Receptek

2017.01.04. 20:45

Finom szezámmagos stangli

Szombathely - Ezt a sóssütemény-receptet egyik alföldi ismerősömtől tanultam. Annyira egyszerű az elkészítése és olyan finom, hogy azóta nálunk nem múlhat el semmilyen ünnep vagy buli nélküle.

Tersztyánszky Krisztina

Hozzávalók egy jó nagy tepsihez: 25 deka Ráma margarin, 25 deka liszt, nyolc deka, apró lyukú reszelőn lereszelt trappista sajt, egy teáskanál só, hat evőkanál víz, egy evőkanál tízszázalékos ételecet. A kenéshez egy egész tojás, a díszítéshez szezámmag. (Mivel nagyon hamar elfogy, érdemes dupla adagból készíteni!)

A lisztbe belemorzsoljuk a puhított margarint, majd hozzáadjuk a sót, a reszelt sajtot, a hideg vizet és az ecetet. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd egy éjszakára a hűtőszekrényben pihentetjük.

Az egy kanál ecettől és az egyéjszakás pihentetés után a tészta szépen felemelkedik a sütéskor  Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Másnap a tésztát újra átgyúrjuk, majd deszkán három-négy milliméter vékonyra sodorjuk. Derelyevágóval körülbelül két centi széles, hosszú csíkokat vágunk, és szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. A tészta tetejét megkenjük egész tojással és megszórjuk szezámmaggal, majd előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük. Túlsütni nem szabad, mert kiszáradhat. Ha egy napnál tovább tároljuk, érdemes zárt dobozba tenni, így hosszú ideig eláll.

Hadd tegyem hozzá: az ecet használatától sokan idegenkednek, mert attól félnek, hogy a szaga vagy az íze észrevehető lesz a süteményen. Megnyugtathatok mindenkit: az ecet nem hagy nyomot a kész finomságon, azt leszámítva, hogy élesztő és sütőpor nélkül is szépen feljön tőle a tészta!

 

Címkék#recept

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!