Programok

2015.11.01. 13:58

Programok, rendezvények Zala megyében november 2-től

Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények november 2.-tól. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

NOVEMBER 11.

Felkészítő beszélgetés

November 11-én, szerdán 17 órakor várják a nézőket a zalaegerszegi teátrum próbatermében arra a felkészítő programra, amelynek célja, hogy támpontokat adjon a pedagógusoknak ahhoz, hogy hogyan tudják diákjaik számára A Hullám című előadás befogadását segíteni.Az egyórás program során részleteket mutatnak a készülő előadásból, ismertetik az előadás feldolgozását segítő segédanyagokat (tanári csomagokat). A programban részt vesznek a produkció színészei, az előadás rendezője és mozgástervezője, Vidovszky György és Gyevi-Bíró Eszter, a színház művészeti vezetője és dramaturgja, Sztarenki Pál és Madák Zsuzsanna.Természetesen nemcsak pedagógusokat, szülőket várnak, hanem minden érdeklődő felnőtt nézőt.A program ingyenes, de regisztrációköteles, amit a színház szervezési osztályán lehet megtenni.

NOVEMBER 9.

Faragó Márton festményei

Lendva – A város szülötte, Faragó Márton festőművész munkáiból nyílik kiállítás hétfő este hat órakor a Galéria és Múzeum Fő utcai kiállítótermében. Az Egy elhallgatott történet című tárlaton többségében Faragó azon képei láthatóak, melyek helyi és környékbeli magángyűjtők tulajdonát képezik.

NOVEMBER 8.

Muravidéki gyalogtúra

Domonkosfa – Domonkosfáról, az evangelikus templomtól indul vasárnap 9.30-kor az a muravidéki, 12 kilométeres gyalogtúra, amely során a Kis-Kerka melletti térséget járják be a résztvevők.

NOVEMBER 7.

Természetgyógyász nap

Keszthely – Természetgyógyász napot tartanak november 7-én, szombaton a  Balaton Színházban. Előadások hangzanak el többek között a jobb agyféltekés rajzolásról, a zeneterápiás lehetőségekről és  a tudatos párkapcsolatban rejlő kincsekről. Lesz torna, jógaóra, s az érdeklődők számos kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek. A  rendezvényre a belépés díjtalan.

Miért kellenek a vizsgálatok?

Resznek – Szombaton egészségügyi felvilágosító előadást tart a község művelődési házában dr. Gyarmati Lenke Márta háziorvos. A Miért menjen évente szűrővizsgálatokra egy „egészséges” ember? című program délután két órakor kezdődik.

Márton-napi vigasságok

Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban szombaton felidézik a Márton-naphoz kötődő szokásokat. A programok 10.30-kor kezdődnek, 11 órakor zenés műsor hangzik el, 14 órakor Szent Mártonról és a hozzá kötődő hagyományokról tartanak néprajzi előadást. 14.30-kor tollfosztás lesz az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület közreműködésével, 15 órakor pedig az Aranykapu gyermekzenekar lép fel. Munkabemutatók, kézműves játszóház és libaételek is várják a látogatókat.

Ugyancsak szombaton a botfai közösségi házban 18 órakor tartanak Márton-napi őszbúcsúztató mulatságot.

Zalatárnokon, az IKSZT-ben szombaton 16 órától újbor szenteléssel és libavacsorával egybekötött Márton-napot tartanak. A program lámpás felvonulással indul. Öt órakor kulturális műsor kezdődik a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a baki Pántlika Néptáncegyüttes, Koronczi Noémi slágerénekes, a zalaapáti harmonikazenekar, a söjtöri retro színkör, valamint a helyi bulibárónők közreműködésével. A programot libavacsora, majd borminősítés követi.

Lispeszentadorjánban negyedik alkalommal szerveznek Márton-napi libalakomát. A pénteken este hétkor kezdődő programnak a lispei településrész faluháza ad helyet.

Szombaton Lentiben a művelődési központban tartanak Márton-napi programot. Fellép Gondos Edina zenés műsorával, 18 órakor operett show kezdődik Kurkó József és Bódi Barbara színészekkel, 19 órától Kaczor Feri szórakoztatja a vendégeket. Újborral és libaételek kóstolójával is várják a vendégeket az ingyenes programon.

Könyvbemutató

Zalaegerszeg besenyői városrészében, a közösségi házban szombaton 15 órakor bemutatják Szakál István A göcseji Besenyő térségének szótára című könyvét.

Egy nap az egészségért

Zalaegerszegen, a Keresztury VMK-ban szombaton 15 órakor egészséggel kapcsolatos színes program indul. Lesznek szűrések, előadást tart Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, Mányoki Attila hosszútávúszó és dr. Alotti Nasri, a megyei kórház szívsebészetének osztályvezető főorvosa.

