Programok

2016.05.29. 15:51

Programok, rendezvények Zala megyében május 30-tól

Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények május 30-tól. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

JÚLIUS 14.

Gyógynövények a természetben

Lispeszentadorján – Gyógynövény ismereti tábor lesz július 14. és 18. között a dél-zalai településen. A résztvevők a négy napos kurzus során dr. Babulka Péter etnobotanikus és kertészmérnök vezetésével ismerkedhetnek a szabadban előforduló, különösen a megyénkben gyakori, illetve a termesztett gyógynövényekkel

JÚNIUS 18.

Vetélkedő Kerecsenyben

Kerecseny - Vetélkedőt rendez gyerekeknek a Halis István Városi Könyvtár Kerecsenyben, a könyvtári információs helyen június 18-án, 16 órától. Ezt megelőzően, 14 órakor ugyanott Tüsi bohóc gyermekműsorát tekinthetik meg az érdeklődők, majd 15 órakor Vajda Margit és a Bojtár együttes ad műsort a kicsiknek.

A gólyalábasok Rigyácon

Rigyác - Június 18-án Rigyácon lép fel a Kanizsai Gólyalábasok együttese. A program 14 órakor kezdődik a könyvtári információs és közösségi helyen.

JÚNIUS 14.

Pulcinella szerelmes

Páka - Pákán, a Könyvtári Információs és Közösségi Helyen a Ziránó Színház társulata lép fel június 14-én 11 órakor. A Zala megyei Hottón működő bábszínház a Pulcinella szerelmes című darabot adja elő.

JÚNIUS 11.

Magyarucca koncert

Bocföldén június 11-én a Magyarucca együttes ad koncertet a könyvtári információs helyen. A zalaegerszegi együttes 16 órától zenél.

JÚNIUS 9.

Bormustra és hegyi búcsú

Zalabér - A helyi gazdákat idén is bormustrára hívják a Szent Antal Kápolna búcsújához kapcsolódóan. A minősítés június 9-én, csütörtökön 19 órakor lesz a zalabéri Szent Antal fogadóban. Nevezni aznap 10 órág lehet a zalabéri, valamint a pakodi polgármesteri hivatalban. A búcsút június 11-én tartják a Pakod és Zalabér közötti hegygerincen található kápolnánál. A környékbeli öt település - Zalabér, Pakod, Dötk, Batyk és Zalavég - közös ünnepe 14 órakor szentmisével kezdődik, majd 15 órától a borverseny ünnepélyes eredményhirdetése és kulturális műsorok várják az érdeklődőket. A rendező településekről a lakosságot 13 órától kisbuszokkal szállítják a búcsú helyszínére.

JÚNIUS 7.

Kitáncolják a májusfát

Nagykanizsa – Kedden 16 és 20 óra között májusfa-kitáncolást tart az Erzsébet téren felállított májusfánál az Eraklin Táncklub Egyesület. A rendezvényen (melyet a népszokások előtti tisztelgésképpen indítanak útjára a táncklub tagjai) az Eraklin táncosainak látványos produkcióiból láthatnak ízelítőt az érdeklődők, továbbá más, interaktív programok is várják azokat, akik részt vesznek a hagyományteremtő programon.

JÚNIUS 5.

Pákai búcsú

Vasárnap rendezik meg Pákán, a Háromszenteki kápolnánál a hagyományos búcsút, ami idén zenésztalálkozóval bővül. A program 9 órakor főzőversennyel kezdődik, 11.30 órakor szentmisével folytatódik. A rendezvény ideje alatt zalai zenészek lépnek fel.

Horgászverseny

Vasárnap reggel 7 órai kezdettel horgászversenyt tartanak a Sárberki Horgásztónál Lentiben.

Búcsú

Vasárnap rendezik meg a lentiszombathelyi városrészben a hagyományos búcsút.

Emlékművet avatnak

Vasárnap Tornyiszentmiklóson 9.30 órakor avatják fel a templomkertben található első világháborús emlékművet. A rendezvényen ünnepi köszöntőt mond Kósa Ferenc dobronaki történelemtanár, az emlékművet Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője adja át. A műsorban fellép a helyi Kerti Sándor Kulturális Egyesület énekkara, valamint a letenyei művészeti iskola növendékei.

