Programok

2017.01.04. 20:40

Újra nyit a tárlat - A Hevesi-iskola tanulói is bemutatkoznak

Nagykanizsa - Január közepétől decemberig művészek veszik birtokba a Hevesi-iskola 26 éve sikerrel működő galériáját.

Benedek Bálint

- A mi iskolánkban ez idő alatt mindennap galériába mennek a gyerekek - mondta Lengyák István nyugalmazott pedagógus, a galéria vezetője. - Ők minden hónapban részt vesznek olyan megnyitókon, ahol a képzőművészet, az irodalom, a zene találkoznak egymással és a művészekkel. Ezeknek az alkalmaknak sokszor a fiatalok is szereplői, s évi két alkalommal kiállító művészei amiért a tárlatokat még inkább magukénak érzik. Azt pedig a bemutatkozó alkotók is mindig csodálkozva nézik, hogy ez milyen fantasztikus hatással van az ifjúságra.

A galériában az eltelt huszonhat évben több mint 250 tárlatot rendeztek. A kiállításokon 132 művésznek önálló, 92 alkotónak csoportos, míg 14 művészeti csoportnak bemutatkozó kiállítást tartottak. Köztük voltak a hazánkban élő és a határainkon túli grafikusok, festők, szobrászok, iparművészek, népművészek és fotóművészek is.

Palásti Renáta festőművész képeit még ősszel Lengyák István ajánlotta az érdeklődők figyelmébe  Fotó: Szakony Attila

- Számunkra fontos, hogy a nívós tárlatokat ugyanilyen köntösben tálaljuk a közönségnek, ezért mindig a művészetekben jártas szakembereket kérünk fel a bemutatások megtartásához - tette hozzá Lengyák István.

A szezon első kiállítója, az újság hasábjain a közelmúltban bemutatott kanizsai Szabó Zsolt természetfotós lesz, aki január 12-én csütörtökön 18 órától mutatja be az optikája előtt pózoló madarakat. A Szent Ferenc védencei című tárlatának színes állatait február 3-ig csodálhatja meg a nagyérdemű.

- A farsang időszakában a kiállítótér feldíszítésében a tanítványaink vesznek részt maskarázással, téllel kapcsolatos alkotásaikkal, az alkalomra készített díszeikkel - így a galéria vezetője. - A tavaszt Ferkovics József grafikus- és festőművész kiállítása nyitja, majd Págyi Zsóka képzőművész a kerámiáit mutatja be. Őt pedig Varga Attiláné leheletfinom grafikái követik a sorban.

Az év úgy lesz teljes, hogy a tanulóknak a képzőművészeti alkotásait is bemutatják. Szeptembertől pedig festőművészeknek, valamint a helyi népművészeknek a munkáit is lehet látni a galériában.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!