2015.06.29. 17:43
Üvegbe zárt Napfény - Levendulaszörp egyszerűen
Levendulaszüret ideje van. Ha kertünkben van 8-10 bokor, akkor bátran belecsaphatunk - kis képzavarral élve - a lecsóba! Vagyis a levendulaszörp-készítésbe.
Szedjünk bő tíz maréknyi levendulavirágot. Amit tegyünk egy nyolc (tíz) literes zománcozott fazékba (az acél- és fém edényeket felejtsük el!). Öntsük fel öt liter hidegvizzel, tegyünk rá egy porcelán tányért - ez biztosítja a levendulavirág víz alatt maradását. Vigyük száraz, hűvös helyre, és kettő napon keresztül pihenjük ki az "aratás" fáradalmait.
A levendulavirágot zománcos lábasba tesszük, és felöntjük 5 liter vízzel
Két nap eltelte után szórjuk rá 5 dkg (fél csomag) citromsavat, és fakanállal jól keverjük el. Ekkor csoda történik! A kissé zavaros áztatólé tisztul, és lilaszínűvé válik. Hagyjuk így, kb fél órát. Közben jól mossuk ki, és sterilizáljuk az üvegeket!
A leszűrt alaplét forraljuk
Amikor ezzel végeztünk, szűrjük le a levendulavizet, s tegyük felmelegedni. Mikor kézmeleg lett, adjunk hozzá 3 kg. kristálycukrot. Fakanállal kavargatva forraljuk fel, mikor felforrt zárjuk el a hőt, és töltsük az üvegekbe, majd tegyük szárazdunsztba a kész szörpöket.
A kész szörpöt töltjük és dunsztba tesszük
Kihűlés után fogyasztható.
Így 6,3 liternyi Napfényt lehet üvegbe zárni, és hűsítő italként (hatszoros-hétszeres higításban) fogyasztani.