Receptek

2015.06.29. 17:43

Üvegbe zárt Napfény - Levendulaszörp egyszerűen

Levendulaszüret ideje van. Ha kertünkben van 8-10 bokor, akkor bátran belecsaphatunk - kis képzavarral élve - a lecsóba! Vagyis a levendulaszörp-készítésbe.

Horváth László

Szedjünk bő tíz maréknyi levendulavirágot. Amit tegyünk egy nyolc (tíz) literes zománcozott fazékba (az acél- és fém edényeket felejtsük el!). Öntsük fel öt liter hidegvizzel, tegyünk rá egy porcelán tányért - ez biztosítja a levendulavirág víz alatt maradását. Vigyük száraz, hűvös helyre, és kettő napon keresztül pihenjük ki az "aratás" fáradalmait.

A levendulavirágot zománcos lábasba tesszük, és felöntjük 5 liter vízzel

Két nap eltelte után szórjuk rá 5 dkg (fél csomag) citromsavat, és fakanállal jól keverjük el. Ekkor csoda történik! A kissé zavaros áztatólé tisztul, és lilaszínűvé válik. Hagyjuk így, kb fél órát. Közben jól mossuk ki, és sterilizáljuk az üvegeket!

A leszűrt alaplét forraljuk

Amikor ezzel végeztünk, szűrjük le a levendulavizet, s tegyük felmelegedni. Mikor kézmeleg lett, adjunk hozzá 3 kg. kristálycukrot. Fakanállal kavargatva forraljuk fel, mikor felforrt zárjuk el a hőt, és töltsük az üvegekbe, majd tegyük szárazdunsztba a kész szörpöket.

A kész szörpöt töltjük és dunsztba tesszük

Kihűlés után fogyasztható.

Így 6,3 liternyi Napfényt lehet üvegbe zárni, és hűsítő italként (hatszoros-hétszeres higításban) fogyasztani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!