegerszeg környékén címmel Megyer Csaba, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa tart előadást május 10-én, kedden Zalaegerszegen, négy helyszínen: a Deák Ferenc Megyei Könyvtár Apáczai tagkönyvtárában 8.15-kor, a József Attila tagkönyvtárban 9.15-kor, az Izsák Imre Általános Iskolában 11 órakor, a megyei könyvtárban pedig 14 órakor.

MÁJUS 9.

Madarak és fák napja

Pacsa  - Május 9-én 11 órakor Megyer Csaba, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője tart előadást a pacsai könyvtárban a madarak és fák napja alkalmából, Természeti értékek Zalaegerszeg környékén címmel.

Szépirodalmi kötetbemutató

Lendva – Határ-szél címmel jelent meg dr. Göncz László muravidéki magyar író-költő, a szlovén parlament parlament magyar nemzetiségi képviselőjének legújabb regénye. A pécsi Pro Pannonia Kiadó által gondozott kötet bemutatóját ma este hat órai kezdettel tartják a Bánffy Központban. Az író olvasó találkozón a szerző mellett a kiadó vezetője, Szirtes Gábor, illetve Zadravec Szekeres Ilona versmondó is közreműködik.

MÁJUS 8.

Az Alma koncertje

Május 8-án  (vasárnap) 17 órakor az Alma együttes ad koncertet Keszthelyen, a Balaton Színházban. A gyerekeknek szóló programot a Születés hete keretében rendezik.

Főhajtás

A Győzelem Napja és Európa Napja emlékünnepséget a zalaegerszegi zsidó temető melletti Áldozatok emlékművénél tartják május 8-án vasárnap 10 órától, ekkor a II. világháború magyar hőseire és áldozataira emlékeznek.

Csatári búcsú

Urunk Mennybemenetelének ünnepén nyilvános búcsúi szentmise lesz a csatári Szeplőtelen Fogantatás plébánia-templomban. A község temploma román stílusban épült a XII. században (1137-ben), 1738-ban barokk stílusban állították helyre. Az istentisztelet május 8-án, vasárnap 12 órakor kezdődik.

A tánc napja

Vasárnap 16 órától a kanizsai HSMK-ban lépnek fel a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola néptánc és klasszikus balett szakos növendékei.

Első áldozás

Nován, a római katolikus templomban vasárnap délelőtt negyed 10-kor tartják az első áldozást.

Gyalogtúrák

Május 8-án, vasárnap göcseji gyalogtúrára invitálják az érdeklődőket a szervezők. Az indulás 10 óra 30-kor lesz a nagylengyeli faluház elől, ahonnan Milejszegig tart a séta. A kirándulók megnézik a milejszegi tündérkertet, a tökmagolajsajtoló üzemet, valamint a pajtaszínházat, és a tervek szerint 18 óra körül térnek vissza a kiinduló helyre. Harapnivalót, innivalót mindenki vigyen, a nap közben szervezett piknikhez szalonnát, kenyeret, hagymát, uborkát biztosítanak.

Az Észak-Nyugat Zalai Kistérségi Társulás és Vasboldogasszony május 7-én, szombaton 10 órától szervezi az ifjúsági természetjáró túrát és főzőversenyt. A túra indulási helye a vasboldogasszonyi sportpálya, ide várják a jelentkezőket fél tízre. Teskándon május 7-én, szombaton várják 6 km-es túrára az érdeklődőket a bödei energiadombhoz, a gyülekező a Kemence háznál 13 órakor lesz.

Az általános iskola elől indul a Rezi Vártúra szombaton 9 órától. A rezi Várbarátok Köre Egyesület és a keszthelyi Balatoni Múzeum összefogásával megvalósuló túrára 11 óráig lehet regisztrálni, a résztvevőket öt percenként indítják. A 6,5 kilométeres táv a tanösvény útvonalán vezet, melyen 7 ellenőrző ponton ügyességi és szellemi feladatokat lehet elvégezni. A résztvevők ismeretet szerezhetnek a „természet templomairól”, a barlangokról, lesz elsősegélynyújtás, gyógynövényekkel kapcsolatos feladvány és helyi bor- illetve házi szörp felismerés. Az eredményhirdetést 14 órakor tartják a várkertben. A részvétel ingyenes.

