Rendőrségi

2016.11.04. 17:32

Elszabadult a pótkocsi, meghalt az utas - Vádat emeltek a sofőr ellen

Zalaegerszeg - Működésképtelen volt a pótkocsi fékrendszere, a jármű elszabadult a lejtős úton, az úttestre zuhant utas a nyakát szegte.

Arany Gábor

A napokban vádemelésig jutott történet ez év június 26-án délelőtt kezdődött a Gelse melletti Öreg-hegyen.

A vádirat szerint a 27 éves sofőr a hegyről a Petőfi utca felé vezető lejtős, aszfaltozott, de nedves burkolatú úton közlekedett a lassú járműből  és a hozzákapcsolt  pótkocsiból álló  szerelvénnyel. A vontatmányon hét betongerendát szállított és ezeken ült utasként egy férfi, aki a pótkocsi oldalán lévő korlátba kapaszkodott. A sofőr, Sz. Dániel az elindulás előtt nem győződött meg arról, hogy a pótkocsi fékberendezése működőképes-e. Emiatt nem vette észre, hogy a fékrendszerből hiányzik az olaj, ezért a ráfutófék hatástalan.

A járműszerelvénnyel elindult, majd 40 méter megtételét követően fékezni kezdett, hogy lassulva, de nem megállva az összkerékhajtást bekapcsolja. Ekkor azonban a fékhiba miatt a pótkocsi ráfutott a vontatóra, és a sofőr hiába igyekezett, nem tudta a járműszerelvényt lassítani, ami irányíthatatlanná vált, sodródni kezdett a bal oldali padka felé. A felgyorsult pótkocsi közben a vontatójárművet elhagyta, becsuklott és ekkor az utas kizuhant az úttestre. A baleset után a lassújármű az eredeti haladási iránnyal szemben fordulva a bal oldalon állt meg, a pótkocsi pedig keresztbe fordult. A  baleset következtében az utas több, súlyos, törésekkel járó sérülést szenvedett el és a helyszínen életét veszítette. Az ügyészség szerint a balesetet az okozta,  hogy a sofőr olyan járművel közlekedett, amely nem volt biztonságos, a sofőr nem ellenőrizte elindulás előtt a fékberendezést,  és az útra való ráhajtás előtt nem kapcsolta be az összkerékhajtást. Emellett helytelenül választotta meg a sebességet és nem szállíthatott volna utast a pótkocsin, de még a vonó járművön sem, mert számára nem volt kialakítva szabályos ülő- vagy állóhely egyiken sem.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte,  hogy a sofőr ellen halált okozó közúti baleset vétsége miatt emelt vádat az egerszegi járási és nyomozó ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!