Rendőrségi

2015.09.02. 11:07

Száznál több vásárlót csaptak be

Száznál több vásárlót csaptak be a zepteres csalók, akiket tegnap ítélt el első fokon az egerszegi járásbíróságon dr. Aradi Krisztina bíró büntetőtanácsa. A vevők közül többeket kártalanított a világhírű cég.

Arany Gábor

Az ítélet szerint a másodrendű vádlott, 30 éves K.-né M. Tímea és testvére M Sándor kötött megbízási szerződést a jó nevű céggel termékei értékesítésére mégpedig elsősorban árubemutatók megszervezésével, illetve minták, katalógusok alapján.

M. Sándor pedig egyéni vállalkozóként kötött munkaszerződést K.-né párjával, K. Istvánnal.

Az üzletmenetük innentől kezdve úgy zajlott, hogy K. István – több esetben élettársával közösen eljárva – a cég termékeire vett fel megrendelést és több tízezer forintot vételár előlegeként. Ez után a pénzt saját céljaikra fordították. Szállításra azért sem volt lehetőségük, mert a megrendeléseket nem is továbbították a cégükhöz.

Száznál több zalai, somogyi vevőt csaptak be. Néhány az esetekből: K. István 2011 októberében azzal kereste fel egerszegi vevőjüket, hogy a neki korábban eladott speciális lámpa beüzemelésénél jelen legyen. Az alkalmat kihasználva étrend kiegészítőket ajánlott neki egy hónapos szállítási határidővel. Átvette ezért a 12 ezer forintot, és ennél többet nem is tett a vevőért. Más alkalommal –  2012 januárjában  –  idős vevőjétől 50 ezer forintot vett át előlegként K. István azzal, hogy egy hónapon belül érkezik a megrendelt étrend kiegészítő. Ez azonban hónapokig nem történt meg, majd nyáron azzal állított be a vevőhöz, hogy számítástechnikai hiba miatt késett a szállítás, de további 12 ezer forint befizetésével a megrendelés teljesíthető. Ennyit nem, de 10 ezer forintot kapott, de az áru ezt követően sem érkezett meg. Előfordult, hogy K. István az ügyfelétől átvette speciális főzőedényének meghibásodott fedelét azzal, hogy megjavíttatja. Előre 10 ezer forintot kért a költségekre, amit el is költött. Végül az ügyfelet nem érte kár, mert a cég később a javítás költségébe beszámította ezt az összeget. Egyébként a cég több alkalommal ily módon kártalanította a becsapott vevőit, hogy a bizalmukat,  a jó hírnevét megőrizze. A csalási sorozat 2013. január végéig tartott,  összesen 116 eset miatt, folytatólagosan elkövetett csalásért emeltek ellenük vádat.

A bíróság K. Istvánt 2 év végrehajtandó börtönre, míg feleségét másfél év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönre ítélte és kártérítésként 1,6 millió forintnál többet kell megfizetniük. Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn, K.István fellebbezett, felesége tudomásul vette a döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!