MÁJUS 7.

Baristabajnokság

Gyenesdiás – Május 7-én  rendezik meg az I. Balatoni Barista Bajnokságot a Természet Házában, a minőségi kávéfogyasztás kultúrájának elterjesztése érdekében. Pincérek, baristák és kávékedvelők jelentkezését várják a szervezők – a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület, a Max Kft. és a Balatoni Kurzusok – a  versenyre április 25-én 24 óráig. A feladat az lesz, hogy 15 perc alatt háromféle kávét készítsenek és szolgáljanak fel a versenyzők.

Horgászverseny a Baksa-tavon

Zalabaksa – Szezonnyitó versenyt tartanak szombaton reggel hét órai kezdettel a Baksa-tavon. Az érdeklődő horgászok a helyszínen, a kezdés előtt egy órával nevezhetnek. A versenyen két bottal, botonként egy-egy horoggal, s tetszőleges szerelékkel lehet részt venni.

A színjátszókör negyedszázada

Csesztreg – Fennállásának 25 éves jubileumát ünnepli a szombaton este hat órai kezdettel a község művelődési házában a Csesztregi Színjátszókör. A társulat ennek apropóján ismét műsorra tűzi egyik legsikeresebb darabját, a Marth P. Erzsébet által írt Kukás guru című bohózatot. Az esten közreműködnek továbbá a helyi általános iskola dráma tagozatos növendékei, valamint Szűcs Enikő énekes is.

Shabby-ék és a motorosok

Budinci – A Shabby Blues Band is fellép a muravidéki településen, a szlovén-magyar határ szomszédságában szombaton tartandó motoros találkozón. A zalai zenekar délután öt órakor lép színpadra.

Irány az energiadomb

Teskánd  – A település Kemence-házától május 7-én (szombat) 13 órakor kellemes túra indul a bödei energiadombhoz. A résztvevőkre hat kilométeres séta vár, a szervezők a célban zsíros kenyérrel vendégelik meg a társaságot. A visszautat igény szerint autóval is meg lehet tenni.

Táncház

Alsópáhokon május 7-én 16 órakor a Re-folk Zenekar vezetésével táncházba várják a kicsiket és nagyokat, a belépés díjtalan. A szünetekben népi hangszerek bemutatóját kísérhetik figyelemmel az érdeklődők.

Vártúra

Az általános iskola elől indul a hagyományos Rezi Vártúra szombaton 9 órától. A rezi Várbarátok Köre Egyesület és a keszthelyi Balatoni Múzeum összefogásával megvalósuló túrára 11 óráig lehet regisztrálni, a résztvevőket ötpercenként indítják. A 6,5 kilométeres táv a tanösvény útvonalán vezet, melyen 7 ellenőrző ponton ügyességi és szellemi feladatokat lehet elvégezni. A résztvevők ismeretet szerezhetnek a "természet templomairól", a barlangokról, lesz elsősegélynyújtás, gyógynövényekkel kapcsolatos feladvány és helyi bor- illetve házi szörp felismerés. Az eredményhirdetést 14 órakor tartják a várkertben. A részvétel ingyenes.

Népi kultúra

Szombaton 14 órától a Csillag Citeraegyüttes és a Fürgelábak Néptáncosai lépnek fel a kanizsai Medgyaszay Házban.

 

Jótékonysági est

Szombaton 17 órától a nagykanizsai Honvéd Kaszinóban rendeznek jótékonysági és természetvédelmi estet. A rendezvényen fellépnek többek közt a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, a nagyrécsei Ritmus Könnyűzenei Kórus, a Swans Balett és Tánciskola növendékei. A támogatói felajánlásokat a kanizsai állatmenhely kapja.

