Rendőrségi

2014.11.28. 11:40

Ausztráliából hozták haza a zalaegerszegi vállalkozót

Zalaegerszeg - Ausztráliából hozták haza kiadatási eljárásban a korábban ismert zalaegerszegi vállalkozót, G. Józsefet. A most 61 éves férfi 2002-ben tűnt el a városból és az országból – zavaros pénzügyeket maga után hagyva.

Arany Gábor

G. Józseffel a bevetési alegység munkatársai pénteken dél tájt értek a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságra, miután ferihegyi repülőtéren aznap reggel negyed tízkor átvették az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Sirene Iroda munkatársaitól.

Megérkezett a főkapitányságra a G. Józsefet szállító autó. A férfi a bal hátsó ülésen utazott megbilincselt kézzel.

A főkapitányság sajtószóvivője, Nothoff Ingrid tájékoztatása szerint a férfit azzal gyanúsítják, hogy 2000-2002 években több magánszemélytől, cégektől kért kölcsön milliós nagyságrendben saját vállalkozásához. A kölcsön fedezetéül egyes magánszemélyeknek olyan ingatlanokat ajánlott fel, amelyek a kölcsönszerződések megkötésekor nem voltak már a tulajdonában. Előfordult, hogy épülőfélben lévő lakásra kötött adásvételi szerződést, és az előleg átvétele után az ingatlant másnak eladta. Közel 100 millió forint kárt okozott.

Orvosi vizsgálatra vitték G. Józsefet (jobb hátsó ülésen ül)

A nyomozási adatok szerint 2002-ben egy üzletkötést, valamint 30 millió forint átvételét követően ismeretlen helyre távozott. Körözést, majd nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene, ez 12 év után vezetett eredményre, Ausztráliában bukkantak nyomára és ez év nyarán került kiadatási őrizetbe.

A szóvivő közölte: G. Józsefet több rendbeli, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás miatt körözte 2002 óta a rendőrség. Zalaegerszegre érkezését követően orvosi vizsgálaton esett át, majd megkezdődött gyanúsítotti kihallgatása.

Elhangzott, Ausztrália eddig még nem adott ki hazánknak bűncselekménnyel gyanúsítható személyt. Arról nincs információ, hogy G. József az elmúlt években miből élt, mivel foglalkozott, arra pedig nem kaptunk választ, mi módon jutottak a nyomára. A férfi családja egyébként 2010 végén már holttá nyilvánítását kezdeményezte, de keresetüket a bíróság elutasította, mert olyan információk kerültek elő az eljárás során, ami alapján okkal volt hihető, G. József él.

Az ügy az eltelt évek ellenére nem évült el, közölte Nothoff Ingrid tekintettel egyebek mellett arra is, hogy az ügyben folyamatosan zajlott a nyomozás.

G. József nevéhez fűződik a rendszerváltás utáni időkben a megyeszékhelyi első sportbolt megnyitása. Később az egykor a Csipkeházban működött Nefelejcs bisztró megvételével és átépítésével újabb üzleteket alakított ki. Nevéhez köthető a Belga-sörözőnek helyet adó épület átalakíttatása is a vendéglátóhely megnyitása érdekében. A fiatalon színházi közönségszervezőként nagy ismertségre szert tett, közvetlen stílusú férfi a város jellegzetes alakjává vált. Több ingatlan beruházásba is belefogott, aztán az ezredfordulót követően anyagi gondjai támadtak. Azokban az években értékesítette cége birtokában lévő ingatlanokat, majd 2002-ben – sokak, de nem mindenki számára – váratlanul eltűnt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!