Reklám

2016.04.05. 16:23

Irodalmi díjat alapít a Libri (x)

Sokan és sokfélét olvasunk, de vajon tudjuk-e melyek a legjobb, legérdekesebb kortárs magyar szép,-és tényirodalmi művek?

Idén indul útjára a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj, ami arra hivatott, hogy bemutassa mik voltak az elmúlt év legkiemelkedőbb alkotásai. A Libri Csoport a kultúra elhivatott pártolójaként legfontosabb feladatának tartja az olvasás népszerűsítését, illetve az olvasás élményének átadását. Ennek részeként hozza létre a Libri irodalmi díjat, illetve az ehhez kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat. A díjakat idén adják át először, de a tervek szerint minden évben odaítélik a legjobbaknak.

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza, 46 kiadó 176 szerzőjének 182 könyvéből. A 2015-ben megjelent, a díj követelményeinek megfelelt alkotásokból 60 közéleti személyiség, irodalmárok, színészek, újságírók, tudósok szavazata alapján alakult ki az a 10-es lista, amiből a zsűri és a közönség is kiválaszthatja a legjobbat, ami májusban első alkalommal kapja meg a nívós elismerést, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A Libri irodalmi díj első körös szavazásán részt vett többek között Al Ghaoui Hesna, Babarczy Eszter, Bazsányi Sándor, Csáki Judit, Csányi Vilmos, Divinyi Réka, Fekete Ernő, Glatz Ferenc, Gaborják Ádám, Gács Anna, Gárdos Péter, Iványi Gábor, Kuczogi Szilvia, Keresztury Tibor, Máté Gábor, Mérő László, Murányi Gábor, Sándor Pál, Szvetelszky Zsuzsa,  Tompa Andrea és a Budapesti Fesztiválzenekar is.

A neves közéleti személyiségek által megszavazott 10-es lista, amiből a közönség és a zsűri kiválaszthatja azokat a műveket, amik 2016-ban elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat a következők:

1. Bartis Attila A vége
2. Dragomán György Oroszlánkórus
3. Esterházy Péter-Szüts Miklós A bűnös
4. Forgách András Élő kötet nem marad
5. Nádasdy Ádám A vastagbőrű mimóza
6. Rakovszky Zsuzsa Fortepan
7. Réz Pál Tények és Tanúk - Bokáig pezsgőben
8. Szvoren Edina Az ország legjobb hóhéra
9. Térey János A legkisebb jégkorszak
10. Ungváry Krisztián Magyar megszálló csapatok

A zsűri tagjai:

Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja,

Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke, egyetemi oktató,

Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja,

és Károlyi Csaba irodalomkritikus, író, szerkesztő, az Élet és Irodalom munkatársa, egyetemi oktató.

A zsűri moderátora: Vitray Tamás, Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, kiváló művész

A közönség egy teljes hónapig szavazhat, hogy kiválassza kedvencét, a szavazás április 5-én indul és egészen május 4-ig tart a http://www.libri.hu/irodalmi_dij" target="_blank" oldalon. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők. Az ajándék könyvcsomag tartalma a Libri irodalmi díj 10 döntős könyvéből áll össze. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadója május közepén lesz.

A díjról, a 182 könyvről, a kiválasztottakról és nyertesekről minden információt megtalál itt:

http://www.libri.hu/irodalmi_dij" target="_blank"/

https://www.facebook.com/librikonyvesboltok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!