Programok

2016.05.08. 16:44

Programok, rendezvények Zala megyében május 9-től

Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények május 9-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

MÁJUS 28.

A fák koronái közt

Zalaegerszeg – Zalai kezdeményezésre május 28-án első alkalommal tartanak nemzetközi légi favágó és faápoló bajnokságot a városban.

Mint arról a verseny ötletgazdája és főszervezője, Tóth-Tanner Balázs lapunknak beszámolt, az alaszkai rákhalászat után a világ második legveszélyesebb foglalkozásának tartott légi favágók és faápolók számára világszerte – hazánkban is – szerveznek versenyeket, ám Zalában ezidáig nem volt hagyománya. Ezen szeretnének változtatni, ezért május 28-án, a megyeszékhelyi Dózsa ligetben egész napos izgalmas, s egyben látványos program várja a szakma képviselőit és az érdeklődőket. A verseny nyílt, vagyis arra bármely veszélyes favágással foglalkozó személy nevezhet, ám a fák koronái közt, több tíz méter magasban zajló gyakorlati feladatokon csakis azok vehetnek részt, akik sikeresen túljutnak egy előzetes elméleti feladatsoron.

Rendhagyó földrajzóra

Nagykanizsa   – Nyilvános, rendhagyó földrajzórán mutatják be ma 10 órakor a BLG-ben a Nagykanizsai Honismereti Füzetek 41. kötetét, a Varga Géza által Nagykanizsa időjárásának története 1873-2015 között címmel írt kiadványt.

Szűrések díjmentesen

Sümegcsehi  –  A néhány éve Sümegcsehiben lakó dr. Juhász Sándor, aki öt település háziorvosa és eredetileg szülész-nőgyógyász szakorvos, megismerve a körzetet, elismerésre méltó elhatározásra jutott. Öt éve a tavaszi időszakban ingyenes végbélrák-szűrést végez az öt falu lakóinak. Ugyancsak térítésmentesen elvégzi a nőgyógyászati szűrést is nőnap és anyák napja alkalmával.

MÁJUS 21.

Nálatok laknak-e állatok? - kedvencek a falumúzeumban

Zalaegerszeg - „Nálatok laknak-e állatok?” címmel rendez programot a Göcseji Falumúzeum május 21-én. Az országos állatvásárok hangulatát idéző rendezvény elsősorban az őshonos haszonállatokat és a falusi állattartást kívánja bemutatni, ezért egy napra újra benépesítik a falumúzeumi porták istállóit, óljait. Ezzel együtt teret adnak a városban tartott házi kedvenceknek is - előzetes egyeztetést követően bárki elviheti különleges, vagy kevésbé ritka háziállatát. Arra kérik a különlegesnek tartott háziállatok gazdáit, hogy amennyiben szívesen megmutatnák a közönségnek is kedvenceiket, jelentkezzenek előzetesen a múzeumban Molnárné Raposa Irinánál.

MÁJUS 18.

Könyvbemutató és tárlatvezetés

Lendva - Több önálló eseményt is magába foglaló, egész napos sorozatot szervez a Múzeumi Világnap apropóján szerdára a lendvai Galéria és Múzeum. Délelőtt 10 órakor, a Polgárság Múzeumában mutatják be a Lyndvamuseum című folyóirat 10. kötetét, egy kéziratos gyógyszerészi könyv hasonmás kiadását. A nap folyamán lesznek a gyógynövények világát bemutató múzeumpedagógiai foglalkozások, este hét órakor pedig szakmai tárlatvezetéssel lesz lehetőség megtekinteni Joan Miró kiállítását. E napon a vár 8.00 és 21.00 óra, a Lendva polgárosodása, nyomdászata és ernyőgyártása kiállítás   10.00 és 16.00 óra, a zsinagóga 10.00 és 14.00 között tart nyitva.

MÁJUS 17.

