Púder Nélkül

2016.12.19. 12:13

Extrém és kreatív - mesterversenyző lett Pasku Dávid

Aszimmetrikus, piros-fekete, mintákkal ékesített, valamint merész, zöldben is pompázó frizura – e két alkotásával nyert első helyezést, s eredményével mesterversenyzővé vált egy nemzetközi versenyen a Keszthelyről származó Pasku Dávid.

Keszey Ágnes

A napokban Budapesten rendezték meg a Hungarian Open Europe Cup nevű nemzetközi versenyt, a Magyar Országos Szakmai Ipartestület együttműködésével. A szépségszakmai rendezvényen nem csak a szakmai tudás, hanem a kreativás is főszerepet játszott. Pasku Dávid a női progressziv hajvágás és a női full fashion kategóriákban indult, s mindkét versenyszámban győzedelmeskedett.

Pasku Dávid verseny közben (Fotó: Totisz Tamás)

A sikerig azonban hosszú út, sok tanulás, gyakorlás és kitartás kellett. Szakmai pályafutása hét éve kezdődött, akkor végzett a keszthelyi Asbóth iskolában.

- 15-16 éves koromban punk voltam és a bandatagoknak csináltam a haját - attól függetlenül, hogy akkor még nem jártam fodrásziskolába. Egy másik képzésen tanultam, de közben megszerettem az extrém hajakat, de kíváncsi lettem másfajta frizurákra vágásokra és lágyabb hullámokra is. Ezért átmentem az Asbóthba. Ott Fonyódi Erika tanárnő szerettette meg velem igazán ezt a szakmát. Nagyon nagy kihívás, munka és odafigyelés kell hozzá, azért nem egyszerű a fodrászat -idézte fel a kezdeteket.

Az iskola elvégzése után Budapestre költözött, s több szalonban is dolgozott, jelenleg Pápai Gábornál, aki több világbajnokságon is részt vett, s akitől Pasku Dávid nagyon sokat tanult. A fiatal fodrász eddigi szakmai pályafutása és több korábbi megmérettetés után a napokban érte el eddigi csúcspontját a nemzetközi versenyen szerzett győzelmével. Az egyik kategóriában, a progressziv hajvágásban a hétköznapi szemnek furcsa, zöld szín dominál a frizurában.

Fotó: Totisz Tamás

– Itt egy női divatfrizurának az extrémesített változatát kellett elkészíteni. Progresszív, azaz előremutató. Nemzetközi példákat lehet tanulmányozni egy világbajnokság oldaláról lehet megismerni, mi magyarok még csak tapogatózunk ehhez a szinthez képest. Mivel én már régóta versenyzek, van egy kialakult elképzelésem és stílusom, hogy számomra mit jelent a progresszív hajvágás: itt – ott felnyírt, csíkos, hajtetkózott színes hajakat. Mindenképpen jövőbe mutató, már szinte űrlény-képet, jövő-hangulatot kell, hogy mutasson: színes és durva, de összetett. Ha ránézünk bármely oldalról, van vonalvezetése, nem csak össze-vissza hatású. Nincs kócolás és tupírozás, ez a vágásról szól.

A másik, szintén extrém frizurát nem csak színek, hanem minták is tarkítják – ez a full fashion elnevezésű kategóriában készült.

– Ez a progresszív hajvágás továbbgondolt verziója. Ezt nem a helyszínen készítjük el, előre elkészítve visszük. Több napig is készülhet a frizura. Egy héttel előbb előkészítettem a modellemet, egy szőkítéssel és egy alapvágással, a verseny előtt pedig tíz órán keresztül festettem a haját. Van egy varrónőnk, aki egyedi tervezéssel készített a ruhát, én csak apróbb részletekbe szóltam bele – mesélte Pasku Dávid.

A női full fashion első helyezett frizurája - modell: Blandl Emma (Fotó: Szabó Zoltán)

A versenyen fontos az összhatás is, mindkét kategóriában a sminkeket : Kökény Fanni, a ruhákat Gáspár Györgyi, a körmöket pedig Veres Zsuzsu készítette. Minden bizonnyal vannak olyanok, akikben felmerül a gondolat: ilyen hajak csak a versenyeken, esetleg divatbemutatók kifutóin állják meg a helyüket. Pedig a fodrászok merész ötletei, az új trendek és technikák megtanulása a hétköznapi munkájukban, s vendégeik frizurájában is megmutatkozhat. Sok merész ötlet válhat finomított változatban egy idő után divatossá.

- A vendégek között vannak olyanok, akik a klasszikus stílus hívei, vannak, akik modernebb, divatos hölgyek, urak. Vannak, akik kicsit extrémebbek és vannak nagyon bevállalós emberek is. Ezt fodrásza is válogatja – az én vendégköröm inkább extravagáns. Ez a stílus a kedvencem, de ettől függetlenül a klasszikust is megcsinálom – mondta Pasku Dávid.

Az eredményhirdetés pillanata - Pasku Dávid a dobogó legfelső fokán (Fotó: Totisz Tamás)

S ha már egy mesterversenyzővé vált fodrásszal beszélgettünk, kíváncsiak voltunk arra, hogy a nemzetközi trendeket is figyelembe véve milyenek a most divatos színek és formák.

– Az alapfrizurák, amiket tanulóként az ember megtanul, például a bob, a lefele hosszabbodó – mindegyik kedvelt, ezek soha nem fognak kimenni a divatból. Meghatározóak a színek és a finomság: például egy finom pezsgőszín, esetleg egy jeges szürke, a rózsa pasztellesebb árnyalatai. A modernebb, kicsit bevállalósabb hölgyek általában a pasztellszíneket választják: a rózsaszínes, az óceánkék, a pasztellesebb szürke most nagyon trendi. Nagyon mennek az ombre hajak, csak még lágyabb átmenetekkel, nem kontrasztosan. A szalonban sok az elegáns vendég, náluk a pezsgős, narancsszín árnyalatok a kedveltek. Gyakorlatilag minden szín megy, a feketét kivéve – mesélt a trendekről Pasku Dávid.

A fiatal szakember számára a most elért mesterversenyző cím elérése nem volt cél: az alkotás a kreativitás fontos számára a versenyeken. Ám a győzelem újabb terveket érlel benne.

– Nekem az az öröm a versenyzésben, hogy alkothatok és az embereknek megmutathatom, hogy a hétköznapi hajviseleteken kívül mi az, ami még létezik. Én semmilyen versenyen nem tudok úgy elindulni, hogy nem készülök rá, nem adok bele a száz százalékot. Nekem ez a verseny két hónapos felkészülést jelentett: kitaláltam, agyaltam rajta, megteremtettem a frizurákat. Most, hogy mesterversenyző lettem, akár az is elképzelhető, hogy világbajnokságon is indulok majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!