Programok

2016.03.13. 10:02

Programok, rendezvények Zala megyében március 14-től

Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények március 14-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

ÁPRILIS 11.

Nagy Gáspár emlékére

Nagykanizsa – Nagy Gáspár költő emléke előtt tisztelegve idén is megrendezi hagyományos vers- és prózamondó találkozóját a Hevesi Sándor Művelődési Központ. A találkozóra április 11-én 14 órakor kerül sor, nevezni két mű előadásával lehet. Kötelezően Nagy Gáspár műveiből kell választani egy verset, prózát, vagy prózarészletet. A szabadon választott alkotás XX. századi magyar költő egy műve lehet. Jelentkezési határidő: április 1., a nevezést a Hevesi Sándor Művelődési Központba kell eljuttatni. A levélben tüntessék fel a választott művek címét, szerzőjét, időtartamát, továbbá az előadó életkorát, lakcímét, iskoláját, elérhetőségeit.

ÁPRILIS 2.

A nagy Thury Györgyre emlékeznek

Nagykanizsa – Április 2-án rendezi meg a Thury Baranta Közösség és Vitézlő Oskola a VI. Thury Portyát. Az idei megmozdulás különlegessége, hogy a rendezvény az egyik eleme a várpalotai önkormányzat (itt is szolgált várkapitányként Thury György, csakúgy, mint Kanizsán) által 2016-ra meghirdetett Thury Emlékévnek. Ott az adja az apropót, hogy 1566-ig volt a várpalotai vár kapitánya, Kanizsán pedig 445 évvel ezelőtt, 1571. április 2-án Orosztonynál bekövetkezett hősi halálára emlékeznek. Mint azt Vörös András, a Thury Baranta Közösség vezetője az eseménnyel kapcsolatos tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: a kanizsai programot megtiszteli jelenlétével a várpalotai és a helyi településvezetés, illetve a Csepin Péter vezette Bakonyi Poroszkálók is. A VI. Thury Portya igazából már április elsején elkezdődik, amikoris a város 4 Thury-szobránál (elsőként 16 órakor a Várkapunál lévőnél) koszorúzás lesz. Ezt követően 18.30-tól a Thury Baranta Barlangban Csepin Péter a végvári vitézségről, dr. Károlyi Attila helytörténész Thury sírhelyéről tart előadást, majd Kátai Zoltán énekmondó műsora következik. A napot a Bojtár táncháza zárja. A tényleges, 30 kilométer hosszúságú portya április 2-án 8 órakor indul a Magyar és a Dózsa utcák kereszteződésétől, a vitéz várkapitány feltételezett sírhelyétől. Az orosztonyi harctéren felállított kopjafánál emléktáblát is avatnak a tiszteletére.

MÁRCIUS 31.

Németh Miklós árnyai

Zalaegerszeg - Árnyak címmel Németh Miklós grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás március 31-én 17 órakor a Keresztury VMK galériájában. A május 13-ig látogatható tárlatot Monok Balázs képzőművész nyitja meg.

MÁRCIUS 29.

Egerszegi Páholy

Zalaegerszeg - Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter lesz az Egerszegi Páholy vendége március 29-én, 19 órától a városi hangversenyteremben. A népszerű színművész házaspár az est első felében pályájáról és közös életük legemlékezetesebb pillanatairól mesél, majd az est zárásaként improvizációs játékra invitálja a nagyérdeműt.

Világháborús megemlékezés

Zalaszentgrót – Az önkormányzat idén is megemlékezik a II. világháború zalaszentgróti lezárásáról március 29-én 17 órakor. A kastélyhoz vezető hídon felújított emléktáblánál Vikár Tibor helytörténész  szavai után  Baracskai József polgármester koszorút helyez el. A tisztelgésre várják a város lakóit,  akii szintén elhelyezhetik az emlékezés virágait vagy   gyertyát gyújthatnak a rendezvényen.

MÁRCIUS 22.

Budai Mihály új művei

Egervár, Zalaegerszeg - Budai Mihály Zalaszentgyörgyön élő festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás március 22-én, kedden délelőtt a Zrínyi Miklós Gimnázium Borbás György Galériájában. Ugyancsak Budai Mihály művei, valamint Farkas Ferenc szobrászművész alkotásai tekinthetők meg a múlt héttől az egervári Nádasdy-Széchenyi-várkastély és Reneszánsz Látogatóközpont kápolnagalériájában, ahol e kettős tárlattal nyitották meg a tavaszi szezont.

MÁRCIUS 21.

A beatkorszak legendái - magyarul

Zalaegerszeg – A csend hangjai címmel a beatkorszak legendás dalai és versei szólalnak meg magyarul március 21-én, hétfőn 20 órától a Hevesi Sándor Színházban, a Mandulavirág Fogyatékkal Élők Református Gondozóháza javára szervezett jótékonysági esten. A koncerten fellép Horányi László színművész és a debreceni Hangfogó Band, közreműködik Debrei Zsuzsanna, Foki Veronika, Bot Gábor, Hertelendy Attila és Berkes Dániel.