Százéves plakátok

Keszthely –  „Elsodort világ/Plakát álmok  1910-1920” címmel nyílik kiállítás a Balatoni Múzeumban június 5-én, vasárnap 11 órakor. A látogató a Magyar Nemzeti Múzeum saját, 45 ezer darabra tehető plakátgyűjteményének nagyrészt még soha, vagy ritkán kiállított példányaiból tekinthet  meg  146 eredetit,  szeptember 17-ig.

Gyermeknap

Balatonmagyaród - Gyermeknap alkalmából vetélkedőt rendez a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár Balatonmagyaródon, június 5-én, vasárnap 13 órától a helyi könyvtárban.

Megemlékezés

Karmacs - A karmacsi önkormányzat és az egyházközség június 5-én, vasárnap megemlékezésre várja a lakosságot a Hősök napja, valamint a trianoni szerződés aláírásának évfordulója, a Nemzeti Összetartozás napja alkalmából. A 16.30-kor kezdődő szentmise után lesz a megemlékezés a karmacsi templomkertben. Beszédet mond Kiss László esperes-plébános és Kelemen István polgármester. A műsorban a helyi diákok lépnek fel.

JÚNIUS 4.

Összművészeti fesztivál

Szombaton Gutorföldén 17.30 órakor kezdődik az összművészeti fesztivál, melyen helyi alkotók munkáit tekinthetik meg az érdeklődők a művelődési házban.

Az összetartozás napja

Hévízen, a Festetics téren szombaton 18 órakor kezdődik a Nemzeti Összetartozás Emléknapja alkalmából rendezett ünnepi megemlékezés, ahol köszöntőt mond Papp Gábor polgármester, majd fellép a sármelléki Tüskevár Táncegyüttes.

Tájház nyílik

Szombaton 15.00 órakor nyílik meg Kehidakustányban, a Hunyadi utcában a tájház és felavatják a Hagyományőrző Mariska udvara kertjébe telepített, a faluban őshonos gyümölcsfák oltványaiból kialakított Tündérkertet. Az átadóünnepséget helyi és környékbeli művészeti csoportok műsorai is színesítik. A bemutatók után bográcsos pörköltet, a falubeli asszonyok kelt tésztáit, házi pálinkát-bort, szörpöket kóstolhat a közönség.

A város napja

Szombaton, Keszthely város napján reggel 8 órától a Fő téri templomban ünnepi szentmisét celebrál Hancz Gábor Tamás csornai premontrei perjel, ő nyitja majd meg fél 11-kor a Vajda János Gimnáziumban a Premontrei herbárium című kiállítást. 11 órától a Vajda János Öregdiákok Egyesülete várja tagjait ünnepi közgyűlésre, a Mozgás házába. 14 órakor veszi kezdetét a színházban az ünnepi képviselő-testületi ülés, melynek keretében átadják a város által alapított kitüntetéseket. 17 órakor a Várkertben Trianonra emlékeznek, ahol Doma László történész mond megemlékező beszédet. Ugyanitt 18 órától a gyerekeknek kínálnak programokat. A Fő téren fél héttől a Nagyváthy néptáncegyüttes lép fel, 20 órakor pedig a Csík zenekar koncertje kezdődik, mely után 22 órától táncház zárja a napot a Re-folk zenekarral.

Trianoni megemlékezés

Pölöskén, a Trianoni emlékműnél megemlékezést tartanak június 4-én, szombaton 15 órakor. Tóth Tivadar polgármester beszédét követően vitéz Kondacs László, a Kárpát-medencei Vitézi Rend hadnagya, majd Kalocsa József, a Jobbik keszthelyi elnöke és Benke Richárd, a Jobbik ifjúsági tagozatának megyei elnöke szólal fel. A rendezvény koszorúzással zárul.