Tolvai Renáta koncert

Nagykanizsán, az Erzsébet téren, a Nemzeti Bor Maratont részeként kedd este héttől Tolvai Renáta ad koncertet.

MÁJUS 16.

Családi pünkösd

A magyar-horvát kulturális kapcsolatok jegyében szervez családi pünkösdöt május 16-án, hétfőn 10-től 18 óráig Zalaegerszegen, Gébárton a Kézművesek Háza és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület. A rendezvény idején kézműves játszóház (benne anyagozás, nemezelés, fafaragás, díszítőfestés és hímzés horvát motívumok alapján), mesterségbemutató (kovácsolás, kosárfonás, gyapjúfonás), kistermelői vásár várja az érdeklődőket. A vitrinekben Szalay Imre dunántúli cserépkályha makettjei, valamint a Mura-menti horvátok viselete, szőttesei, fazekas edényei kínálnak látványosságot, 14.30-tól pedig színpadi műsor kezdődik, melynek keretében pünkösdi műsort mutat be a keszthelyi Család Általános Iskola, fellép a Válicka Citerazenekar, a Nagykanizsai Horvát Tamburazenekar és az Énekmondó Együttes. A belépés díjtalan, s a Sportcsarnok mellől ingyenes buszjárat is közlekedik Gébártra.

Megéled a parasztudvar

Kisrécse-Kendlimajorban hétfőn 15 órától a Czinki nosztalgia parasztudvarban néptáncosok, népdalosok és lovaglók felvezetésével pünkösdölést tartanak. Fellépnek a környékbeli kulturális csoportok, de Stiller Gábor fafaragó, Haragozó Bea fazekas is bemutatót tart. A gyerekeket Lengyák István ollóvágtával várja.

MÁJUS 15.

Csöde - A Zalaszentmihályi Nóta- és Népdalkör vendégszerepel május 15-én Csödén. A kistelepülés könyvtári információs és közösségi helyén 14.45-től kísérhetik figyelemmel az érdeklődők az együttes műsorát.

Pünkösdi koncert Egerváron

Egervár – Május 15-én, pünkösdvasárnap 19 órától koncertet rendeznek Egerváron, a Szent Katalin plébániatemplomban. A műsorban felcsendülnek egyebek közt Bach, Liszt, Kodály és Schubert művei, fellép Kovalik Erika (szoprán), Gion Zsuzsanna (mezzoszoprán), valamint Virágh András Liszt-díjas orgonaművész, érdemes művész. A belépés díjtalan, de adományokat elfogadnak a műemléktemplom javára.

Ünnepélyes átadások

Fityeháza  – Vasárnap 14 órakor ünnepi szentmisével kezdődik Fityeházon a templom és környezetének, valamint az elmúlt időszak beruházásainak átadására szervezett ünnepség. Gazdára talál a díszpolgári cím, de lesz barátságos labdarúgó mérkőzés és utcabál is. A gyerekeket arcfestés és lufihajtogatás várja.

Pünkösdölő

Vasárnap 15 órától a nagykanizsai hivatal előtti zenés és táncos köszöntéssel kezdődik a Kanizsai Kulturális Központ második Pünkösdölő című kulturális rendezvénye. A HSMK előtti téren 16 órától egymást váltják a művészeti csoportok, majd 18 órától a 4 for Dance ad műsort. Ugyanezen a napon 14 órától a városhoz közeli Förhéncre is várják az érdeklődőket, akik a nyitott pincék program keretében Nagykanizsa díjnyertes borait kóstolhatják meg.

Családi és gyermeknap

Vasárnap 8 órakor Miháldon a gyermekek horgászversenyével kezdődik a családi- és gyermeknap. A fiatalokat 13 órától arcfestés, kreatív kuckó és Nokedli bohóc várja, majd 17 órától a Napsugár Együttes ad koncertet.

