Rendőrségi

2015.08.24. 12:19

Sorozatbetörők ellen emeltek vádat

Zalaegerszeg – Sorozatban törtek be és vittek mindent, amit értékesíthetőnek véltek. Letenye környékén fiatalokból álló társaság, a megyeszékhely hegyhátain egy hatvanhoz közelítő férfi fosztogatott.

Arany Gábor

A nemrég vádemelésig eljutott két ügy jellemzője az is, hogy tucatnyinál több betörés után buktak le. A vagyon elleni bűncselekményekért többször elítélt, most 60 éves zalalövői B. Gyula 2013 decemberétől egy éven át rendszeresen felbukkant a megyeszékhely peremkerületeiben. Főleg a hegyi hajlékokat  tüntette ki figyelmével. Befeszített ajtót vagy ablakot és szerszámokat, kisgépeket, kozmetikumokat, élelmiszert vitt el, lényegében mindent, amit hasznosíthatónak vélt és okozott közel másfél millió forint kárt. Ennek egy része megtérült, amikor az ellopott holmikból a rendőrök többet lefoglaltak. Általában pár tízezer forintos zsákmányra tett szert, de előfordult, hogy a nem kellően védett ingatlanokba bejutva több száz ezer forintnyi holmit, a kisgépek mellett tévét, húsdarálót, lekvárt, bakancsot is elvitt. Összesen 14 vádpontban írták le B. Gyula tetteit, néhány ezekből. Az elmúlt évben, április elején a Géva-hegyen álló faházba jutott be az ablak befeszítésével, majd tévét, bozótvágót, körfűrészt, légpuskát, távcsövet, köszörűgépeket, összesen közel 370 ezer forint értéket vitt magával. B. Gyula tavaly június végén a Jánka-hegyen járt és benzines fűkaszát, csiszológépeket, fűrészgépeket lopott el, miután az ablak betörésével bejutott az egyik hétvégi házba. Hasonlóképpen járt el Kápolna-hegyen, Becsaliban, Gógán-hegyen, Öreg-hegyen.

A 20 éves zajki P. Gergő társaival tavaly november végétől másfél hónap alatt 21 helyre tört be. Először Letenyén a lakatpánt lecsavarozása után jutott be az egyik házba a nála négy évvel fiatalabb T. Tiborral együtt. Körfűrészt és egyéb holmikat vettek magukhoz. December 27-én éjjel már hármasban, a 30 éves B. Attilával kiegészülve indultak betörni a Letenye melletti Béci-hegyre, s mire megvirradt, 13 pincét törtek fel. Szinte válogatás nélkül mindent vittek, néhol a rongálással több kárt okoztak, mint amennyi a zsákmány értéke volt. Az is megesett, hogy az ágyhuzatba összepakolt holmiért elfelejtettek visszamenni. P. Gergő egyedül is eljárt lopni, december közepétől egy hónap alatt Letenyén hat helyre tört be és több százezer forint értékben vitt el szerszámgépeket, üzemanyagot, az egyik helyről pedig még 84 kiló húst is.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba érdeklődésünkre közölte, hogy a két ügy vádlottjai ellen több rendbeli, különbözőképpen minősülő lopás miatt emelte vádat a kanizsai, illetve az egerszegi járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!