Miért veszélyes az okostelefon?

Szentgyörgyvölgy – Az okostelefonok veszélyeiről, a használatuk árnyoldalairól tart előadást a település többfunkciós szolgáltató központjában 17 órától Háder Veronika könyvtáros. Az ismeretterjesztő előadás a Zala megyei könyvtárellátási szolgáltató rendszer által támogatott Internet fiesta program része.

MÁRCIUS 20.

Akit a tűzből mentett meg

Lenti – A Jó Pásztor Keresztény Közösség szervezésében Tűzből mentett meg címmel az amerikai Allen Buchanek tart előadást vasárnap délután négy órakor a lenti inkubátorházban. A férfit 1962 áprilisában, 19 éves korában egy finomító felrobbanásakor  ért baleset,  testének több mint ötven  százaléka megégett. Az előadás során Buchanek a csodálatos gyógyulásáról s Istenbe vetett hitéről is beszél.

MÁRCIUS 19.

Lepke túra három útvonalon

Vonyarcvashegy - Március 19-én ismét megszervezi a Lepke túrát a gyenesdiási Forrásvíz Természetbarát Egyesület, a Keszthelyi Asbóth Sándor Szakképő Iskola és Kollégium ISK, valamint a Zala Megyei Természetbarát Szövetség. A 28. alkalommal sorra kerülő teljesítménytúra a Keszthelyi-hegység területén zajlik. A túrázók három útvonalból választhatnak. A 15 kilométeres túrán a szintemelkedés 350 méter, a szintidő négy óra, illetve nincs. A 25 kilométeres úton a szintemelkedés 390 méter, a szintidő hat óra, illetve nincs, 40 kilométeren a szintemelkedés 1140 méter, a szintidő 10 óra. A túrák a vonyarci vasútállomásról indulnak 7 és 11 óra között.

Nemzeti park: víz világnapi programok

Március 22. 1993 óta a víz világnapja. Az idei jeles napot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság programokkal ünnepli.

Március 19-én (szombat) 10 órakor három rendezvény is kezdődik. Sinka Gábor természetvédelmi őr Zalaszántón, a Turul-parkolóban várja ekkor az érdeklődőket: 18 kilométeres, 7-8 óra időtartamú túra indul, a Kovácsi-patak mentén. A látnivalók közt lesz a lápi élővilág, a Bazaltutca, a Béke-sztúpa, Hollókő sziklaorma, és a Kotsy-malom. Ugyanekkor az iklódbördőcei vasútállomáson Lelkes András természetvédelmi őr várja a vendégeket. Ez a kirándulás jóval könnyebb: távja 4 km, ideje 4 óra, az élményt pedig a Cserta- és a Kerka-vízfolyások mentének tavaszi élővilága nyújtja. A kínálat a fenékpusztai Vönöczky Schenk Jakab kutatóház rendezvényével lesz teljes. A Kis-Balaton partján 10 órakor előadás, majd vízvizsgálat kezdődik: szitakötő- és bogárlárvák, poloskák, illetve más vízi rovarok, puhatestűek, halak hálózására lesz mód.

Másnap 10 órakor a teskándi focipályától Csiszár Viktor természetvédelmi őr vezetésével 38 kilométeres kerékpártúra indul Zalalövőre. A város határában a kakasmandikó virág példányait csodálhatják meg a résztvevők.

A programok ingyenesek.

MÁRCIUS 18.

Borverseny a Pincedombon

Egervár – Március 18-án, pénteken a Pincedombon rendeznek borversenyt az egervári gazdák részére. A mintákat egy nappal korábban, csütörtökön 16 órától 20 óráig kell leadni  a földpincénél. Az eredményt pénteken 18 órakor hirdetik ki, vacsora keretében.

Evangélikus szabadegyetem

Zalaegerszeg - Március 18-án, pénteken 17 órakor tartja következő közös előadását az Evangélikus Szabadegyetem és a KÉSZ Zalaegerszegi Szervezete, ez alkalommal a református gyülekezet Kálvin termében (Göcseji út). Az előadó Mészáros Tamás, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület felügyelője, előadásának címe: Nekünk együtt kell a mennybe mennünk! Az előadás aktuális keresztény korkérdéseket jár körül.

MÁRCIUS 17.

Jubilálnak a "Mamik"

Nagykanizsa  – Csütörtökön 14 órakor kerül sor a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban a "Mamik" Hagyományőrző Dalkör 20 éves Jubileumi Gálájára és a IX. Dalos Találkozójára. A házigazda dalkör mellett még a térség számos hagyományőrző csoportja lép fel.