Két napon át

Rédicsen vasárnap 10.15-kor ünnepi szentmisével veszi kezdetét a pünkösdi rendezvény, 16 órakor Rédics KSE – Becsehely labdarúgó mérkőzés zajlik, majd este búcsúi bált tartanak a Fáraó együttessel. Pünkösdhétfőn 12 órától indul a főzőverseny a sportpályán, 14 órakor tréfás ügyességi vetélkedőre kerül sor. A délutáni kulturális műsorban több fellépő is szórakoztatja a látogatókat. Sztárvendégként 18 órakor Csepregi Éva lép színpadra. A rendezvényen ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokkal várják az érdeklődőket, majd karaoke est zárja a napot.

Lovasfesztivál

Rádiházán a helyi lovas klub és a Kabala-Ménes Kft. vasárnap rendezi meg a több évtizedes hagyományra visszatekintő Pünkösdi Lovasfesztivált, amely egyben dunántúli regionális díjugrató verseny is. Az első három versenyszámot 9.30-tól, a további hármat pedig 13.30-tól rendezik meg. 13 órakor a ménes központjában a Rádiházi Ménes 3 éve elhunyt legendás vezetőjének, Török Lászlónak emlékére állított domborművet avatják fel. 14 órától a rendezők lehetőséget biztosítanak gyerekek lovagoltatására, családoknak lovas kocsikázásra és méneslátogatásra. Délután a versenyszámok közti szünetben a Zala megyei kettesfogat hajtók bemutató versenye és a győri Rodeo Team trükklovas bemutatója szórakoztatja a közönséget.

Jubiláló konfirmáltak

Kerkafalván, a vasárnap délelőtt fél 10-kor kezdődő pünkösdi istentisztelet kísérőprogramjaként tartják meg az ötven éve konfirmáltak találkozóját. Szentgyörgyvölgyön szintén vasárnap délelőtt 11 órától kerül sor hasonló programra, ott a jubiláló (negyven, ötven, hatvan éve) konfirmáltakat köszöntik.

Hegyi búcsú

Nován, az Alsó-hegyen vasárnap tartják a hagyományos hegyi búcsút. A program délután egy órakor kezdődik kirakodóvásárral, kulturális bemutatókkal, játszóházzal. Kettőkor lesz az ünnepi szentmise, háromkor a III. Novai Pünkösdikirály-választás. A nap folyamán fellép többek között a Csádé népzenei együttes is.

Pünkösdi fesztivál

Lispeszentadorjánban vasárnap tartják a pünkösdi fesztivált. A program kilenc órakor kezdődik főzőversennyel, a kézműves vásár és a játszóház megnyitójával, majd 10 órától ünnepi szentmise lesz a településen. 11 órakor kerékpáros ügyességi verseny, délután egykor interaktív gyermekműsor, kettőtől a Szent László Lovagrend bemutatója várja az érdeklődőket. A három órakor kezdődő kulturális műsort este fél héttől Leblanc Győző és Tóth Éva operettműsora követi.

MÁJUS 14.

Kiállítás

Lendván, a Városi Színház- és Hangversenyterem földszinti aulájában szombaton délelőtt kilenc órakor Pillantás az idő ablakán át címmel nyílik múltidéző kiállítás.

Autósok randevúja

Szombaton 10 órakor az autósok bevonulásával kezdődik a kiskanizsai repülőtéren a Kanizsa Garage Egyesület szervezésében a harmadik országos tavaszi márkafüggetlen autós és klubtalálkozó. A nap során  többek között lesz hangnyomás mérés, kipufogó hangnyomás verseny és a legszebb autót is kiválasztják. A férfiak nagy örömére 15 órakor női olajbirkózást tartanak.

Író-olvasó találkozó

Gelse  – Szombaton 17 órától a Princivil Értékteremtő Egyesület szervezésében a gelsei könyvtárban a nagykanizsai Szabó Erika mutatja be Időkerék című kötetét.

Balatoni festménytárlat

Gyenesdiás  – „Egy út a Balaton mellett” címmel nyílik meg Gécseg András festőművész kiállítása a gyenesdiási Községházán szombaton 17 órakor.

