Rendőrségi

2015.09.02. 11:20

Iskolakezdés fokozott rendőri jelenléttel

Zalaegerszeg – Legfeljebb 30 km/órás sebességgel szabad az iskolák előtti úton közlekedni, ha az intézményre a „gyermekek” veszélyt jelző tábla is figyelmeztet. A járdán pedig tilos kerékpározni.

Arany Gábor

E kettő szabályt hagyják a leggyakrabban figyelmen kívül, legalábbis ezt tapasztaltuk az iskolakezdés kapcsán tartott rendőrségi sajtótájékoztató alatt az egerszegi Kosztolányi utcában a Petőfi iskola bejáratának szomszédságában.

–  A tanév kezdete előtt kollégáink felmérték a megye iskoláinál, hogy a forgalom alapján hol szükséges rendőri jelenlét – kezdte Horváth László őrnagy. – Ezeken a helyeken naponta kétszer reggel és délután rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést  – mondta el a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztály kiemelt főelőadója. – A szülők többsége az iskola ajtajáig szeretné gyermekét szállítani, de azt kérjük, hogy a kényelem helyett a biztonságot válasszák. Szabályosan álljanak meg, a gyermeket mindig a járda felől szállítsák ki. Válasszák a kijelölt gyalogátkelőhelyet, még ha az kisebb kerülőt is jelent. A szülők mutassanak jó példát a gyerekeiknek. Például ahol korlát van az iskola előtt, ne azon bújjanak, másszanak át, mint ahogy amint a Petőfi iskola előtt is nem egyszer előfordul –  utalt tapasztaltakra.

Horváth László felhívta arra is a figyelmet, hogy mivel sokan kerékpároznak, érdemes felfrissíteniük az erre vonatkozó szabályokat, például, hogy járdán általában tilos kerékpározni. Valamint célszerű ellenőrizni a járművüket, hogy megfelel-e a biztonsági előírásoknak. A rövidülő nappalok miatt különösen fontos a láthatóság, a világítóberendezés, a fényvisszaverő ruházat.

Az őrnagy két tavaly életbe lépett változásra is felhívta a figyelmet. Olyan útszakaszon, ahol a „gyermekek" veszélyt jelző tábla látható – a legtöbb iskola ilyen –  a megengedett legnagyobb sebesség 30 km/óra. A korlátozás hosszát, illetve időtartamát kiegészítő tábla mutathatja. Ha ilyen nincs, akkor a következő kereszteződésig és 24 órán át érvényes a sebességcsökkentés. Ezen kívül a „gyermekszállítás" táblával ellátott járművet tilos kikerülni, valamint mellette szemből elhaladni, ha a busz párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úttesten áll és a gyermekek be- és kiszállását a vezető az autóbusz mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének (vészvillogó) egyidejű működtetésével jelzi.

Mint elhangzott, a másfél évtizede kezdődött akcióban szeptember végéig vesznek részt a rendőrök, míg a polgárőrök további egy hónapig segítik a közlekedést az oktatási intézményeknél. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy hosszú évekre visszatekintve ne találunk a statisztikában olyan, gyermeket érintő balesetet, amelyik az iskolák közelében történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!