Szőlőbirtok és a kert védelme

Csörnyeföld – Március 17-én, csütörtökön 17 órától borkóstolóval egybekötött fórumot tart a település faluházában a Dél-Zalai Hegyközség. A rendezvényen Szabó Béla, a Zala Megyei Kormányhivatal osztályvezetője beszél a szőlő aranyszínű sárgaság és rovarkártevők elleni védekezéséről, a zárlati következményekről és a védekezési támogatásokról, azt követően pedig Hochbaum Tamás növényvédelmi szakértő szól a szőlő-, gyümölcs- és kertvédelem aktuális kérdéseiről.

Az őrségi konyha kincsei

Letenye  – Csütörtökön 18 órakor a városi könyvtárban a Hóvirág Tavaszi Fesztivál keretében Gaál Zsuzsanna, "Az őrségi konyha kincsei – régi és mai receptek" című könyv szerzője tart ételkóstolóval egybekötött előadást.

MÁRCIUS 16.

Hulladék kiállítás

Zalaegerszeg – Rendhagyó tematikájú kiállítás nyílik március 16-án, szerdán 14 órakor a Keresztury VMK-ban. A Hulladék Akadémia által szervezett bemutató arra mutat példákat, hogy az újrahasznosítás révén miként csökkenthető a hulladék, s ez által hazánk ökológiai lábnyoma. Az interaktív és játékos elemekkel tűzdelt környezetvédelmi kiállítást Flaisz Gergely, a Keresztury VMK igazgatója, Gecse Péter alpolgármester, valamint Horváth Márton, a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft ügyvezetője nyitja meg.  A március 26-ig látogatható kiállításon különleges tárlatvezetés  várja az érdeklődőket, s  az installáció többsége is újrahasznosított anyagokból készült.

MÁRCIUS 15.

Családi játszóház

Nagykanizsa – Kedden 17 órától családi játszóházat tartanak a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A program keretében gyermek táncház, kézműves foglalkozás várja a kicsiket, majd 19 órától az Arató Zenekar ad koncertet.

Képzőművész kiállítása

Lendva – Kitekintés címmel nyílik kiállítása kedden este öt órai kezdettel a Bánffy Központ galériájában Nógrádi Kiss Magdolna budapesti festőművésznek, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, valamint a Sympo-sium Társaság tagjának. A tárlatot Nemes László ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

Fáklyás felvonulás

Zalacsány - Zalacsányban a hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással emlékeznek meg az 1848/49-es szabadságharc kitörésének 168. évfordulójáról. A menet a Hősök teréről indul március 15-én 18 órakor, és Batthyány-kastélyhoz érkezik. Ott a helyi iskola tanulói ünnepi műsort adnak. A rendezvényre mindenkit vár a helyi önkormányzat.

Ünnep focitornával

Tófej - Tófej önkormányzata március 15-én 16.30-kor a közösségi házban tartja az ünnepi rendezvényt a szabadságharc évfordulója alkalmából. Beszédet mond Horváth Zoltán polgármester. A műsorban közreműködnek a tófeji "Kincskereső" Általános Iskola diákjai, valamint fellép a Magyarucca együttes. Tófejen március 15-én kispályás labdarúgó tornát is rendeznek Márciusi Örök Ifjak címmel, 13 órakor, a műfüves pályán. Baktüttös, Pusztaederics, Söjtör, Zsitkóc és Tófej csapatai mérkőznek meg egymással.

Kokárdakészítés, filmvetítés

Teskánd - Március 15-én, kedden 15 órakor ünnepi programra várják az érdeklődőket a teskándi Kemence-házba. A programban lehetőség lesz kokárdakészítésre, majd közös teázással, filmnézéssel idézik fel a szabadságharc korszakát. Ezt követően a Széchenyi István életéről készült magyar filmet, a Hídembert nézik meg.

Ünnepségek

Lenti - A Kerka-parti városban kedden emlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra. Az 1848-as emlékműnél 16 órakor Horváth László polgármester mond beszédet, a műsorban a Gönczi Ferenc Gimnázium és SZKI diákjai működnek közre.

Pórszombat - Kedden 14 órakor rendeznek megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére a kultúrház előtti parkban, ahol kopjafa avatására is sor kerül.

Gutorfölde - Kedden 9.30 órakor a hősi emlékműnél tartanak megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.

Iklódbördőce - Kedden 15 órától a Két Hegyhát Egyesület rendezi meg hagyományos borversenyét a kultúrházban. A résztvevők előzetesen leadott mintáit értékeli majd a szakértő zsűri.

MÁRCIUS 14.

Ünnepi megemlékezés

Kustánszeg - Március 14-én tartják az ünnepséget Kustánszegen az 1848/49-es szabadságharc évfordulója alkalmából. A kultúrháztól 18 órakor fáklyás felvonulás indul Barcza Boldizsár síremlékéhez. A megemlékezésen Pintér Gyuláné vezető óvónő mond beszédet, a műsorban közreműködnek az iskolások és az óvodások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!