Rendőrségi

2015.09.16. 08:38

Állatkínzás Nemesapátiban: rövid láncon tartotta és éheztette kutyáit

Zalaegerszeg – Éheztette és nem megfelelő körülmények között tartotta kutyáit az a férfit, akit az egerszegi járásbírságon állatkínzásban mondtak bűnösnek.

Arany Gábor

A nemesapáti portán uralkodó méltatlan állapotokra a zalaegerszegi állatvédelmi járőrszolgálat munkatársai figyeltek fel másfél-két évvel ezelőtt. Vezetőjük, Igaz Klaudia a kedden megtartott bírósági tárgyaláson felidézte: B. Sándor figyelmét ezt követően többször felhívták arra, hogy az állatok elhelyezése nem megfelelő, segítséget is felajánlottak a karámok kialakításhoz, de ez nem vezetett eredményre.

Az állapotok másnak is szemet szúrhattak, mert a férfi ellen tavaly kora tavasszal feljelentés érkezett, így indult a rendőrségi eljárás. Az állattartás szabályainak megsértése miatt a jegyző pedig 150 ezer forintos bírsággal sújtotta a férfit. A büntető ügyben szakértőként eljáró állatorvos megállapította, hogy az igás állatok – ló és szamár – körülményei elfogadhatóak voltak, ám a szárnyasok és a kutyáké súlyosan kifogásolhatók. Az idő tájt négy házőrző élt B. Sándornál, mindegyik kórosan alultáplált, egyméteres lánccal, illetve ötven centis bálamadzaggal kikötve a trágyalébe. Az egyik eb megvakult, míg az anyakutya kölykeivel csak a földre döntött kukás edényben húzhatta meg magát. A vádemelésig eljutott ügyben végül két kutya állapota miatt javasolták felelősségre vonni B. Sándort. A két puli keverék sem megfelelő táplálékkal, sem innivalóval nem volt ellátva. Mozgásukat a rövid lánc, illetve kötél súlyosan korlátozta, ami a fizikai leromlásuk mellett viselkedésükre hatott rombolóan. Az állandó megkötés pszichikailag teszi tönkre kutyát, hangzott el a tárgyalóteremben. Az állatok kóros soványsága előrevetítette, hogy a körülmények megváltozása nélkül el is pusztulhatnak. Ezen túlmenően az ebek chippeléséről, oltásáról sem gondoskodott gazdájuk. B. Sándor állította, hogy rendszeresen etette a kutyákat és naponta szabadon is engedte őket. Az előbb állítást az orvosi vélemény cáfolta, a utóbbit pedig az a tény, hogy a megkötésre használt bálazsinórt úgy kellett levágni a kutya nyakáról, mert a csomója kibonthatatlan volt.

A történtek alapján dr. Gaider Bálint bíró állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek B. Sándort, és 1 év 6 hónap próbára bocsátotta. Az indoklásban elhangzott, a büntetlen előéletű, a felelősségét elismerő férfi az eljárás kezdete óta felszámolta a kifogásolható állapotokat, nem tart kutyákat. A korábban kiszabott 150 ezer forintos bírságot azonnal befizette, a mostani eljárásban pedig további 61 ezer forint szakértői költséget kell megtérítenie. A döntés nem jogerős, az ügyész három napot tartott fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!