Rendőrségi

2016.08.17. 17:30

Bringa regisztráció - Naponta összevetik a körözésekkel, hirdetésekkel

Zalaegerszeg - Évente hazánkban 10-11 ezer kerékpárt lopnak el, de ez csak a bejelentett esetek száma, a valóság ennél jóval nagyobb lehet. Ráadásul a lopások növekvő tendenciát mutatnak.

Arany Gábor

Az elmúlt években több figyelemfelhívó programot is tartottak a rendőrség szakemberei, hogy az elkötött kerékpár visszajuthasson a gazdájához, ha már sikerül kézre keríteni a tolvajt és megkerül a drótszamár is. Például a rendőrség bűnmegelőzési munkatársai többször tartottak gravírozást, amikor speciális eljárással azonosítószám került a kerékpárra, és azt nyilvántartásba vették a tulajdonos adataival együtt. Ebben az évben Fejér megyéből indult el a bike safe nevű kezdeményezés, amely már országossá terebélyesedett és a zalai rendőrök is csatlakoztak hozzá.

– A bike safe elnevezésű regisztrációban a tulajdonos adatai mellett rögzítjük a kerékpár legfontosabb jellemzőit, típusát, méretét, kivitelét, színét, egyedi azonosító jegyeit, valamint fotók is készülnek a járműről – magyarázta Tóth László őrnagy. A főkapitányság bűnmegelőzési alosztály munkatársa két kollégájával együtt szerdán délután az egerszegi Tesco áruháznál fogadta a kerékpárokat és gazdáikat.

Kövesdiné Dely Erzsébet(b) százados, Fölnagy Alíz százados Rákos József(k) kerékpárjának azonosító számát írják fel. Hettinger Dezső(j) az elektromos biciklije után a hagyományost is regisztráltatta (Fotó: Katona Tibor)

– A felvett adatok bekerülnek a bike safe nyilvántartásába, amit utána folyamatosan összevetnek a körözésekkel, az internetes hirdetésekben felbukkanó kerékpárok adataival, és ha gyanúsat találnak, jelzik a rendőrségnek – mondta az őrnagy.

Ily módon már találtak meg ellopott kerékpárt, de olyan is előfordult, hogy a regisztráló itt tudta meg, az általa használtként vásárolt kétkerekű lopásból származik.

– A regisztráció azért is fontos, mert nagyon sokan szinte semmit nem tudnak a kerékpárjukról, legfeljebb a típusát, meg a színét, ami kevés az azonosításhoz. Ez pedig lopás esetén megnehezíti a körözést, illetve ha megkerül, a tulajdonost sem lehet megtalálni – tette hozzá. Tóth László elmondta, folyamatosak lesznek a regisztrációk, amit egybekapcsolnak a „Házhoz megyünk” vagyonvédelmi programjukkal, azt pedig rendszeresen a nagyobb bevásárlóközpontoknál tartják meg.

A kezdeményezés nagyon népszerű volt szerdán. Már az első percekben többen is jelentkeztek. Frauenhoffer Ágnes ötödmagával érkezett, saját kerékpárja mellett négy gyerek biciklijét is regisztráltatta.

– Sajnos lopták már el rokonunk kerékpárját, mégpedig családi ház udvaráról, és nem került meg. Fő az elővigyázatosság, ha velünk hasonló fordulna elő, legyen esélyünk rá, hogy visszakapjuk  a biciklit – mondta. Hasonló nézeteket vallott Hettinger Dezső, aki a korábbi akcióban, a gravírozáskor már regisztráltatta elektromos biciklijét, most pedig a hagyományost is bebiztosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!