Háromlábú fesztivál

Balatongyörök –  A balatongyöröki Szépkilátó ad helyet az idén harmadik alkalommal megrendezendő főzőversenynek, a Háromlábú fesztiválnak, amely június 4-én, szombaton lesz. A magánszemélyek és csapatok június 1-jéig jelentkezhetnek a versenyre a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtárban. Bármilyen bográcsos étel készülhet, de elsősorban gázzal lehet főzni, fával csak abban az esetben, ha parázstartó tűzkatlant használnak a versenyzők. A zenei aláfestésről 14 és 19 óra között a Mr. G. Blues Banda, a Badacsony Kedély Egylet és a Jazzy Cherry gondoskodik. Az eredményhirdetés és a közönségkóstolás 17.30-kor kezdődik.

Családi napot rendeznek

Pakod, Dötk - Családi napot rendeznek június 4-én, szombaton a pakodi és dötki gyermekes családoknak az óvónők és a pedagógusok, valamint az önkormányzat. A délelőtt közös túrával telik, melyet izgalmas játékokkal, feladatokkal tarkítottak a szervezők. Gyülekező a pakodi óvoda udvarán 9 órakor. A célállomás a Dötki Noé Borház lesz, ahol frissítővel, harapnivalóval kínálják a résztvevőket.

Trianoni megemlékezés

Várvölgyön június 4-én megemlékezést tartanak a trianoni békediktátum aláírásának 96. évfordulóján. A  rendezvény a templomkertben lesz 18 órakor.

Trianon oka és következménye

Zalaegerszeg - Prof. dr. Raffay Ernő történész tart előadást a trianoni békediktátum 96. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napja alkalmából, június 4-én (szombaton) 15.30-tól a városi hangverseny- és kiállítóteremben, ahol köszöntőt mond Balaicz Zoltán polgármester. 17 órakor a Hősök kertjében (Október 6. tér) Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár mond emlékező beszédet. A városi megemlékezés miatt 17 órától 17.30-ig lezárják az Október 6. teret.

Baki kistermelők

A község kistermelőinek baráti egyesülete 40. évfordulója alkalmából a baki faluházban szombaton 14 órától szakmai előadásokkal várja az érdeklődőket.

Családi délután

Barlahidán, a kultúrházban és annak udvarán szombaton délután négy órától közösségi programot tartanak. Lesz gyermek játszóház, gulyáskóstoló, s közösen táncolják ki a májusfát.

Tanévzáró gála

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központban szombaton délután három órai kezdettel tartják tanévzáró gálaműsorukat a helyi művészeti iskola néptánc és modern tánccsoportjai. Vendégként fellép a salla Néptáncegyüttes és a zalaegerszegi gitáros kamarazenekar.

Egészségnap

Kerkaszentkirályon szombaton délután három órától egészségnapot tartanak. Az érdeklődőket kürtöskaláccsal, lángossal, szabadtéri játékokkal és egészségügyi mérésekkel várják, de a májusfát is kitáncolják a résztvevők.

Gyalogos és bicikli túra

A szlovéniai Hodosról és Hotizáról is indul gyalogos, illetve kerékpáros túra szombaton, s mindkét esetben Völgyifalu lesz a célállomás. Az 52 kilométeres hodosi túra fél 10-kor, a 22 kilométeres hotizai délután fél egykor startol.

Tánccsoport jubileuma

„Komáromi faluvégen, páros csillag van az égen ” címmel szombaton 14 órakor a zalakomári művelődési házban a Péczely Attila népzenei csoport 20 éves jubileumi ünnepségét tartja.

Sárkányhajó roadshow

Szombaton 9.30 órakor az iskolások futamával kezdődik a Plastex Kanizsa Kajak-Kenu Klub szervezésében a nagykanizsai Csónakázó tavon a 8. Kanizsa Sárkányhajó Roadshow. Az iskolák, települések, baráti társaságok és cégek számára meghirdetett szabadidős programon női, férfi és vegyes kategóriákban lapátolnak a csapatok. A tét nagy, hiszen az első három helyezett csapatok továbbjutnak a sukorói Sárkányhajó Magyar Nagydíjra.

