Rendőrségi

2014.08.22. 08:08

Interneten kereskedett, de nem adózott

Zalaegerszeg – Mind népszerűbb a használt portékák kereskedelme, egyre többen igyekeznek némi bevételre szert tenni az otthoni megunt vagy épp mások által „levetett” holmik értékesítéséből.

Arany Gábor

Az ebből származó bevétel után – ha annak mértéke a törvényben meghatározottat eléri – már közterheket is kell fizetni. Erről azonban gyakran megfeledkeznek. Olyanok is, akiknek szinte fő bevételi forrásuk a használt cikkek árusítása. A napokban emelt vádat az ügyészség egy pölöskei férfi ellen, mert éveken át úgy kereskedett, hogy bevételeiről nem tett bevallást és nem fizetett utánuk se adót, se járulékokat.

Az immár vádiratba foglalt történet lényegét érdeklődésünkre Kis-Király Ervinné dr., a megyei főügyész helyettese ismertette.

A harmincas éveiben járó K. Gyula 2008-2010-ben az egyik internetes kereskedő oldalon rendszeresen értékesített ingóságokat úgy, hogy vállalkozói igazolvánnyal, illetve adószámmal nem rendelkezett. A férfi az eladásokból – internetes oldalnak fizetett aukciós díj és a szállítási költségek levonása után – 2008-ban 17,8, a következő évben 13,9, míg 2010-ben 11,2 millió forint bevételre tett szert. Az eladások után a törvényi előírások szerint személyi jövedelemadót különadót, egészségügyi hozzájárulást kellett volna fizetnie, de erre nem került sor. Ezzel a költségvetést 23,3 millió forinttal károsította meg. A férfi az említett években benyújtott adóbevallásaiban nem szerepeltette bevételeit.

Mindezek alapján a Zalaegerszegi Járási Ügyészség K. Gyula ellen költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!