Falunapi kavalkád

Szombaton 10 órakor Semjénházán gyermek- és sportnappal kezdődnek a falunapi programok. Lesz kalandtúra gyerekeknek, futóverseny és labdarúgó mérkőzés, majd 15 órától főzőversennyel várják az érdeklődőket. Pünkösdvasárnap kulturális kavalkáddal rukkolnak elő a szervezők. A napot 9.30-tól szentmise nyitja, 15 órától helytörténeti kiállítás látható Markács Zoltán gyűjteményéből a helyi IKSZT területén. 17 órától helyi és környékbeli művészeti csoportok mutatják be műsorukat, 20 órától pedig az Irigy Hónaljmirigy ad koncertet.

Színjátszóköri bemutatók

Zalalövő – Három színjátszócsoport tart bemutatót szombaton 18 órától a Salla Művelődési Központban, ahol kilencedik alkalommal rendezik meg a „Színház az egész világ” programot. A Csúcsfejek Színjátszó Csoport a Kelemen és a ládafia igazsága című mesejátékot játssza, a Portyázók Színjátszó Csoport a Rómeó és Júlia történet adaptációját viszik színre, a Generációk Színjátszó Csoport a Kósa Anna balladája nyomán született Átkozott gyötrelem című drámával lép fel. Az est rendezője Bischofné Hesinger Katalin.

Tűzoltóbálon mulatnak

Gelse  - A falu önkéntes tűzoltó egyesülete szombaton bálba invitálja a község apraját-nagyját a helyi általános iskolába. Mint azt Fritz Richárd, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka elmondta: a bál bevételét ezúttal is  eszközfejlesztésre és a géppark karbantartására fordítják.

Emblematikus dalok

Zalaegerszeg - A hazai alternatív színtér korszakalkotó dalait, többek közt az URH, a Kontroll Csoport, az Európa Kiadó és természetesen a Sziámi szerzeményeit tűzi műsorra az And Friends nevű társulat, amely a műfaj kulcsfigurája, Müller Péter Sziámi köré szerveződött, de az Európai Kiadóban (és még számos további zenekarban is) játszó gitáros Kirschner Péter ugyancsak tagja a csapatnak. Az And Friends szombat este nyolctól Zalaegerszegen, az Atlantis Music Clubban lép fel. Aki kedveli a műfajt, netán ezen a zenén nőtt fel, annak ott a helye a koncerten.

A visszatérő Balaton

Zalaegerszeg - Akárcsak a Sziámi, a Balaton is a nyolcvanas évek legendás hazai zenekarai közé tartozó csapat. A Víg Mihály és Hunyadi Károly alapította formációból ugyan utóbbit már nem találhatjuk a jelenleg is aktív tagok között, ám a koncepciójuk semmit sem változott, továbbra is ragaszkodnak a kissé melankolikus, szomorkás hangzásukhoz, ami a Balatont hamar az alternatív színtér élvonalába repítette. Ezt a sajátosan egyéni zenei világot hallhatja szombat este kilenctől újra a zalaegerszegi közönség, hiszen egy év után ismét a Balaton lesz a PopUp Café Cseh Tamás program által is támogatott koncertsorozatának aktuális vendége.

Essemm koncert

Nagykanizsán, a repülőtéren, szombaton lesz a III. Országos Tavaszi Márkafüggetlen Autós és Klub Találkozó lesz. Délután öttől Essemm lép fel.

Kasza Tibi koncert

Zalakaroson, a Mendan Hotelben szombaton Kasza Tibi, hétfőn Zséda lesz a sztárvendég. A Hotel Karos Spa pünkösdi programjában Wolf Kati működik közre.

Pünkösdi búcsú

Nován vasárnap tartják a pünkösdi búcsút. Délután négytől M.C. Hawer és Tekknő, este héttől Éder Gábor zenél. Csödén, a falunapi program előzeteseként szombat este kilenctől szintén Éder Gábort, illetve Herczeg Zsófiát hallhatja a közönség.

