Púder Nélkül

2014.07.23. 17:25

Hogyan ápoljuk lábainkat?

A nyári melegben nagyon sok figyelmet igényel a testünk, de a szellős ruházaton és a folyadékpótláson kívül érdemes odafigyelnünk a lábunk állapotára is!

Horváth Viktória

A hőség, a száraz levegő és az izzadás ugyanis a lábainkat is megviseli, ezért Rohonczy-Kocsis Nikoletta kéz- és lábápolótól, műkörömépítő szakoktatótól kértünk tanácsot a témában.

– Ilyenkor nyáron a nyitott cipőben, papucsban vagy saruban kiszáradhat a sarokrész, por érheti a városban gyalogláskor, a napsütés sem kíméli. Ezek ellen otthon is tehetnek a vendégek: áztatás után házi peelinggel, azaz radírozással vagy habkővel távolíthatják el az elhalt száraz szaruréteget. Utána hatóanyagos krémmel bekenve puha, bársonyos tapintású lesz a sarokrész és a láb – mondta el a szakértő. – Itt fontosnak tartom elmondani, hogy nem a bevásárlóközpontokban kapható lábkrémet érdemes választani, hanem gyógyszertárban készítettet, vagy szakember (például pedikűrös) által javasolt, személyre szabott készítményt.

A hőség, a száraz levegő és az izzadás a lábainkat is megviseli. Rohonczy-Kocsis Nikoletta úgy véli, a kellemetlenségek ellen magunk is sokat tehetünk. A mindennapos hidratálásra fokozottan ügyelnünk kell. Fotó: Pezzetta Umberto

Nyáron fokozottan oda kell figyelni lábunk ápolására, mivel többet van szabad levegőn, vízben és többet járunk mezítláb is. Ezért kiszáradhat: napozás után, a strandolás hatására (klóros víz, tengervíz) fokozódhat a bőr kiszáradása.

Mit tehetünk ez ellen?

– A mindennapos hidratálásra fokozottan ügyeljünk: este fürdés után masszírozzunk bele hatóanyagos hidratáló krémet. Ajánlom heti egy alkalommal a bőrnek megfelelő radír használatát. Nyáron a melegtől az erek kitágulnak, gyorsul a vérkeringés és emiatt gyorsabban nőnek körmeink is, ezért azok ápolására is több időt kell szánni.

A bőr kiszáradása hölgyeknél gyakoribb, a genetikus eredet is meghatározó, idősebb korban még jobban megfigyelhető. Szervezetünk folyadékpótlására oda kell figyelnünk, amely enyhítheti a problémát, folytatta Nikoletta. Persze vannak olyanok is, akik nemcsak a bőr kiszáradásával küzdenek.

– A problémás célcsoportba azok az emberek tartoznak, akik valamiféle elváltozással küzdenek (bőrkeményedés, benőtt köröm, tyúkszem, gombás köröm és bőr). Ezek bőrgyógyászati vagy ortopédiai elváltozások (például a kalapácsujj vagy a bütyök). Nem szabad várni arra, hogy elmúljanak, hanem kezelni kell őket vagy eltávolítani. Ezekben az esetekben mindenképpen szakember segítségét kell kérni, mert otthon kezelni veszélyes. Ha sérülést okoznak a bőrön, az bármilyen baktérium, vírus vagy gomba táptalaja lehet. Lehet, hogy nagyobb bajt okozunk, mint ami korábban volt.

A kényelmetlen magas sarkú cipők viselése (főleg a fiatal korosztály érintett) és a harántboltozat süllyedése miatt bőrkeményedés alakulhat ki. Ha hegyes orrú szűk cipőt viselünk hosszabb távon, akkor egyéb ortopédiai elváltozást is tapasztalhatunk. Ilyen például a bütyök vagy a kalapácsujj. Az ortopédiai elváltozás „hozománya" a tyúkszem is.

– Sajnos, napjainkban népbetegségnek számít a gombás fertőzés: lassan gyógyuló, makacs betegség. Megkülönböztetünk bőrgombát és körömgombát. A körömgombának 3 fajtája van: fonalas gomba, sarjadzó gomba és a penészgomba. Zárt cipőben, nyirkos, sötét helyen nagyobb az esélye a gombák megtelepedésének. Nyáron ügyelnünk kell arra, hogy nyitott cipőben járjunk, jól szellőző szandált vagy papucsot válasszunk. Egy-két védelmi intézkedést meg kell tennünk, hogy elkerüljük a fertőzést: fürdés után mindig töröljük szárazra a lábujjaink közét, külön törölközővel. Közös fürdőhelyen csak papucsban zuhanyozzunk. A fonalas gomba a szabad szél felől fertőz, a mosolyvonal a körmön szabálytalan lesz, először fehér, majd sárga folt jelenik meg a köröm szélén. Ha időben felfedezzük és kezeljük – teafaolaj kivonattal és grapefruitmag olajjal –, nem terjed tovább. Ha nem javul, szakember vagy bőrgyógyász felkeresését javaslom.

TRENDI SZÍNEK A KÖRMÖKÖN

A szépségápolással kapcsolatosan megemlíthetjük a nyár trendszíneit. A fagyi színeket, a selyemcukor színeket, amelyek a pasztellosabb, finomabb stílust képviselik. A kézen viselt színhez a lábunkra is válasszunk passzoló körömlakkot, akár tartósabb UV-fényre szilárduló gél lakk formában. Az idei nyár trendszínei: a rózsaszín, a piros, a narancs, a sárga, az orchidea lila, a szürke és a sötétkék minden árnyalata. Emellett a neonszínek évek óta felfedezhetők a lábkörmökön.

Címkék#lábak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!