Rendőrségi

2015.08.26. 14:22

Trafót loptak volna

Nagykanizsa – Nemcsak a gépkocsijukat tankolta meg a transzformátornál, hanem az egész áramátalakító szerkezetet is el akarta lopni az a kompánia, amelynek – mondhatni – ötletadója és vezetője ellen minap emeltek vádat.

Arany Gábor

A lebukásukhoz az vezetett, hogy a rendőrség figyelőszolgálatot szervezett, mert Nagykanizsa térségében megszaporodtak a transzformátorok elleni támadások, a tolvajok a feszültség alatt lévő áramátalakítókat rongálták meg a bennük lévő értékesíthető anyagokért. Tavaly november 23-án este hét óra utáni időben a többszörösen büntetett, 30 éves csurgói K. László egy kanizsai ismerősével érkezett Opel Vectra személygépkocsival. a Surd melletti Feketesári dűlőben lévő 100 kW-os transzformátorhoz. Ide hajtott Hyundai H-100 mikrobusszal további két ismerősük is. K. László felmászott a transzformátorra és a benne lévő 160 liter – a berendezés hűtését, szigetelését szolgáló – olajat leengedte. Társaival a kifolyó anyag egy részét lavórban felfogta és 10 litert kannába, 40 litert a Hyundai üzemanyagtartályába öntött.

(A dízelmotoros autókhoz ugyanis előszeretettel használnak – illegálisan – a gázolaj mellett más éghető, folyékony anyagokat is, például transzformátor olajat. Ezek azonban – különösen a korszerűbb, nagynyomású – motorokat idővel tönkreteszik.)

Csapolás után K. László visszamászott a transzformátorra, vontatókötelet erősített rá, hogy gépkocsival a szerkezetet földre rántsák, és szétbontsák a benne lévő réztekercs, valamint a vasmag megszerzése érdekében. Ez volt az a pillanat, amikor a rejtekhelyükön figyelő rendőrök rajtaütöttek a társaságon. K. László és Hyundai sofőrje a mikrobusszal ekkor még kereket oldott, míg két társukat a helyszínen sikerült elfogni. K. Lászlóék később kerültek rendőrkézre.

A lopással, illetve rongálással az áramszolgáltatónak 1,7 millió forintot meghaladó kárt okoztak, amiből 73.500 forint térült meg az 50 liter trafóolaj lefoglalásával.

A Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, a Nagykanizsai Járási Ügyészség K. Lászlót többszörös visszaesőként lopás vétségével vádolta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!