Kutyások nyílt napja

Lenti  - Szombaton Zajdán a lenti Kutya Sport Egyesület tart nyílt napot. Kutyás bemutatóra várják az érdeklődőket, akik  kutyakiképző felszerelésekkel, eszközökkel is megismerkedhetnek.

MÁJUS 13.

Engesztelő ima Zalakaroson

Az engesztelési program péntek délután 15 órakor kezdődik szentségkitétellel. Az Oltáriszentség köszöntése után Jézus szenvedéséről elmélkednek az isteni irgalmasság órájában, elvégezik az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd az isteni irgalmasság litániáját. A szentmise 17 órakor kezdődik, melyet Világos Krisztián bádudvarnoki plébános, püspöki titkár mutat be.

Szimfonikus koncert

Zalaegerszegen május 13-án 19 órakor skandináv koncertet ad a Zala Szimfonikus Zenekar Északi fény címmel, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, a város napja alkalmából. A műsorban Sibelius Finlandia nyitánya, Grieg Peer Gynt szvitje és Grieg a-moll Zongoraversenye szerepel. Közreműködik Horti Lilla (ének) és Tóth László (zongora), vezényel Sándor János.

Fatimai engesztelés

Vaspör  -  A Vaspörhöz tartozó, Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt pusztacsatári,  kegytemplomban, illetve  a hozzá tartozó területen a hagyományos Fatimai engesztelésre kerül sor  május 13-án pénteken. Az engesztelés 17 órakor, a szentmise 18 órakor veszi kezdetét.

Csalások és tévedések

Keszthely – Csalások és tévedések az újkori olimpiákon címmel kezdődik beszélgetés pénteken 18 órakor a Fejér György Városi Könyvtárban dr. Hencsei Pál olimpiatörténész és Horváth Vilmos, a Dobó SE elnöke részvételével.  A vendégeket köszönti dr. Ágh Pál,   a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör Egyesület elnöke, beszélgetőtársuk dr. Iglódi Endre, az egyesület  alelnöke lesz.

Szezonnyitó party a Gardenben

Zalaegerszeg - Ugyan már volt egy nulladik napi program, ám hivatalosan ezen a hét végén nyitja meg kapuit a város egyik legkedveltebb nyári szórakozóhelye, a Garden. A péntek esti party ennek megfelelően fergetegesnek ígérkezik, hiszen a hangulatfelelősök ezúttal a legendás Coronita Club házigazdái, a már 14 éves kora óta folyamatosan a szakmában dolgozó, a house és a techno zenék nagy ismerője, a képünkön is látható Andrewboy, illetve az egykor az All 4 Love együttes tagjaként az énekléssel is kacérkodó, majd a pultok mögé beállt GoldSound lesznek. A rezidens lemezlovas feladatait pedig D.J. M Tailor látja el.

Viviera Beach pünkösdi hétvége

Keszthelyen, a Viviera Beach pünkösdi hétvégéjén, pénteken Jolly és Suzy, a Zero zenekar, valamint Zozyka szórakoztatja a közönséget. Szombaton Edo Denova, a Twins és Zozyka lép fel.

Kórustalálkozó kisvárosoknak

Lenti  – Pénteken rendezik meg Lentiben a kisvárosok kórustalálkozóját. Az eseményen lenti, hévízi, letenyei és zalalövői iskolai énekkarok lépnek fel.

