Receptek

2017.06.01. 09:37

Leveles kosárkák baconös töltelékkel

Ma az idei oszkói Orbán-napi Hegyi Vigadalom borkorcsolya versenyének győztes receptjét, Horváth Lászlóné töltött leveles pogácsa kosárkáját mutatjuk be olvasóinknak.

Tersztyánszky Krisztina

Horváth Lászlóné Terike Szombathelyen lakik ugyan, de családjával együtt sok szállal kötődik Séhez, ahol 1991 óta őstermelői tevékenységet folytat. A gazdaságában megtermett zöldségeket és gyümölcsöket hetente a szombathelyi és a büki termelői piacon értékesíti, de természetesen a család asztalára is csak saját termésű hús, tojás és zöldség kerül.

Horváthék séi parcellájának kapuja mindig nyitva áll, így aztán hamar összebarátkoztak a helyi közösséggel. Gyakran vesznek részt főzőversenyeken a Séi Baráti Kör csapatával, Udvardi József hobbiséf vezetése alatt. Terike ezekre az alkalmakra mindig jobbnál jobb nassolnivalókat süt a csapatnak. Az oszkói borkorcsolya versenyről szinte egyetlen évben sem tért még haza valamilyen előkelő helyezés nélkül. Az idén a harmadik és az első helyet is az ő sütije szerezte meg. Pisztáciás, vörös áfonyás sajtgolyóival érdemelte ki a bronzérmet, míg a zsűrinek legjobban a hagymás-baconös töltött leveles pogácsa kosárkák ízlettek a legjobban. Tegyük hozzá, Terike a szőlőhegyre is magával vitte mobil elektromos minisütőjét, így az omlós kosárkákat forrón tudta a bírák elé tálalni.

A sütemény elkészítése nem kimondottan egyszerű, de nem is ördöngösség. Íme a hozzávalók 12 kosárkához és 6 pogácsához:

A tésztához: 30 deka finomliszt, 2 deka friss élesztő, egy deci langyos tej, 1,5 deci tejföl, egy tojás sárgája, 6 deka olvasztott, de nem meleg vaj, egy teáskanál porcukor, 2 teáskanál só.

A hajtogatáshoz: 4 deka olvasztott vaj, 15 deka enyhén füstölt sajt reszelve,

A kenéshez és a szóráshoz: egy tojásfehérje, 15 deka jól olvadó sajt reszelve.

A töltelékhez: 10 deka bacon, fél fej új főzőhagyma, vagy egy-két szál újhagyma, 2 deka vaj (ez el is hagyható), 3 deka reszelt sajt.
A töltelékhez a baconszalonnát apró kockára vágjuk, (vajon) megpirítjuk. Megpároljuk rajta a karikára vágott újhagymát, és amikor kihűlt, hozzákeverjük a reszelt sajtot.

Az élesztőt a langyos cukros tejjel felfuttatjuk, a hozzávalókat összegyúrjuk. A szokásos módon hajtogatott tésztát készítünk. Az első alkalommal az egy centi vékonyra kinyújtott tésztára rákenjük a vajat és rászórjuk a füstölt sajtot. Háromszor hajtogatjuk, közben 20 percet pihentetve. Külön keleszteni nem kell.

A hajtogatott tésztát egy centi vastagra kinyújtjuk. Hat centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval összesen 24 kört szaggatunk ki, minden másodiknak a közepéből pedig négy centis kiszúróval kis pogácsákat vágunk. Az így nyert üres karikákat tojásfehérjével egy-egy teli korongra ragasztjuk, és az így keletkező kosárkákba baconös tölteléket rakunk. A tetejét bőven megszórjuk reszelt sajttal.
A fennmaradó kisebb pogácsákat kettesével tojásfehérjével összeragasztjuk és ezeknek a tetejét is megszórjuk reszelt sajttal.
A kosárkákat és a pogácsákat is sütőpapírral bélelt sütőlapra rendezzük és 190 fokra előmelegített sütőben 20, illetve 25 perc alatt készre sütjük.

Azon melegében a legfinomabb! Egy tartalmas leves mellé akár második fogásként is megállja a helyét, igen laktató. Természetesen a bor is remekül csúszik rá. A sütemény különlegességét Terike szerint az adja, hogy a tésztához is és a hajtogatáshoz is vajat használunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!