Rendőrségi

2017.02.08. 20:02

Hamisított engedéllyel vezetett munkagépet, évek múlva bukott le

Zalaegerszeg - A vád szerint pénzért vett munkagépkezelői és vezetői engedélyt az a férfi, aki évek múlva egy tanfolyam elvégzésekor bukott le.

Arany Gábor

Az akkor 19 éves fiatalember még 2012 őszén egy vadászati rendezvény résztvevőjeként került kapcsolatba egy ismeretlen férfival, aki felajánlotta számára, hogy kedvező feltételek mellett, azaz némi pénzért tud szerezni neki jogosítványt gépek kezeléshez. Az irat feljogosítja majd motorfűrész, valamint 37 kW-nál nagyobb teljesítményű traktor és önjáró mezőgazdasági betakarítógép kezelésére, illetve vezetésére. Az üzletben a kedvező ár mellett az volt az előnyös, hogy az ilyenkor szükséges tanfolyamot nem kell elvégezni hozzá.

A fiatalember élt a kínálkozó lehetőséggel. Nem sokkal később Nagykanizsán újra találkoztak, ekkor a fiatalember átadta személyes adatait, valamint egy személyi igazolvány képet és tízezer forintot az ügyek intézésére. Ezt követően 2013 tavaszán postán meg is kapta a nevére szóló, és a személyi adataival kiállított, 080115/2013. nyilvántartási számú, 2013. május 8. napján kelt, hamis mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítványt.

Az okiratba a korábban megbeszéltek szerinti gépek kezelésére vonatkozó jogosultság is be volt jegyezve. Ilyen előzmények után a fiatalember 2016. február végétől három hónapos fakitermelő OKJ-s tanfolyamon vett részt Zalaegerszegen. Ennek lezárultakor átadta a korábban megszerzett hamis mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítványt, hogy a fakitermelői végzettséget is jegyezzék be. Ehhez a jogosítványt elküldték a Herman Ottó Intézethez, ahol megállapították, hogy az eredeti jogosítványokhoz hasonló okirat hamis, mert azt nem az intézet jogelődje, a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítványok 2013. évben történő kiállítására jogosult FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet bocsátotta ki.

A jogosítványon a pecsét nem volt azonos az intézet által a kiállítás idejében használttal, illetve az aláírás sem az intézet munkatársától származott, így a fakitermelő végzettséget nem jegyezték be az okmányba. A történtek miatt büntetőeljárás indult.A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba az esetről tájékoztatva közölte, a fiatalember ellen hamis közokirat felhasználásával elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat az egerszegi járási és nyomozó ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!