Természetgyógyász nap

Jobb agyféltekés rajzolás, útmutató a boldogsághoz, zeneterápia, a tudatos párkapcsolatban rejlő kincsek, jógaóra, gyógyító szerek, masszázsok, kineziológia, reform- és vegetáriánus ételek kóstolója, bemutatók – ez csak néhány az előadások és a gyakorlatban is kipróbálható  gyógyító eljárások  közül, melyek szombaton a  keszthelyi Balaton Színházban várják a látogatókat. A természetgyógyász nap 10 órától egészen estig tart.

Egészségügyi előadás

Resznek – A reszneki művelődési házban szombaton 14 órai kezdettel dr. Gyarmati Lenke Márta háziorvos tart előadást Miért menjen évente szűrővizsgálatokra egy „egészséges” ember? címmel.

NOVEMBER 6.

Idősek találkozója

Zalaszentgrót – A város önkormányzata és a ZalA-KAR Térségi Innovációs Társulás régi hagyományt éleszt újra: november 6-án, pénteken találkozóra hívja a kistérség idős lakóit. A zalaszentgróti VMK-ban fél négykor kezdődő programban szó lesz az idősek helyzetéről, valamint érdekeik védelmére térségi idősügyi tanács létrehozásáról. A rendezvényen bűnmegelőzési előadás hangzik el, majd szórakoztató műsor kezdődik. Operett-gála is lesz az Orfeum Színpad művészeivel, Bálint Csabával és Jurina Beával. A találkozóra a térség minden idős lakóját szeretettel várják.

Helytörténeti nap pénteken

Vonyarcvashegy – Helytörténeti napot rendez pénteken a művelődési ház. Délelőtt vetélkedő lesz iskolásoknak, 17 órakor megnyílik a Balaton Art Alkotóközösség őszi tárlata.

Az idősek világnapján

Pénteken 17 órakor a zalaegerszegi Izsák Imre Általános Iskolában a településrészi önkormányzat az idősek világnapja alkalmából szervez rendezvényt. A megnyitó után átadják a Csácsbozsokért Emlékplakettet, majd zenés-táncos műsorral szórakoztatják a nyugdíjasokat.

Csömödérben szombaton 15 órakor tartanak idősek napi köszöntést a művelődési házban. A helyi fellépők műsora után vendégül látják a nyugdíjasokat a szervezők.

Látásfogyatékosoknak

Zalaegerszegen a látásfogyatékosok, vakok számára szerveznek szűrővizsgálatokkal egybekötött tájékoztató programot pénteken 10 órától a Keresztury művelődési központban.

Kézműves foglalkozás

Zalatárnokon, az IKSZT-ben pénteken 16 órától kézműves foglalkozást tartanak gyerekeknek. Lámpásokat és ludas dekorációt lehet készíteni.

Szakmai est borkóstolóval

Lovászi – Pénteken 17 órától Lovásziban, az Olajbányász Művelődési Házban Koch Csaba borász tart borkóstolóval egybekötött szakmai estet a szőlőtermesztésről és a borászatról.

 

NOVEMBER 5.

Nyúlcipőt fel! - ingyenes edzések

Zalaegerszeg – A Magyar Szabadidősport Szövetség országos akciót indított, ingyenes edzési lehetőségekkel szeretné mozgásra bírni az embereket. A megyeszékhelyen három héten át, heti egy alkalommal nyílik lehetősége a sportolni vágyóknak az edzésre. A rendezvény célja, hogy minél több ember megízlelje a mozgás örömteli, felfrissítő élményét, s a jövőben élet fontos részévé tegye azt. Az oldott hangulatú, zenés edzések semmiféle előképzettséget nem igényelnek, a program kezdőknek is ajánlott. A foglalkozásokat a Landorhegyi Általános Iskola tornatermében tartják, november 5-én, csütörtökön, illetve a rákövetkező két további csütörtökön (november 12. és 19.), kezdés egységesen 17.30-kor. Az edzéseket Czinder Enikő, Csondor Barbara és Csondor Adrienn, illetve Eller Johanna vezeti.

NOVEMBER 4.

Kiállítás lesz mandalákból

Lendva  – Főző Laura és Salamonné Tüttősi Ildikó zalaegerszegi alkotók mandala-képeiből nyílik kiállítás jövő hét szerdáján, este hat órai kezdettel a lendvai Bánffy Központ galériájában. A csendből születő fény című tárlatot az erdélyi származású Nemes László festőművész – a Bánffy Galéria mentora – ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

NOVEMBER 3.

