Receptek

2015.11.27. 11:26

Színvonalas gasztronómiai kiadvány jelent meg fűszerleírásokkal, receptekkel

Pannonhalma - A botanika és a konyhaművészet rajongóinak, de az irodalom és a történelem kedvelőinek is tartalmas, hasznos olvasmány a Fűszerkert című kiadvány.

Kutasi Zsófia

A könyv, amely huszonkét fűszerleírást és hatvan receptet tartalmaz, a Magyar Konyha című gasztronómiai lap gondozásában jelent meg és a Pannon Lapok Társasága nyomdájában készült.

Ambrus Lajos író-költő pomológus, a könyv szerzője a kötet bemutatóján a Viator Apátsági Étteremben elmondta, arra törekedett, hogy olyan fűszernövényeket mutasson be, melyek nagy része a magyar konyhakertekben is megterem, így azokat bárki fel tudja használni. Emellett néhány import karácsonyi fűszer, például a szegfűszeget és a gyömbért is sorra vette.

A szerző elárulta, a kedvenc fűszernövénye a rozmaring, melyet a magyarság virágaként is szoktak emlegetni. Pécsi Lukács jezsuita szerzetes erkölcsbotanikai leírásaiban az igazi tisztaság növényeként említette, de a magyar népdalokban is visszatérő motívum.

A leírások nem szakcikkek; egy csipet lírával irodalmi olvasmánynak sem utolsók. Már a címek is ígéretesek: a turbolya a tavasz íze, a menta jószagú álmot ígér, a medvehagyma a tavaszi ébredés növénye. A színes leírásokban, melyeket Burger Barna fotói illusztrálnak, a biológia, a morfológia is helyet kapott, emellett a szerző a történeti gyökerekre is visszatekint, vagyis arra, hogy a régiek hogyan használták a különféle fűszereket. Ambrus Lajos elmondta, 17–18. századi szakácskönyveket is tanulmányozott, hogy lássa, a régi magyar konyhát milyen fűszerhasználat jellemezte. Kiderült, annak idején sokféle növényt rendkívül változatosan használtak a főzéshez. A szerző szerint érdemes ezeket a hagyományokat és növényeket, a fűszert a „minden étkeknek jó ízt adó szerszámot” újra felfedezni.

A bemutatón Várszegi Asztrik, Szent Márton monostorának főapátja és Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke is méltatta a kötetet.

Várszegi Asztrik kiemelte: Pannonhalma üzenetét, az emberek iránti szeretetet is közvetíti a kiadvány. Lévai Anikó szerint logikusan felépített, könnyen elkészíthető recepteket tartalmaz a könyv.

Gyurik Gábor séf a bemutatóra egy étel-összeállítással is készült: a vendégeknek füstölt harcsatatárt citromfüves zöldalmával, zsályás tarját céklával és quinoával, valamint izsópos pannacottát szolgáltak fel. A séf elmondta, egy hagyományos, egy frissítő és egy különleges fogásból állította össze a kóstolót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!