Jubileumi kóruskoncert

Zalaszentgrót – Huszonöt éves a Zalaszentgrót Városi Kamarakórus. Ezt ünneplik a  zalaszentgróti zeneiskolában szombaton  17 órakor kezdődő koncerttel, amelyen   fellép a Letenyei Vox Varietas Kamarakórus is.

A bűn nyomában

Keszthely – Rendhagyó városnéző séta indul szombaton 15 órakor  a kastélytól. A belvárost bejárva százéves bűnügyi történetekbe enged betekintést  Iski Szilvia  történész-muzeológus.

JÚNIUS 3.

A pedagógusokat köszöntik Zalaszentgróton

Zalaszentgrót - A város önkormányzata a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal közösen június 3-án, pénteken 18 órától a VMK-ba várja a pedagógusokat. Györkös Dezső nyugalmazott igazgató és Baracskai József polgármester köszöntője után a szentgróti oktatási-nevelési intézmények óvodásai és diákjai színes műsorral köszöntik tanáraikat, nevelőiket.

Lenti Nyári Esték

Pénteken kezdetét veszi Lenti Nyári Esték programsorozat a Kerka-parti városban. 20 órakor a Rendezvénytéren fellép a Pedrofon Rock n Roll Show Band, a sztárvendég a Dolly Roll együttes lesz.

A város napja

Szombaton ünnepli Keszthely a város napját, de az előrendezvények sora már megkezdődött. Pénteken reggel a Vajda János Gimnáziumban tudományos napon tartanak előadásokat volt vajdás, vagy a gimnáziumhoz kötődő előadóktól. 18 órától a Várkertben családi műsorokra invitálnak kicsiket és nagyokat. 18 órakor nyílik meg a Goldmark Művelődési Központ 40 éves fafaragó szakkörének jubileumi kiállítása a Balaton Színházban. 19 órától a Fő téren a Cosombolis, 20 órától az Ocho Macho lép fel.

Strandnyitó

Strand- és szezonnyitó ünnepre várják az érdeklődőket Vonyarcvashegyen. Pénteken 18 órakor a Balaton Art Alkotóközösség kiállításának megnyitójával veszik kezdetét a program a Művelődési Házban. Szombaton 9.00 órakor a 71-es főút mellett álló kereszttől Piroskereszt túra indul a Kitaibel Pál kilátóhoz és Fénykereszthez. A Lidó Strandon 15 órától a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar koncertje és a Vonyarcvashegy mazsorett csoport műsora várja a közönséget, majd Péter Károly polgármester mond évadnyitó köszöntőt. 15.45-kor a Vonyarcvashegyi Nyitnikék Óvoda apróságainak műsorát láthatja a közönség, majd érkezik Óz, a csodák csodája zenés mesejáték a Budapesti utcaszínház előadásában.17 órakor a vonyarcvashegyi Dance Central táncműsora, majd 20.00 óráig az Arizona Bulizenekar zenéi fokozzák a hangulatot.

Megemlékezést tart a Jobbik

Nagykanizsa – A Jobbik pénteken 18 órakor a Nagy-Magyarország emlékműnél trianoni megemlékezést tart. Az eseményen beszédet mond Hegedűs Lorántné Kovács Enikő, az országgyűlés jegyzője, továbbá Hegedűs Loránt református lelkész és Mészáros István, az Új Magyar Gárda Mozgalom főkapitánya.

Simándyra emlékeznek

Balatongyörök – A világhírű tenorra, Simándy Józsefre emlékeznek születésének 100. évfordulója alkalmából Balatongyörökön az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet által szervezett kiállítással. A tárlatot június 3-án, pénteken  18 órakor   dr. Ács Piroska,  a színháztörténeti múzeum  igazgatója nyitja meg a Bertha Bulcsu Művelődési Házban.

A világháború frontregénye

Lendva  - Ábel Kornél: A karszt című, eredetileg német nyelven írt I. világháborús frontregényét mutatják be pénteken este nyolc órakor a Bánffy Központban. A magyar nyelvű fordítást szlovénról végezte dr. Bence Lajos író-költő, irodalomtörténész, aki egyben be is mutatja a kötetet. A rendezvényen jelen lesz továbbá dr. Göncz László történész, a szlovén parlament magyar nemzetiségi képviselője, aki az elmúlt években számos kutatást végzett az adott kor történelmével kapcsolatosan.

