Rendőrségi

2015.09.29. 17:05

Vádemelések: pakisztáni embercsempész és hamis útlevéllel utazó szírek

Nagykanizsa - Embercsempész és hamis iratokat használó migránsok ellen emelt vádat az ügyészség a napokban.

Arany Gábor

A debreceni befogadó állomáson élő, 23 éves pakisztáni férfi több migráns Nyugatra utazását szervezte meg. A vádirat szerint A. Ali 2013. július 22-én  egy szerb férfit bízott meg, hogy Budapestről négy migránst szállítson Olaszországba. A sofőrnek a fuvarért  700 eurót fizetett. A következő napokban újabb fuvarokkal bízta meg a szerb sofőrt A. Ali.  Ily módon három fuvarral Németországba négy, Olaszországba nyolc ismeretlen személyazonosságú migráns jutott el, utazásonként 700 euró illette a gépkocsit vezető szerb férfit. Az utolsó útra A. Ali megbízása alapján 2013. július 31-én éjjel indult el a szerb sofőr. Ekkor is négy migránst vitt magával, de másnap kora hajnalban az M70-es autóút elején rendőrségi ellenőrzésbe futottak és elfogták őket. Ezért a fuvarért a szerb sofőr csak 200 eurót kapott, mert a többi pénz a sikeres szállítás után illette volna.

A történtek alapján a pakisztáni férfi ellen öt rendbeli, vagyoni haszonszerzés végett az államhatár átlépéshez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés miatt emeltek vádat.

A másik ügyben szereplő két,  27, illetve 26 éves szír férfi ez év február 23-án a zöld határon át Szerbia felől érkezett az országba. Az illegális bevándorlókat még aznap elfogták  és a bicskei befogadó állomásra szállították. Ők innen másnap Budapestre utaztak, majd egy nap eltöltése után február 25-én autóstoppal indultak a nyugati határ felé. Egy Németországba tartó kamion vette fel őket, ezzel az M70-es autóút letenyei szakaszáig jutottak, itt viszont a rendőrségi ellenőrzésen fennakadtak. Ekkor  egyikük más nevére szóló szír útlevelet adott át, társa pedig román férfi nevére szóló személyi igazolványt mutatott be a rendőröknek. A csalárdság azonban kiderült.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte,  közölte, a történtekre tekintettel  a két szír férfi ellen közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!