Pünkösdi szezonnyitó

Balatongyörök  - Pénteken 18 órakor lampionos strandpartival és a Balaton Old Boys fellépésével veszi kezdetét a balatongyöröki pünkösdi szezonnyitó napok forgataga. A programok sorában szombaton Szépkezű györökiek címmel helyi amatőr alkotók kiállítása nyílik meg 14 órakor a művelődési házban. Vasárnap a mólónál várják a vendégeket: 10 órakor szabadtéri szentmisével kezdődik a nap, majd az óvodások pünkösdölő műsort adnak elő. 11.50-kor átadják  az önkormányzat kitüntetéseit,  majd 12.15-kor megkoszorúzzák a Balatont. Délután fellépők, koncertek szórakoztatják a közönséget, este fél hétkor kidöntik a májusfát, majd operettmelódiák és utcabál zárja a napot. Hétfőn  7 órakor a mólónál rendezik meg a pünkösdi horgászversenyt, 10 órakor pedig külföldi ingatlantulajdonosoknak tartanak fórumot a művelődési házban.

IX. Magyar Pünkösd

Zalalövőn kilencedik alkalommal rendezi meg a Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület a Magyar Pünkösd elnevezésű programját, amely a helyi általános iskolában ma délután három órakor rendvédelem-történeti kiállítással kezdődik. Szombaton egésznapos kézműves vásár és kézműves foglalkozások, főzőverseny, íjászat, népi játékok várják az érdeklődőket, de lesz kiállítása a Zalaegerszegi Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesületének is. 11 órakor kezdődik a Pünkösdi huncutságok elnevezésű játékos vetélkedő, délután egykor a pünkösdikirály választás, majd négytől kulturális bemutatót tartanak az íjászparkban.

MÁJUS 12.

Biciklis reggeli

Zalaegerszeg - A Magyar Kerékpárosklub önkénteseivel, területi szervezeteivel és partnereivel közösen május 12-én, csütörtökön országszerte reggelivel várja a biciklivel közlekedőket. Zalaegerszegen reggel hat óra tíztől délelőtt kilenc óráig a Dísz téren várják pár falatra az egyszerű, olcsó és gyors közlekedési eszköz kedvelőit.

Operettgála sztárokkal

Keszthely - A Balaton Színházba várják mindazokat, akik a színvonalasan előadott klasszikus operett műfaját kedvelik. A Bálint Csaba vezette Orfeum Vándorszínpad kétfelvonásos műsort ad itt május 12-én, csütörtökön 19 órakor, amelynek keretében tánckarral, eredeti díszletek között éneklik a legendás magyar operettslágereket. A műsorban fellép többek között Oszvald MarikaSzász Kati, ésKékkovács Mara is. A keszthelyi zenei estet ingyenes borkóstoló kíséri.

MÁJUS 11.

Huncut fesztivál

Zalaegerszeg  - Az Apáczai Művelődési Központban május 11-én, szerdán  14 órakor rendezik meg a  XIV. Huncut Fesztivált, a  zalaegerszegi és városkörnyéki általános iskolák kulturális bemutatóját. Ezt követően, 17 órakor Farkas Ferenc szobrász, művésztanár megnyitja az Ady-iskola diákjainak „Inasévek”című  kiállítását.

MÁJUS 10.

Borvidéki megmérettetés

Nagyrada – Május 10-én, kedden, a nagyradai Cezar Winery Kft. telephelyén rendezi meg idei, immár 14. versenyét a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa. A versenyen hegyközségi tagok vehetnek részt, és csak olyan borokkal nevezhetnek, amelyek az elmúlt időszakban helyi, hegyközségi, illetve regionális borversenyeken arany- vagy ezüstérmes minősítést értek el. Nevezni május 6-án, péntek délután két óráig lehet a hegybíróknál vagy a Hegyközségi Tanács nagyradai irodájában. A verseny eredményhirdetését 2016. június 11-én tartják Zalaegerszegen.

Természeti értékek

Természeti értékek Zalaegerszeg környékén címmel Megyer Csaba, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa tart előadást május 10-én, kedden Zalaegerszegen, négy helyszínen: a Deák Ferenc Megyei Könyvtár Apáczai tagkönyvtárában 8.15-kor, a József Attila tagkönyvtárban 9.15-kor, az Izsák Imre Általános Iskolában 11 órakor, a megyei könyvtárban pedig 14 órakor.

