Leveles kosárkák baconös töltelékkel

2017. június 01., 11:36 szerző: Tersztyánszky Krisztina
komment
Ma az idei oszkói Orbán-napi Hegyi Vigadalom borkorcsolya versenyének győztes receptjét, Horváth Lászlóné töltött leveles pogácsa kosárkáját mutatjuk be olvasóinknak.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Horváth Lászlóné Terike Szombathelyen lakik ugyan, de családjával együtt sok szállal kötődik Séhez, ahol 1991 óta őstermelői tevékenységet folytat. A gazdaságában megtermett zöldségeket és gyümölcsöket hetente a szombathelyi és a büki termelői piacon értékesíti, de természetesen a család asztalára is csak saját termésű hús, tojás és zöldség kerül.

Horváthék séi parcellájának kapuja mindig nyitva áll, így aztán hamar összebarátkoztak a helyi közösséggel. Gyakran vesznek részt főzőversenyeken a Séi Baráti Kör csapatával, Udvardi József hobbiséf vezetése alatt. Terike ezekre az alkalmakra mindig jobbnál jobb nassolnivalókat süt a csapatnak. Az oszkói borkorcsolya versenyről szinte egyetlen évben sem tért még haza valamilyen előkelő helyezés nélkül. Az idén a harmadik és az első helyet is az ő sütije szerezte meg. Pisztáciás, vörös áfonyás sajtgolyóival érdemelte ki a bronzérmet, míg a zsűrinek legjobban a hagymás-baconös töltött leveles pogácsa kosárkák ízlettek a legjobban. Tegyük hozzá, Terike a szőlőhegyre is magával vitte mobil elektromos minisütőjét, így az omlós kosárkákat forrón tudta a bírák elé tálalni.

A sütemény elkészítése nem kimondottan egyszerű, de nem is ördöngösség. Íme a hozzávalók 12 kosárkához és 6 pogácsához:

A tésztához: 30 deka finomliszt, 2 deka friss élesztő, egy deci langyos tej, 1,5 deci tejföl, egy tojás sárgája, 6 deka olvasztott, de nem meleg vaj, egy teáskanál porcukor, 2 teáskanál só.

A hajtogatáshoz: 4 deka olvasztott vaj, 15 deka enyhén füstölt sajt reszelve,

A kenéshez és a szóráshoz: egy tojásfehérje, 15 deka jól olvadó sajt reszelve.

A töltelékhez: 10 deka bacon, fél fej új főzőhagyma, vagy egy-két szál újhagyma, 2 deka vaj (ez el is hagyható), 3 deka reszelt sajt.
A töltelékhez a baconszalonnát apró kockára vágjuk, (vajon) megpirítjuk. Megpároljuk rajta a karikára vágott újhagymát, és amikor kihűlt, hozzákeverjük a reszelt sajtot.

Az élesztőt a langyos cukros tejjel felfuttatjuk, a hozzávalókat összegyúrjuk. A szokásos módon hajtogatott tésztát készítünk. Az első alkalommal az egy centi vékonyra kinyújtott tésztára rákenjük a vajat és rászórjuk a füstölt sajtot. Háromszor hajtogatjuk, közben 20 percet pihentetve. Külön keleszteni nem kell.

A hajtogatott tésztát egy centi vastagra kinyújtjuk. Hat centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval összesen 24 kört szaggatunk ki, minden másodiknak a közepéből pedig négy centis kiszúróval kis pogácsákat vágunk. Az így nyert üres karikákat tojásfehérjével egy-egy teli korongra ragasztjuk, és az így keletkező kosárkákba baconös tölteléket rakunk. A tetejét bőven megszórjuk reszelt sajttal.
A fennmaradó kisebb pogácsákat kettesével tojásfehérjével összeragasztjuk és ezeknek a tetejét is megszórjuk reszelt sajttal.
A kosárkákat és a pogácsákat is sütőpapírral bélelt sütőlapra rendezzük és 190 fokra előmelegített sütőben 20, illetve 25 perc alatt készre sütjük.

Azon melegében a legfinomabb! Egy tartalmas leves mellé akár második fogásként is megállja a helyét, igen laktató. Természetesen a bor is remekül csúszik rá. A sütemény különlegességét Terike szerint az adja, hogy a tésztához is és a hajtogatáshoz is vajat használunk.

Tersztyánszky Krisztina

2017. június 01., 11:36 szerző: Tersztyánszky Krisztina

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...