Új verseskötet

Zalacsében, a könyvtárban mutatja be pénteken este hat órakor most megjelent Időkerék című verseskötetét a községből elszármazott Szabó Erika, a 2015-ös Szárnypróbálgatók nemzetközi alkotói verseny győztese.

Frontregény

Lendván, a Bánffy Központban mutatják be pénteken este nyolc órától Ábel Kornél: A karszt című, eredetileg német nyelven írt I. világháborús frontregényét. A magyar nyelvű fordítást szlovénról dr. Bence Lajos író-költő, irodalomtörténész készítette, a könyvről ő, valamint dr. Göncz László történész, a szlovén parlament magyar nemzetiségi képviselője beszél, aki az elmúlt években számos kutatást végzett az adott kor történelmével kapcsolatosan.

Piarista bemutató

Pénteken 10 órától a nagykanizsai Medgyaszay Házban a Piarista-iskola drámatagozatos diákjai előadják az Antigonét. Ezenkívül a tanévben a versenyeken legsikeresebben szereplő tanulók versekkel kedveskednek a közönségnek, majd A negyedik király címmel érdekes szertartásjátékot adnak elő.

Új fotók a régi nyomdán

Pénteken 18.30 órától a nagykanizsai KonTuRplusz Egyesület szervezi meg RenovArt névre keresztelt kültéri fotókiállítását a régi nyomdaépület előtt. A ház homlokzatának felső ablakaiba kihelyezett alkotások között a Kanizsa Fotóklub, valamint lapunk fotóriporterének, Szakony Attilának a fényképei is megtalálhatók.

Lackfi a könyvtárban

Milyenek a magyarok? címmel tart előadást pénteken 17 órától a Halis-könyvtárban Lackfi János József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító és tanár.

Öregdiákok ünnepelnek

Pénteken 19 órától a HSMK színháztermében a „BLGén” elnevezésű kavalkád vezeti fel a Batthyány-gimnázium öregdiák találkozóját. Szombaton 15 órától hetedik alkalommal szervezik meg a batthyányis, landleros és irányis diákok részvételével a találkozót.

JÚNIUS 2.

Király szobrok a fővárosban

Budapest  - A Muravidéken élő Király Ferenc alkotásaiból nyílik kiállítás a Munkácsy-díjas képzőművész közelmúltban betöltött nyolcvanadik születésnapja tiszteletére június 2-án, csütörtökön este hat órai kezdettel a fővárosi Várkert Bazár galériájában. A Formák a mindenségből címet viselő tárlat a szobrász teljes életművét bemutatja az érdeklődők számára.

JÚNIUS 1.

Ragyognak a csillagok

Zalaegerszeg - Az Eötvös József Általános Iskola június 1-jén, szerdán 17 órától várja az érdeklődőket a „Jaj, de szépen ragyognak a csillagok” című népdal, néptánc előadására, amelynek az iskola aulája ad otthont.

MÁJUS 31.

Lépcsőfutó bajnokság

Nagykanizsa  - Kedden 9 órai kezdettel kerül sor a Platán sor 4. alatt található 13 emeletes középmagas épületben az I. Zala Megyei Lépcsőfutó Bajnokságra. A verseny szervezője a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A megmérettetésen a megye tűzoltóinak teljes bevetési öltözékben, légzőkészülékkel kell a lehető legrövidebb idő alatt feljutni a 13. emeletre.

Nászta Katalin kötetbemutató

Zalaegerszeg - Nászta Katalin, Te tudsz engem, Uram című, idén megjelent verseskötetét mutatják be ma 17 órától a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. Az alkotóval Szemes Péter esztéta beszélget, az esten közreműködik Czegő Teréz színművész.

Megzenésített meseprogram

Csesztreg  - Sás Károly író és a Csillaghúr együttes tart zenés meseprogramot ma délután két órai kezdettel a község könyvtárában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!