Rendőrségi

2016.05.23. 14:14

Csökken a bűncselekmények száma

Lenti - A város és a térség közbiztonsági helyzetéről is elhangzott beszámoló a képviselő-testület korábbi soros ülésen.

Korosa Titanilla

Dr. Vajda Gábor kapitányságvezető 2015-ös feladatokról szóló beszámolójából kiderül, különös figyelmet kapott az elmúlt évben is a  közbiztonság fenntartása, az állampolgárok biztonságérzetének javítása, a közlekedési balesetek csökkentése, valamint a tömeges illegális migrációval kapcsolatos feladatok ellátása, és a bűncselekményt elkövetőkkel szembeni hatékony fellépés.

A beszámolóban olvasható adatokból kitűnik, folyamatosan csökken a regisztrált bűncselekmények száma a Lenti Rendőrkapitányság illetékességi területén. Az esetek legnagyobb hányadát továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények teszik ki Súlyos, erőszakos cselekmények nem jellemzőek a térségben. A regisztrált zalai események még tíz százaléka sem valósult meg a lenti kapitányság területén.

Lukács Norbert (balra) főtörzsőrmester és Tarai János törzsőrmester a városközpontban tartottak ellenőrzést Fotó: Korosa Titanilla

A kiemelt fontosságú bűncselekmények száma közel egyharmadával csökkent a 2014-ben bekövetkezettekhez képest.  Az elmúlt hat év alatt a közterületen elkövetett esetek száma is ugyanilyen arányban szorult vissza. A rendőrkapitányság bűnügyi szerveinek nyomozási eredményessége tovább javult a közterületen elkövetett eseteknél éppúgy, mint a kiemelt fontosságú bűncselekmények esetén. Az illetékességi területen az elmúlt évben nem történt olyan erőszakos vagyon elleni bűncselekmény, melynek elkövetőit ne kerítették volna kézre.

A rendészeti tevékenységet tekintve a lakosság biztonságérzetének javítására emelkedett az igazoltató szűrő tevékenység és több rendőr látott el feladatot a közterületeken. A nyári időszakban, ahogy tavaly, úgy idén is  növeli a rendőrség az ellenőrzések gyakoriságát a gyógyfürdő környékén, kiemelt figyelmet fordítanak a szórakozóhelyekre, valamint a rendezvények, így a hamarosan kezdődő Lenti Nyári Esték programjai alatti ellenőrzésekre is.

2015-ben külön feladatot jelentett az illegális migráció elleni fellépés, bár a Lenti Rendőrkapitányság schengeni belső határszakasszal rendelkezik, ennek ellenére az állomány kivette részét az országos határrendészeti feladatokból is.

Ami a szabálysértéseket illeti, az előkészítő eljárások zömét a – az elmúlt évekhez hasonlóan- a lopások és a rendzavarások miatt folytatták. A lopások tárgya többnyire kerékpár, készpénz és mobiltelefon volt, ezt követi gyakoriságban a termény és a bolti lopások.

A rendőrség továbbra is folyamatosan együttműködik a polgárőrökkel, tavaly mintegy százötven alkalommal, ezer óra időtartamban tartottak közös járőrszolgálatot, ami jelentős emelkedés a 2014 évi közös munkához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!