Receptek

2014.09.16. 14:45

Francia hagymás lepény recept

Ha a szüretről, a szőlőről és a borról van szó, a franciákat muszáj megemlíteni, tőlük egy hagymás lepényt kölcsönöztünk.

Kaszás Szilvia

A tésztához: 30 dkg finomliszt, 25 dkg vaj, 1 kk só, 6 ek víz.

A töltelékhez: 30 dkg füstölt szalonna, 3 nagy db vöröshagyma, 3 db tojás, 3 dl főzőtejszín, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, szerecsendió ízlés szerint, petrezselyem ízlés szerint.

Elkészítése: A lisztet átszitáljuk a sóval, beledörzsöljük a vajat. Kanalanként annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Összegyúrjuk, cipóvá gömbölyítjük, és legalább 1 órán át a hűtőben pihentetjük. (Helyettesíthetjük leveles-vajas tésztával, mellyel egy nagyobb piteformát kibélelünk.) A szalonnát, hagymát 1 ek olajon megdinszteljük. A tojásokat a tejszínnel, a sóval, borssal és szerecsendióval közepes tálban habosra keverjük. A tésztát kb. fél cm vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy nagyobb piteformát (ha leveles tésztával dolgozunk, vajazni sem kell a formát), úgy, hogy legyen a tésztának pereme. A tésztába terítjük a szalonnás hagymát kihűtve, és a tetejére öntjük a felvert tojásos tejszínt. Forró, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a beleszúrt villára nem ragad. Akkor van kész, ha megszilárdult a tojás.

Tipp: Vigyázzunk, hogy a tészta ne legyen fél cm-nél vastagabb, mert akkor nem fog átsülni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!