Púder Nélkül

2016.11.25. 15:51

Sapkával, vagy sapka nélkül? - Sokak meggyőződésével ellentétben a fejfedő mellőzése nem okoz hajhullást

Tartja magát a nézet, hogy hajhullást okoz, ha hideg időben sapka nélkül járunk a szabadban. Vajon tényleg így van?

Németh Diána

A testünk által leadott hőnek körülbelül 40-50 százaléka a fejünkön keresztül távozik, így ha sapkát viselünk, a testünk is kevésbé fázik. Sokak meggyőződésével ellentétben azonban a sapka mellőzése nem okoz hajhullást - tájékoztat dr. Papp Malvina Erika, bőrgyógyász főorvos.

- Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy télen hord-e sapkát - kezdi a szakember. - Ha fázik a feje, mindenképp viseljen, de ha évtizedek óta nem hord fejfedőt, ne erőltesse. Azt gondolom, a fejbőr betegségeit ez nem befolyásolja.

- Tehát nem a sapkaviselésen múlik a hajhullás?

- Valóban nem függ össze a két dolog. A hajhullásnak egyébként két formája van: az egész fejbőrt érintő, vagy foltokban jelentkező - mondja a bőrgyógyász főorvos. - Azt tudni kell, hogy mindenkinek van természetes hajváltása, ami 6-7 évente történik. Ez is teljesen egyéni. Az ilyenkor elvesztett haj mindig visszanő. Az a régi szabály még tartja magát, ha naponta 100 hajszálnál több kihullik, akkor feltétlen szakemberhez kell fordulni, aki tudja, hogy milyen vizsgálatokat kell elvégezni. Ezek alapján vagy kiderül bizonyos betegség, vagy nem, de általában azért megtaláljuk rá az okot.

- Vannak, akik azt állítják, hogy a hajhagymák megfázása is okozhat kopaszságot. Mi az igazság?

- Úgy gondolom, hogy ez nem lehet teljesen igaz. Megfázhat a fejbőr, de annak lehet egyéb tünete; torokfájás, vagy az egész szervezetre kiható megfázás. A hajhullásnak több oka is lehet: homonális, pajzsmirigyműködés, góchatás, vagy autoimmun betegség. Mindenképpen kivizsgálásra szorul az a páciens, akinek nagyobb mértékben hullik a haja.

- A tél beköszöntével a bőrünkre is oda kell figyelni. Mire ügyeljünk?

- Ilyenkor a faggyú- és verejtékmirigyek kevesebbet termelnek mint nyáron, sokkal jobban kiszárad a bőrünk. A nyirkos hideg, és a szoba száraz, fűtött levegője egyaránt igénybe veszi a bőrt, ami kipirosodhat, érzékennyé válhat, viszkethet és húzódhat. Megfelelő mosakodó szer használata ajánlott, amelyik nem szárítja a bőrt és tanácsos testápolót használni.

A legjobb, ha megelőzzük a bőrünk kiszáradását. Viseljünk pamut ruhát, öltözködjünk rétegesen, és akkor nem lesz gond - javasolja a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!