Rendőrségi

2016.01.29. 11:34

Próbára bocsátották a lépvesszős német orvvadászt

Zalaegerszeg - Két év próbára bocsátotta a járásbíróság azt német férfit, aki lépvesszővel fogott énekes madarakat.

Arany Gábor

A 46 éves W. Werner a zalaigricei házánál és a közeli területeken helyezett ki csapdákat énekes madarak befogására 2014. november 11-én reggel. Összesen tizenhat darab madárlépvesszőt rakott ki, de ezek mind hazánkban, mind az Európai Unióban tiltott vadászati eszköznek minősülnek. (Tiltott ugyanis bármiféle csapdázási módszer a madarak befogására, így a lépvessző használata is.)

Az eredményes csapdázás érdekében a férfi a korábban befogott énekes madarakból ketrecben két tengelicet, egy csízt és egy kenderikét helyezett ki a kertben, a fára. Ennél többet is tett a sikerért, mert a Pacsai utcai háza mögötti területen elhelyezett csapdák közelében még két CD-lejátszót is felszerelt, ezekből csalogatóként énekes madarak hangját játszotta le. A férfinak azonban nem volt engedélye az énekes madarak befogására, tartására, illetve az országba behozatalára. A védett és fokozottan védett állatfajokról szóló kormányrendelet szerint a tengelic, a csíz, a kenderike természetvédelmi értéke 25-25 ezer forint. Ily módon a férfi által engedély nélkül befogott madarak értéke elérte a 100 ezer forintot. Az ügyészség természetkárosítás, valamint orvvadászat miatt emelt vádat ellene.

Az egerszegi járásbíróságon a napokban bűnösnek mondták ki a német férfit, és két év próbára bocsátották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!