MÁJUS 9.

Madarak és fák napja

Pacsa  - Május 9-én 11 órakor Megyer Csaba, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője tart előadást a pacsai könyvtárban a madarak és fák napja alkalmából, Természeti értékek Zalaegerszeg környékén címmel.

Szépirodalmi kötetbemutató

Lendva – Határ-szél címmel jelent meg dr. Göncz László muravidéki magyar író-költő, a szlovén parlament parlament magyar nemzetiségi képviselőjének legújabb regénye. A pécsi Pro Pannonia Kiadó által gondozott kötet bemutatóját ma este hat órai kezdettel tartják a Bánffy Központban. Az író olvasó találkozón a szerző mellett a kiadó vezetője, Szirtes Gábor, illetve Zadravec Szekeres Ilona versmondó is közreműködik.

MÁJUS 8.

Az Alma koncertje

Május 8-án  (vasárnap) 17 órakor az Alma együttes ad koncertet Keszthelyen, a Balaton Színházban. A gyerekeknek szóló programot a Születés hete keretében rendezik.

Főhajtás

A Győzelem Napja és Európa Napja emlékünnepséget a zalaegerszegi zsidó temető melletti Áldozatok emlékművénél tartják május 8-án vasárnap 10 órától, ekkor a II. világháború magyar hőseire és áldozataira emlékeznek.

Csatári búcsú

Urunk Mennybemenetelének ünnepén nyilvános búcsúi szentmise lesz a csatári Szeplőtelen Fogantatás plébánia-templomban. A község temploma román stílusban épült a XII. században (1137-ben), 1738-ban barokk stílusban állították helyre. Az istentisztelet május 8-án, vasárnap 12 órakor kezdődik.

A tánc napja

Vasárnap 16 órától a kanizsai HSMK-ban lépnek fel a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola néptánc és klasszikus balett szakos növendékei.

Első áldozás

Nován, a római katolikus templomban vasárnap délelőtt negyed 10-kor tartják az első áldozást.

Gyalogtúrák

Május 8-án, vasárnap göcseji gyalogtúrára invitálják az érdeklődőket a szervezők. Az indulás 10 óra 30-kor lesz a nagylengyeli faluház elől, ahonnan Milejszegig tart a séta. A kirándulók megnézik a milejszegi tündérkertet, a tökmagolajsajtoló üzemet, valamint a pajtaszínházat, és a tervek szerint 18 óra körül térnek vissza a kiinduló helyre. Harapnivalót, innivalót mindenki vigyen, a nap közben szervezett piknikhez szalonnát, kenyeret, hagymát, uborkát biztosítanak.

Az Észak-Nyugat Zalai Kistérségi Társulás és Vasboldogasszony május 7-én, szombaton 10 órától szervezi az ifjúsági természetjáró túrát és főzőversenyt. A túra indulási helye a vasboldogasszonyi sportpálya, ide várják a jelentkezőket fél tízre. Teskándon május 7-én, szombaton várják 6 km-es túrára az érdeklődőket a bödei energiadombhoz, a gyülekező a Kemence háznál 13 órakor lesz.

Az általános iskola elől indul a Rezi Vártúra szombaton 9 órától. A rezi Várbarátok Köre Egyesület és a keszthelyi Balatoni Múzeum összefogásával megvalósuló túrára 11 óráig lehet regisztrálni, a résztvevőket öt percenként indítják. A 6,5 kilométeres táv a tanösvény útvonalán vezet, melyen 7 ellenőrző ponton ügyességi és szellemi feladatokat lehet elvégezni. A résztvevők ismeretet szerezhetnek a „természet templomairól”, a barlangokról, lesz elsősegélynyújtás, gyógynövényekkel kapcsolatos feladvány és helyi bor- illetve házi szörp felismerés. Az eredményhirdetést 14 órakor tartják a várkertben. A részvétel ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!