Púder Nélkül

2013.11.27. 17:55

Mellplasztika: beültetés vagy felvarrás?

A gömbölyű idomok sosem mennek ki a divatból, így a mellplasztika sem. A keblükkel elégedetlen nők számos implantátum közül választhatnak, ezek alakja különböző, ami közös bennük, hogy egyformán biztonságosak. A huszonéves korosztálytól a negyven-ötvenes hölgyekig bezárólag pedig sokan élnek a lehetőséggel.

Varga Lívia

A mellműtét, a statisztikát tekintve, az egyik leggyakoribb szépészeti beavatkozás, bocsátja előre dr. Karádi Péter plasztikai sebész.

Dr. Karádi Péter: – Az eredeti méreten általában egy kosárméretet szoktunk növelni, amit alkattól függően legfeljebb másfél kosárméretre lehet feltornázni. Fotó: Archív

– Az eredeti méreten általában egy kosárméretet szoktunk növelni, amit alkattól függően legfeljebb másfél kosárméretre lehet feltornázni. Néha előfordulnak extrém kívánságok, ezeket az ember próbálja keretek közt tartani – hangsúlyozza a sebész.

A hölgyek alacsony, közepes, magas és extra magas implantátumok és két forma – kerek, illetve csepp alakú – közül választhatnak. Utóbbi mellett jellemzően azok teszik le voksukat, akik természetesebb formát szeretnének, a fiatalok körében a kihívóbb kerek a népszerűbb.

– A gél milyenségétől függően vannak puhább és keményebb implantátumok, és olyanok is, amelyeket nem töltenek meg teljesen. Ezek lágyabbak, és olyan érzetet keltenek, mint a természetes mirigyállomány – mondja dr. Karádi Péter.

A műtét minden esetben egy megelőző kivizsgáláshoz kötött, érdemes azonban már az elképzelés megszületésekor felkeresni egy plasztikai sebészt, és vele együtt tervezni.

– A mellnagyobbítás egy körülbelül másfélórás beavatkozás, amit altatásban végzünk. Akik nem fizikai munkát végeznek, általában 7-10 nap múlva visszamennek dolgozni. A varratot 2-3 hetes korban szoktunk kiszedni, 4-6 hét múlva pedig el lehet kezdeni könnyű testmozgást végezni, olyat, ami a mellizmokat nem veszi igénybe. A teljes regeneráció 12 hét, ennyit kell várni a kívánt esztétikai eredményre is. A műtét elvégzésének alsó korhatára 18 év, ám az ennyire fiatal páciens ritka.

– Olyan sebészeti metódusokat alkalmazunk, amelyekkel kíméljük a szöveteket. A beavatkozást a mell alatti redőben végezzük, így a bimbó érintetlen marad. A mellplasztika szülés után sem jelenthet problémát, régóta bent levő implantátum esetén azonban arra számítani kell, hogy kevesebb teje lehet a kismamának – fogalmaz dr. Karádi Péter, megjegyezve: aki nem szeretne idegen anyagot a testébe, felvarrással is újraformázhatja a mellét. – Ilyenkor a megnyúlt, felesleges bőrrészletet eltávolítjuk, a megereszkedett mirigyállományt fixáljuk a mellkason és új, kerek formát alakítunk ki, ezzel visszaállítható a kebel eredeti formája.

A szilikontól azonban, hangsúlyozza a szakember, nem kell tartani, annak semmilyen egészségkárosító hatása nincs, a legújabb generációs implantátumok akár élethosszig bent maradhatnak, sőt: használatuk bizonyos esetekbe indokolt is. Fiatal nőknél deformitás vagy nagyon alulfejlett mell esetén például pszichésen sokat segíthet, s tanácsos lenne az eredeti állapot visszaállítása daganat miatti mellamputáció után is.

– Magyarországon évente körülbelül 4000 daganatos betegség miatti csonkolással járó emlőműtét történik, ezzel szemben csupán 200 rekonstrukció. Aki már túlesett egy ilyen procedúrán és meggyógyult, sok esetben nem akar több műtétet, pedig ezeknek a hölgyeknek pszichés szempontból, hogy korábbi énjüket, lelküket, a nőiességüket visszakapják, mindenképpen ajánlott lenne a beavatkozás.

Nem mellesleg olyan is előfordulhat, hogy valaki kisebb melleket szeretne, hiszen a túlságosan dús keblek ronthatják az életminőséget: derékfájást okozhatnak, és lehetetlenné tehetik a sportot.

– Ez a mellnagyobbításnál komolyabb és hosszabb műtét, amelynél a lábadozás és a sebgyógyulás is több időt vesz igénybe, hiszen az emlőállományból és a mell bőréből is eltávolítunk egy részt, a mellbimbót pedig új pozícióba emeljük, és újraformázzuk a keblet.

A bőrnek, teszi hozzá a szakember, két fő ellensége van: a gravitáció és a napfény, ettől mindenképpen védeni kell a melleket. Ahhoz tehát, hogy egy hölgy plasztikai beavatkozás nélkül minél tovább megőrizze a kívánt formát, a lehető legtöbbet legyen melltartóban, figyeljen a megfelelő folyadékbevitelre, és védje bőrét a káros sugárzástól. A genetikát azonban sajnos ezek a praktikák sem írják felül...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!