Púder Nélkül

2015.05.03. 10:13

Értékből értéke(se)t - Az ötvösművészet nem a csillogásnál kezdődik

Nagykanizsa - Szimpla fémrúd. Olyan, mint egy bicikliküllő. Hengerelik, fűrészelik, forrasztják, csiszolják. Kénsavval pácolják. Na, mi lesz ebből? Ékszer!

Szép lenne, ha ennyire egyszerű volna a csecsebecsék készítésének csínja.

- Idáig hosszú út vezet. Meglehetősen összetett munkafolyamattal jár az ékszerkészítés - mondta Hajmási Edit. A kanizsai ötvösmester-aranyműves huszonegy esztendeje él hivatásának, ami napjainkban nem igazán az egyedi ékszerkészítésről, sokkal inkább a javításról szól.

- Régen dívott, hogy különleges alkalmakra exkluzív nyakláncot, gyűrűt, fülbevalót, diadémot kellett alkotnom. Azonban a kész ékszerek iránt nagyobb a kereslet. Olcsóbbak is. Számomra az a kihívás, ennyi év után is, ha egy-egy darabot magam készíthetek el.

Követni is nehéz, gondoltam magamban titkon, amikor Hajmási Edit velejéig feltáró közelképet adott az ötvösmunka dandárjáról, ahogy elkészül a csak az enyém, ilyen másnak úgysem lesz ékszer.

- Nézze csak - mutatott felém két, látszólag semmitmondó fém botocskát ez a nyers ezüst-, illetve arany alap. Jöhet a tervezés, attól függően, végül mit, nyakláncot, karkötőt akarunk kihozni belőle. Majd, egy szimpla esztergályos eszköznek tűnő kézi hengerrel hengereljük a rudat, méretre fűrészeljük, csiszoljuk, fémoxidokat tartalmazó polír rúzzsal polírozzuk - e ponton nyeri el végső fényét az ékszer. De emellett húzóvasba is helyezzük, valamint hígított kénsavval is pácoljuk a lemezkét.

Gyorsan osztok-szorzok. Ez több napos, akár hetes munkát vesz igénybe.

- Jómagam ezüsttel, arannyal dolgozom, ez utóbbi esetében 14 karátossal. Drágakövek közül a másodlagos, árban elérhetőbb fajtákkal. Amik természetes alapanyagúak: mint az ametiszt, ciprin, topáz és az ónix. Ezekből a kövekből készített ékszerek egyébként mostanság elég divatosak.

- Apropó trendek. Coco Chanel is megmondta: a divat változik, a stílus örök. Netán az ékszerek terén is így van?

- Nem is akármennyire nevetett az ötvösmester-aranyműves. A bizsuk régóta hódítanak, újabban a grandiózus méretűek, ezerféle színben. Az ezüst sosem megy ki a divatból. Legújabb trendnek számítanak a sok köves, kissé túldíszített, vésett ékszerek. Az arany, a gyémánt kortól függetlenül divat marad.

- Már annak, aki meg tudja fizetni - fűztem hozzá halkan.

- Igen, az áruk - az értékük mellett sok esetben a csillagos eget kóstálja. Ami az aranyat illeti, nemcsak jeles ünnepekre, befektetési céllal is egyre kevesebben vásárolnak. Pedig fehér, rosé és sárga aranyból egyaránt különleges, impozáns ötvös remekek közül lehet válogatni.

Ha valami drága, attól még nem feltétlenül esztétikus. Erről a bikalánc méretű, fuksznak nevezett nyakláncok jutnak eszembe...

- És az ötvösmester mit visel?

- Ékszerből nekem sosem elég.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!