Rendőrségi

2015.11.30. 09:23

Részvétét fejezte ki, de nem tett vallomást a parkerdei gyilkos

Zalaegerszeg - Nem kívánok vallomást tenni azzal kapcsolatban, amit tettem, mondta a különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt B. Barnabás, akinek ügyét hétfőn kezdte el tárgyalni a Zalaegerszegi Törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa. Ezt megelőzően pedig őszinte részvétét fejezte ki az általa megölt lány hozzátartozóinak, és arról beszélt, nagyon megbánta, amit tett.

Arany Gábor

Mivel B. Barnabás nem kívánt vallomást tenni, dr. Gergye Tamás ismertette a nyomozati szakaszban készült jegyzőkönyveket. Ezekből kitűnt, hogy B. Barnabás a  bűncselekmény után huzamos ideig nem beszélt a tettéről, egyebek mellett arra hivatkozott, hogy nem emlékezik semmire. Időközben elmeorvosi vizsgálaton is átesett, ami megállapította, elmebetegségben nem szenved, tudatában volt annak, amit tesz. Ezt követően az egyik kihallgatáson arról beszélt, azt gondolta, a barátnője azt hiszi, csak a szex miatt keresi vele a kapcsolatot, ez bántotta és nagyon felkavarta, amikor ez a parkerdei beszélgetésükön el is hangzott. Akkor "elszakadt a kép", rátámadt a lányra, s egy erőteljes belső hang azt mondta: öld meg, tedd meg! Ököllel, ütni, fojtogatni kezdte volt barátnőjét, aki térdre rogyott,  akkor kiesett B. Barnabás kabátzsebéből a kés, amit állítása szerint önvédelemből hordott magánál, ezzel huszonötször szúrta meg a lányt a nyakán, tarkóján. B. Barnabás arról is beszélt, hogy az öngyilkosság foglalkoztatta, ezért akart még egyszer utoljára beszélni volt barátnőjével -- ám találkozásuk a lány halálával végződött....

B. Barnabás a tárgyalás előtt. Jobbra az ügyvédje, dr. Slezák József
Fotó: Arany Gábor

Elhangzott, egy hónappal a történtek előtt egy ismerősének arról beszélt, nem tudja elviselni a szakítást a barátnőjével, ezért "elkaszálja" őt is, meg magát is. Arról is beszélt, nem bírná elviselni mással látni mással a lányt, bár úgy fogalmazott, akkor talán mégis könnyebben elfogadta volna a válást, mert nem tudta, miért szakított vele. A parkerdőben történtekről nem tudott pontosan beszámolni. Állítása szerint a gyilkosság után a közeli tízemeletes házakba akart bejutni, de sikertelenül, ez után autójával Nagykapornakon állt meg, hogy a kéményre felmásszon, leugorjon, de nem volt létra. Ezek után nagy tempóval robogott tovább, hogy balesetet szenvedjen, ami Sármellék közelében be is következett... Vallomása szerint ez után az első tiszta emlékei már az egerszegi kórházból vannak.

Mint az ügyről annak idején beszámoltunk, a zalaegerszegi 18 éves diáklány tavaly júniustól járt a 21 éves, szintén zalaegerszegi, de budapesti főiskolán tanuló fiúval, B. Barnabással, akinek ez volt az első komoly kapcsolata.

Ez év január közepén szakítottak, ennek ellenére a két fiatal időnként üzenetet váltott, beszélt egymással. A szakítást B. Barnabás tudomásul vette, de beletörődni nem tudott, és reménykedett, hogy a lány visszatér majd hozzá. A két fiatal a szakítás után is kapcsolatban maradt, időnként  üzeneteket váltottak, s néha véletlenszerűen találkoztak zalaegerszegi rendezvényeken, szórakozóhelyeken. Április 3-án is így futottak össze, és megbeszélték, hogy a következő hétvégén, április 11-én találkoznak.  A lány ekkor  végleg le akarta zárni a kapcsolatukat. A megbeszélt napon este 8 órakor egy barátja vitte be a lányt a városba Ságodból, aki édesanyjával megegyezett, hogy valamikor 9 óra után elmegy érte. A fiatalok háromnegyed kilenc tájt találkoztak a Kovács Károly téren, ahová a fiú kocsival érkezett. Innen elsétáltak parkerdő felé. Ekkor még telefonon elérte a lányt a testvére, és megegyeztek, hogy ő és az édesanyjuk 10 perc múlva indulnak érte Ságodból, ám amikor Zalaegerszegre értek, már nem tudták felhívni telefonon. Közben  a két fiatal elsétált a parkerdőbe, és ott a fiú rövid beszélgetés után  volt kedvesére támadt, ököllel ütötte, fojtogatta, késsel 25 alkalommal a nyakán, illetve tarkótájékán megszúrta. A szakértő fél száznál több bántalmazásból származó sérülést talált a lány testén.

A gyilkosság után B. Barnabás a kést és a lány mobiltelefonját elvitte és később ismeretlen helyen eldobta. Visszament a kocsijához és 76-os úton a Balaton felé elhagyta Zalaegerszeget. Nem sokkal később felhívta  egy ismerősét és elmondta neki, hogy „megfojtotta és megszurkálta” a volt barátnőjét, mire az illető értesítette a fiú családját, és bejelentést tett a rendőrségen.

B. Barnabás autójával a 76-os úton Sármellék térségében balesetet szenvedett, majd az összetört autót elhagyva gyalog indult tovább. Két kilométerrel odébb fogták el éjfél előtt fél órával a rendőrök, nekik is elmondta, hogy  bántalmazta a lányt, akit nem sokkal később a parkerdőben megtaláltak, de nála csak a halál beálltát lehetett megállapítani.

A tárgyalás e héten még két napot tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!