A roma áldozatok emlékére

Zalaegerszeg – A megyeszékhely roma nemzetiségi önkormányzata az idén is megrendezi az immár hagyományos városi megemlékezést a roma holokauszt évfordulója alkalmából. November 3-án (jövő kedden) 17 órakor a zalaegerszegi vasútállomás előtti téren, az épület falán található emlékműnél várják a kegyeletüket leróni szándékozókat – tájékoztatta lapunkat Horváth Aladár, az RNÖ elnöke.

Az orchideák csábítása

Alsópáhok  – „Mindent a megporzókért! A magyarországi  orchideák csábítási trükkjei" címmel tart előadást a kertbarát körben dr. Bódis Judit, a Pannon Egyetem Georgikon Karának docense. A rendezvény november 3-án 17 órakor lesz az alsópáhoki művelődési házban.

 

RENDEZVÉNYEK

Zalaegerszeg

Göcseji Múzeum: Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész kiállítása; Központok a Zala mentén; Kisfaludi Strobl Zsigmond gyűjtemény (állandó kiállítások)

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum (szabadtéri kiállítóhely, Falumúzeum utca): „Rejtett kincseink" című kiállítás (november 24-ig)

Keresztury Dezső VMK: „Belső fények örvényében – Duó" – Hadnagy György Pro Urbe díjas és H. Póka Emőke Zalaegerszegért díjas iparművészek kiállítása (november 7-ig); "...Benned a létra" fogyatékossággal élők egyéni és csoportos alkotásainak országos vándorkiállítása (november 6-ig)

Móricz Galéria: Pintye Anna festőművész kiállítása (november 6-ig)

Kézművesek Háza: Vitrinkiállítás: Bujtor Tibor fafaragó, népi iparművész kiállítása (december 16-ig); „Őszi termés" kiállítás – Zala, Vas, Somogy és Veszprém megyei népművészek alkotásaiból (december 11-ig)

Nagykanizsa

Thúry György Múzeum: Emberek, utak, kapcsolatok, Dél-Zala évezredei (állandó kiállítás); Egyszer volt... az ősember (időszaki kiállítás, 2015. december 31-ig)

Képzőművészetek Háza: Tájak, korok – Z. Soós István állandó kiállítása; „Meseszerű látomások, valóság és képzelet játékai", válogatás Z. Soós István grafikáiból; Utazások négy kontinensen – Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festőművészek állandó kiállítása

Magyar Plakát Ház: Image – Rudy Haynal ötvösművész és Valerie Haynal festőművész kiállítása (december végéig)

Hevesi Sándor Művelődési Központ: Pamutékszerek – kiállítás Vargha Éva munkáiból (november 5-ig)

VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház: X. Országos Vasutas Népművészeti Kiállítás - vasutas és civil amatőr alkotók tárlata (november 24-ig)

Dr. Mező Ferenc Gimnázium: Szabadon – Szekercés Krisztián fotókiállítása (november 6-ig)

Kanizsai Dorottya Kórház, Erdős László Galéria: Baranyai Lászlóné amatőr festő kiállítása (december közepéig)

Keszthely

Helikon Kastélymúzeum állandó kiállításai: Főúri életforma a 18-19. században (kastély); 18-19. századi kocsik, hintók és lovas szánok (Hintókiállítás); Öt földrész trófeái (Vadászati kiállítás); 19-21. század vasútjait szemléltető óriásmodell (Modellvasút kiállítás); Trópusi és mediterrán növényvilág (Pálmaház)

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely állandó kiállításai: A növénytermesztés eszközei és gépei; Majorok és népe a 18-20. században; A keszthelyi agrárszakoktatás története; A gabonatisztítás-, tárolás- és mérés eszközei a 19. században; Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken; Állattenyésztési kiállítások; Kovács-, bognár-, és kádárműhelyek

Balatoni Múzeum: Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből; „Amiről a kövek mesélnek" című kiállítás (római és középkori kőtár); Balatoni halak akváriuma (állandó kiállítások); Árpád népe – Gyula népe – A honfoglaló magyarok emlékanyaga a Közép-Tisza vidéken című kiállítás (november 21-ig); „Mikus 110." címmel Mikus Gyula festőművész emlékkiállítása (november 29-ig); „Sárkányos cégér alatt" címmel a Marcali Múzeum vándorkiállítása (november 14-ig)

Fejér György Városi Könyvtár: Negyven év a pásztorművészetben – Jankovics Tamás népi iparművész kiállítása (november elejéig)

Hévíz

Gróf I. Festetics György Művelődési Központ Muzeális Gyűjteménye: A világon egyedüli: Balneológiai és helytörténeti kiállítás (állandó kiállítás); Dr. Moll Károly orvostörténeti emlékszoba (A Szent András Reumakórház „B" osztályán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!