Hetés vendégül lát

Idén immár 10. alkalommal veszi kezdetét szombaton délelőtt a Hetés vendégül lát! kulturális és gasztronómiai rendezvény. Szombaton 10 órakor Hetés kapujánál indul a program, majd az első állomáson, Gáborjánházán hetési kerekperecet és langallót sütnek, de lehetőség nyílik a helyi értékek házának megtekintésére is. Szíjártóházán 14 órától Dulics Margit kosárfonó tart bemutatót, valamint népi ételekből rendeznek kóstolót a faluházban. Zalaszombatfán 16 órára várják a vendégeket a pajtaszínházhoz. A községben hetési szőttesekből nyílik kiállítás, elkészítik a tájegység különlegességét, a fumut, látogatható lesz a kecsketartó gazdaság, valamint Balog Anita és Árvay László képzőművészek kreatív műhelye is bemutatkozik. Vasárnap Bödeházán a déli szentmisét követően 14 órakor megnyílik a hetési gasztronómiai vásár számos helyi és környékbeli ételkülönlegességgel, kézműves termékekkel, valamint színes kulturális műsorral.

 

Madarak, fák

Gutorföldén szombaton 9 órától a horgásztónál rendeznek madarak és fák napját. A nap folyamán a csapatok a kijelölt útvonalon haladva teljesítenek különböző feladatokat, majd az összegyűjtött pontok alapján hirdetnek győztest a végén.

Őrségi kerékpártúra

Őriszentpéterről, a tűzoltószertár elől indul szombaton délután fél kettőkor az a 38 kilométeres kerékpártúra, amely során a résztvevők az Őrség déli részét járják be.

Színjátszókör jubileuma

Csesztregen, a művelődési házban ünnepli szombaton este hat órai kezdettel 25 éves jubileumát a színjátszókör. A társulat Marth P. Erzsébet Kukás Guru című bohózatát mutatja be, közreműködnek az általános iskola növendékei, valamint Szűcs Enikő énekes.

 

Spárgafesztivál

Hosszúfaluban, a muravidéki település kultúrotthonánál rendezik meg szombaton 11 órától a spárgafesztivált. Lesz ételbemutató és kóstolási lehetőség, borkóstoló, kulturális műsor, élő konyha, ahol a spárga felhasználásának lehetőségeivel ismerkedhetnek az érdeklődők.

 

Horgászversenyek

Zalabaksán, a Baksa-tavon szombaton reggel hét órától rendezik meg a szezonnyitó horgászversenyt. Nevezni a verseny kezdete előtt egy órával lehet. A Zalaszentgróti Horgász Egyesület május 8-án, vasárnap rendezi hagyományos versenyét az I. és II. tavakon. Jelentkezni reggel 7 órától lehet a Halásztanyánál. A legnagyobb hal kifogói és a helyezettek oklevél és serleg díjazásban részesülnek.

 

MÁJUS 6.

Zalavég - Május 6-án, pénteken 18 órakor Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa tart előadást Zala megye természeti kincseiről a Zalavégi Könyvtári Információs és Közösségi Helyen.

Király Ferenc rajzai, grafikái

Lendva – A Munkácsy-díjas szobrászművész, Király Ferenc rajzaiból és grafikáiból nyílik tárlat péntek este fél nyolckor a Galéria és Múzeum Fő utcai kiállítótermében. A nyolcvan éves alkotót és munkásságát Franc Obal művészettörténész méltatja.

Az év diákjai találkoznak

Zalaszentgrót   –  Az Év Diákja Alapítvány kuratóriuma  pénteken 16 órára találkozóra hívja mindazokat, akik eddig elnyerték ezt a díjat. A találkozó, amelyre a lakosságot is várják, a Kis Korona étteremben lesz. Az összejövetelen Kunhalmi Ágnes és Teleki László országgyűlési képviselők is részt vesznek.

Páhoki tehetségek

Alsópáhok - Páhoki tehetségek bemutatója címmel műsoros délutánt rendezek Alsópáhokon, a művelődési házban május 6-án, 18 órakor. Fellépnek a Szivárvány óvodába járó gyerekek, az iskola furulya szakkörének tagjai, az iskola Boróka néptánc csoportja, valamint a White Horse Akrobatikus rock and roll csoport.

