Rendőrségi

2014.12.18. 10:02

Tizenegy év fegyház fegyveres rablásért

Zalaegerszeg – Tizenegy év fegyházban töltendő szabadságvesztéssel sújtotta csütörtökön a Zalaegerszegi Törvényszék R. Róbertet fegyveres rablásért.

Arany Gábor

Ezzel jogerőssé vált a megismételt eljárásban az egerszegi járásbíróság által nyáron hozott ítélet.  A 30 éves férfit ugyanis két évvel ezelőtt a törvényszék már elítélte, akkor 9 évet kapott egy rendbeli fegyveres rablásért.  Akkor életfogytiglannal is sújthatták volna a három csapás elve alapján, ám az első eljárásban a négy fegyveres rablásból és egy rablás előkészületéből csak a csörötneki takarék megtámadást látták bizonyítottnak. Az ítélőtábla döntése alapján újratárgyalva azonban minden vádpontban bizonyítottnak látták a nyirádi férfi bűnösségét.

R. Róbert fellebbezett az ítélet ellen. Védekezésben kitartott amellett, hogy a csörötneki rablást elkövette, de a többit nem. R. Róbert és védője érvei szerint a többi esetben a bizonyítékok nem támasztották alá kétséget kizáróan, a bűnösségét. A javára szóló tényeket nem vették figyelembe, csak azokat, amelyek a bűnösségét alátámasztották. Emiatt az első fokú ítélet hatályon kívül helyezésére tettek indítványt, illetve pusztán egy rendbeli rablásban való marasztalást, ezért enyhébb büntetés kiszabását kérték. A törvényszék nem fogadta el ezt a védekezést és lényegében változatlanul hagyta a nyáron kiszabott büntetést.

A megállapított tények szerint R. Róbert 2010. október 11-én délben a búcsúszentlászlói takarékfiókban az alkalmazottakat fegyverrel 246 ezer forint átadására kényszerítette. A fejére nejlonharisnyát húzó férfi elmenekült a rá váró bérelt fehér Suzuki gépkocsival, ami egyébként a többi rablás helyszíne közelében is felbukkant.  A támadás előtt hat nappal R. Róbert már megfordult itt, és euróváltás után érdeklődött. Bár később a tanúk bizonytalanul azonosították, ám jellegzetes mozgását, alkatát megörökítő biztonsági felvételek és a szagazonosítás egyértelművé tette szerepét. Október 12-én dél tájt fején nejlonharisnyát viselő férfi lépett be a balatonlellei Vágóhíd utcai utazási irodába, bement a pénzváltóba, majd távozott, valószínűleg az utcán megjelenő rendőrségi autó láttán. Négy nap múlva reggel ide ugyanilyen alak érkezett, ám akkor az alkalmazottak erélyes fellépésre fordult vissza. Pár órával később már Révfülöpön járt R. Róbert, ott fegyverrel fenyegetőzve 246 ezer forintot szerzett meg.  Révfülöpön november 8-án is próbálkozott, akkor a bankfiókban 201 ezer forinthoz jutott.

Egyetlen eset volt, amit R. Róbert sosem tagadott: 2010. november 2-án délután fél négy tájt „Police” feliratú baseball-sapkában és kabátban, gumikesztyűsen jelent meg a csörötneki takarékfiókban.  Police feliratú jelvényt mutatott fel, majd bal kezével fegyvert –   gázriasztópisztolyt –  fogott az alkalmazottra és pénzt követelt. A megszerzett 183.500 forinttal gyalog menekült el a közeli erdőbe közben eldobott sapkát, kesztyűt, fegyvert és telefonon hívta társát. Végül csak egy órával később jutott ki az erdőből ismerőse segítségével. Az itt hátrahagyott nyomok alapján már nem volt értelme tagadnia ezt a rablást..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!