Receptek

2015.02.13. 11:57

Bálint-napi édes elixírek (a csók-koktél receptjével)

Hogyan bolondítsuk meg a Valentin-napot? Édes pillanatokhoz édes koktélok Kovács Tibor magyar bajnok bártendertől.

Horváth-Balogh Attila

A nagykanizsai szakember ezúttal is könnyen beszerezhető alapanyagokból egyszerűen elkészíthető koktélokat ajánl a szerelmeseknek ma estére. Természetesen, bármelyik hasznos kiegészítője lehet a szimpla hétköznapi együttléteknek is.


- Úgy gondolom, fontos, hogy a Valentin-napi koktélban legyen csoki, egészen pontosan fehér csokilikőr (nagyjából 3 centiliter), illetve olyan gyümölcs, ami piros színt ad az italnak, ezzel is utalva a szerelmesek ünnepére. Az eperpüré tökéletes a célra - kezdte Kovács Tibor, alias Tiko . - Ez az alap, ezenkívül teszek bele 4 cent vodkát és csipetnyi, 1 cent friss tejszínt. Egyszerű az elkészítése, bárki meg tudja csinálni otthon is, nem kell hozzá nagy tudomány. Az alkotórészeket jéggel összerázzuk, pohárba szűrjük. Aki kevésbé szereti a vodka zamatát, nyugodtan kísérletezhet az arányokkal, tehet például többet az eperpüréből.


Tiko azt is elmondta: a minél jobb összhatás érdekében kecses pezsgőspohárba vagy hosszúkás koktélpohárba szervírozzuk az italt. A díszítéshez mangót és - bármilyen furcsán hangzik is - pritaminpaprikát használhatunk, utóbbi piros színével jól mutat a pohár szélén. Minden konyhában akad szívet formázó süteménynyomó, amivel kedves kis szívecskéket tudunk belőlük készíteni.

Kellemes színélményt kelthet, ha egy pohárba kék, egy másikba pedig piros színű likőrt töltünk. Előbbi lehet például blue curacao, utóbbi pedig eperlikőr. De bármi más is jó - feltéve persze, hogy a színe kék vagy piros. Ha gyengébb italt szeretnénk, a likőrt sziruppal helyettesítsük.



A CSÓK-KOKTÉL RECEPTJE
Tipikus Valentin-napi italok: Sex on the Beach. Egy rész vodkát, ugyanannyi barackpálinkát, egy öntet grenadine-t, két rész narancslét és két rész áfonyalét, illetve jeget shakerbe öntünk, összerázzuk. A poharat narancsdarabokkal díszítjük. Csók-koktél: a pohár nedves szélét reszelt csokiba forgatjuk. Fél deci whiskey, ugyanannyi édes piros vermut,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!