Üvegmandalák

Pénteken Lentiben a művelődési központban 18 órakor nyílik meg Novákné Horváth Marianna üveg- és mandalafestő Tündérkertek mandalái című kiállítása.

Fúvósok hangversenye

A szlovéniai Lendván, a Városi Színház- és Hangversenyterem szabadtéri színpadán pénteken délután öt órai kezdettel osztrák, horvát és szlovén együttesek közreműködésével fúvószenekari hangversenyt tartanak.

 

Traccsparti és teadélután

Zalatárnokon, az IKSZT-ben pénteken este hat órától traccspartival egybekötött teadélutánra várják az érdeklődőket. A program keretében vidám vetélkedőt is tartanak a szervezők.

 

Király Ferenc kiállítása

Lendván, a Fő utcai bemutatóteremben pénteken este fél nyolckor Király Ferenc rajzaiból és grafikáiból nyílik kiállítás. A Munkácsy-díjas szobrász nyolcvanadik szülésnapjára összeállított tárlatot Franc Obal művészettörténész ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

MÁJUS 5.

A városvédők közgyűlése

Nagykanizsa  – Csütörtökön 17 órai kezdettel kerül sor a Halis István Városi Könyvtárban a Kós Károly és Podmaniczky-díjjal kitüntetett Nagykanizsai Városvédő Egyesület közgyűlésére. Az egyesület tagsága beszámolót hallhat Cserti Tibor elnöktől az egyesület tavalyi munkájáról, gazdálkodásáról, majd megvitatják az idei terveket, elképzeléseket és döntenek a hozzájuk kapcsolódó költségvetésről.

Alkotásokkal a jövőért

Nagykanizsa  – Csütörtökön 18 órakor nyílik meg a Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában a kendlimajori Ludvig Nemzetközi Művésztelep Alkotásokkal a jövőért című gyűjteményes kiállítása. A kiállítást Lehota M. János esztéta nyitja meg, majd rendkívüli tárlatvezetést tart Ludvig Zoltán, a művésztelep atyja.

Gábriel József emlékkiállítás

Zalaegerszeg – A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben május 5-én (csütörtök) 17 órakor nyílik meg a Gábriel József festőművész emlékére rendezett „Mert az úgy van...” című kiállítás. A június 3-ig megtekinthető tárlatot dr. Kostyál László művészettörténész ajánlja a közönség figyelmébe.

Emlékmű avatása

Zalabér - Felavatják a Zalabéri Zsidó Temetőt és a templomkertben lévő mártír emlékművet május 5-én, csütörtökön 10.30-kor. A rendezvényen beszédet mond dr. Kunos Péter, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója. Az önkormányzat épületétől 10.15-kor autóbusz indul az avatóünnepség helyszínére.

 

MÁJUS 4.

A térség lehetőségeiről

Dobronhegy – A Göcsej-Zala Mente Leader Egyesület Leader-fórumot tart május 4-én 17 órakor Dobronhegyen, a Kandikó Vendégházban. A helyi fejlesztési stratégiáról lesz szó, a Göcsej Térség kitörési pontjairól s a pályázati lehetőségekről. A fórumra várják a térségben működő  önkormányzatok, civil szervezetek és vállalkozások képviselőit.

MÁJUS 3.

A kozmológia és az istenhit

Lendva - A Mindentudás Egyeteme sorozat következő előadására kedd este hét órakor kerül sor a Bánffy Központban. Ezúttal Dr. Hamar Dániel geofizikus, a földtudományok kandidátusa, a budapesti ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének tudományos főmunkatársa lesz a vendég, aki a Kozmológia – fizika – istenhit című előadás keretében a plazmaszféra elektromágneses jelekkel történő kutatásáról beszél.

Könyvkötészeti foglalkozás

A nemesapáti könyvárban május 3-án 14 órakor könyvkötészeti foglalkozást tartanak, a programra a  gyerekeket várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!